Merhabalar,
Öncelikle şunu görmezden gelemem, en sevdiğim güvenlik çözümü firmalarından biri de ESET.
Adamlar işin en iyisi hiç bir zaman diyemeyiz fakat fazlası ile profesyoneller. Erkenden konuya girmek istiyorum ve;
Şunu söyleyebilirim ki 5 sürümünü bir önceki sürüme göre daha yetersiz buldum, "nedeenn?" gibi söylentiler duyuyorum. Nedeni aşşağıda...
Bu yeni sürüm henüz beta böylelikle bir kaç hatayı görmezden gelebiliriz onun dışında daha çabuk zararlılara yanıt veren bir eset ile karşılaşıyoruz.
Eset'in ilk 5 beta versiyonu "5.0.65.0" numarısı ile bizlere gözünü açıyor.
5.0 sürümün de daha hantal ve sistemimizi birazcık daha yoran bir eset ile karşı karşıyayız. Eset 4'te daha az özellik ile sistemimizi yormuyordu şimdi dosya ve programlarımızı tek tek incelemeye başlamış bu bana Kaspersky'i hatılatıyor ve Kaspersky sistemi yoran bir yazılımdır. Eset bu sürümde teknolojisini artırması gerekiyordu ve artırdı ve her güvenlik yazılımına olan olay Eset'e de oldu hantallaştı daha ağır bir yazılım oldu.
Eset kurulumu normal de en fazla 5-7 dk sürerdi şimdi çok daha uzun hale gelmiş bir kurulum süresi var tabiki bu da özellik ve modüllerden kaynaklanıyor. 5.0'da daha çok web üzerinden saldıralara karşı önlemler almayı istemiş gibi görünüyor, geçen sürüme göre zararlı dosya inmeden anlık koruma mesajları ve site bloklama da daha fazla öne çıkmayı başarmış gibi.
Araçlar menümüz de yeni pek bir şey göremedim, onun haricin de aktivasyon geliştirilmiş daha hızlı bir aktivasyon işlemi gerçekleştiriyoruz bu da daha hızlı bir Eset kurulumu demek oluyor. Az önceki eksi kurulum puanını bu özellik kapatıyor gibi. Ayarlar ve kişiselleştirmede çok büyük değişiklikler yok ve tasarım da fazla oynanmamış, sağ tık menüsü harika görünüyor daha hızlı pc durumunu inceleyebiliyoruz ve masaüstü aracına gerek kalmıyor. Eset firması araç çubuğu, gadget gibi ayrıca küçük eklentiler kullanmayı pek sevmiyor gibi. Tarama hızımız aynı "Smart Tarama" hemen hemen 8-9 dk sürüyor. Güncelleme işlemimiz eskiye göre daha yavaş sürüyor.
Yeni göze çarpan özellik ise herhalde Ebeveyn Denetimi'dir, bu özelliğini henüz test edemedim tüm özelliklerini tam olarak ancak final versiyonun da test edeceğim.
Özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
-Dosya ve Ağ koruması
-E-mail koruması
-Taşınabilir aygıt koruması
-Ebeveyn Denetimi
Test sonuçlarını rakamlamak gerekirse tahmini şöyle bir sonuca ulaşabiliriz;
Zararlı yakalama başarısı: %91
İstenmeyen posta koruma başarısı: %69
Ebeveyn denetimi: -
Tarama hızı ve tarama kalitesi: %92
Kişiselleştirme ve kullanım kolaylığı: 85
Yıldız notu (5 üzerinden): 4
Fazla bile verdim gibi, ben daha fazla özellik ve yepyeni bir tasarım bekliyordum ki 4 sürümünden biraz yapı olarak daha aşşağı da ama özellik olarak biraz daha kaliteli bir sürüm gibi görünüyor.
Sonuç olarak:
10 üzerinden 8,6 verebiliriz.
İşte bu sebeplerden 5 sürümünü pek beğenmedim ama 8,6 yine de çok iyi bir puandır. Yorumlarım ve görüşlerim bu kadar testime dahil olduğunuz için teşekkürler sizin de yorumlarınız beklerim...
Test yapılan sistem:
İşletim sistemi: Windows 7 SP1
Tarayıcı: Internet Explorer 9
İşlemci: Intel Pentium D CPU 4.00 GHz
Ram: 4 GB
Test yapılan adresler:
www.malwaredomainlist.com
www.malc0de.com
www.eicar.com
Kullanılan zararlılar AVG firmasına aittir.
Saygılarım ile...
Diğer testlerime de göz atmak isterseniz;
https://www.chip.com.tr/forum/201 ... iliyor_t195042.html
https://www.chip.com.tr/forum/201 ... isiyor_t193571.html
ÖZKAN OKTAY
ozkn-okty@hotmail.com
Tüm hakları TeknolojikHaberler.tk'ya aittir!