en iyi veri yok etme yöntemi en son çıkan windows ve en iyi sürümü ultimate daha iyisi çıkana kadar yükleyin
çalıştıra gpedit.msc yazın sonra bitlocker anahtar kuvveti ayasrını bulun en yüksek anahtar kuvvetini seçin şu an son çıkan windowsta aes 256 bittir yapın
şifrelemeye bu ayarı yapmadan sakın başlamayın
verileri yok etmek istediğiniz hdd yi bitlocker ile şifreleyin kurtarma anahtarını usb ye kaydedin
eğer tpm niz yoksa gpedit.msc den ayarlarsınız benim tavsiyem tpm olsa bile usb ye kaydetmeniz
diski şifreledikten sonra kopmple bölüm bilgisini silip yeni bölüm oluşturup biçimlendirin yeni windows çıktığı zaman yeni şifreleme programıyla(şu andaki bitlocker ) en yüksek anahtar kuvvetiyle şifreleyin yine diski komple bölüm bilgisini silip yeni bölüm oluşturup biçimlendirin her yeni windows çıktığı zaman bunu yapın windowstan daha iyi bir os çıkabna kadar tabiki windowstan daha iyisi çıkıbnca onun içindeki programla en yüksek güvenlikte şifreleyin
yine bölüm bilgisini silip yeni bölüm oluşturup biçimlemdirmöeniz gerek ayrıca bunu en azından 6 ayda bir yapmanızı tavsiyue ediyorum bu şekilde veriler asla bulunamaz
teknoloji ortamında hiçbir veri asla silinmez gerekli yatırım sağlandığında kurtarılır
bitlocker anahtarını sakladığınız usb yi toprağamı gömersiniz ne yaparsınız bilmem ama acil durumda bu usb yi bir yolunu bulup yok edin yoksa içindeki kurtarma anahtarıyla düşük bir ihtimal verileri bulabilirler
en sağlam hdd verileri imha yöntemi
doğru abi illa bitlocker a gerek yok truecrypte da kullanılabilir ama bitlocker truecrypte dan daha sağlam
En sağlamı bir Mac OS X CD'sini önyükleyip Disk Utility ile hard diskin üzerinden 35 defa geçmektir. Eğer devlet sırrı vb. varsa ilk önce bunu yapın sonra mıknatıs tutun. En son olarak çekiçle kırıp uygun bir yere gömün. :)
Ayrıca o şifrelemeyi eğer gerçekten önemli bilgiler varsa kırabilecek bilgisayar ve adamlar var :)
ms iddia ediyor bitlocker kırılamaz diye ayrıca 35 pass ile silinen verileri kriminalciler en fazla 6 ayda kurtarıtlar ama benim dediğim yöntemle en azında 5 yılını alır
Bitlocker rahat olmasa da kırılır kaba güçle (teorik olarak ). Sınırlı sayıda olasılık var(2^256 tane). Ama bir de benim aklımdakine bakın şimdi neler oluyor:
Örnek---> n bitlik bir veriyi 256 bit AES ile şifreleriz.(Amerika'yı tekrar keşfetmenin bir gereği yok) Sonra ortaya çıkan şifreli dosyadan rastgele bir yerinden veya ardışık olarak k bitlik kalıp(ları) yedekler ve sileriz. Böylece kaba güç şifreyi bulsa bile kırdığını anlamaz. Bununla ortaya çıkabilecek olasılık sayısını hesaplamak gibi gereksiz bir işe karışmayacağım bariz bir şekilde sınırları zorlamış olduk :) Aslında çok kolay gibi geliyor kulağa neden yapılmamışsa.
Bir de kuantum kriptografi var aslında çok dar düşünmüşüm :)
gerekli olmasa ms niye koysun :D herkesin kendine özel imha etmek istediği veriler vardır :)
Bence MS'in bunu koymasının nedeni Ultimate'i sattırabilmektir yoksa Business'tan pek farkı yok Ultimate'in. Ayrıca bence de Bitlocker'a gerek yok sıradan bir kullanıcı için gereksiz. Zaten Linux'um bir ara onu deneyeyim derken bozulmuştu...
hahaha iyi güldüm. bitlocker sadece pc versiyonlarında yok! sunucu - server ailesinde de bitlocker var.
tpm yongası kullanılıyorsa o hdd şifrelenmişse bitlocker 2 ile söküp başka bir pc de çözebilenin elini öperim...
http://www.cyber-warrior.org/For ... la-kaybolmaz_432211,0.cwx
bu konuda hala bazıları veriler rahatlıkla silininir diyor federiko isimli şahıs true eraser türü bir program yapmış verileri kalıcı siler diyor bence böyle bişey söz konusu olamaz öyle olsa bilişim polisleri pc lerdeki verileri nasıl buluyorlar herkes kendi yazdığı programa güveniyor :S
hahaha iyi güldüm. bitlocker sadece pc versiyonlarında yok! sunucu - server ailesinde de bitlocker var.Ha ha ha, ben sadece PC'lerde mi var dedim :) Onun çözülmesinin de teorik olarak mümkün olduğunu zaten yazmıştım.tpm yongası kullanılıyorsa o hdd şifrelenmişse bitlocker 2 ile söküp başka bir pc de çözebilenin elini öperim...
Bu konuyu ben de merak ediyorum. 35 kere üstünden geçilen dosya nasıl bulunabilir ki? Diskin üzerinde izi mi kalıyor diye düşündürüyor :) Bilen varsa açıklayabilir mi?
pc kopat eyvallah konularımla en çok sen ilgileniyorsun olumlu veya olumsuz cevaplar atman önemli değil önemli olan ilgilenmen adramiti abide çok ilgileniyor onada çok teşekkürler
Ha ha ha, ben sadece PC'lerde mi var dedim :) Onun çözülmesinin de teorik olarak mümkün olduğunu zaten yazmıştım.Yazdığın mesaj:
Bence MS'in bunu koymasının nedeni Ultimate'i sattırabilmektir yoksa Business'tan pek farkı yok Ultimate'in. Ayrıca bence de Bitlocker'a gerek yok sıradan bir kullanıcı için gereksiz. Zaten Linux'um bir ara onu deneyeyim derken bozulmuştu...Ultimate pc versiyonu değil mi? Yazılanları okuyun sonra yorum yapın arkadaşlar...Şifreleme nasıldır?
1. Veri bir anahtar sayesinde şifrelenir.
2. Veriye erişim yapılırken şifre istenir. TPM yongaları olan donanımlarda windows tpm den alır şifreyi okur.
3. eğer şifre yoksa veri de yok ve tek çözüm ya kırmak yada format atıp su içmek.Söyleyin bana: fbi ın elinde bitlocker gibi şifreleme teknolojilerinin çözümleri yok mudur? NSA CIA gibi birimlere ms bu teknolojiyi nasıl tersine döndüreceğini söylemiyecek öyle mi?
Geçin o işi.
Birde boşu boşuna bu işlerle kasmayın kendinizi. Görende çok gizli bilgi taşıyorsunuz sanacak. harddiskin boyutu kadar veriyi silin tekrar doldurun boş bir veri şeklinde tekrar format ve tekrar aynı şekilde doldurun bakalım geri getirebilecekler mi?
Çok yabancı film seyretmekten oluyor bunlar çokkk.