merhaba arkadaslar
v.basic,delphi veya c++ gibi bir bilgisayar dili ile (neyle yazıldıgı biliniyor olsun)yazılmıs derlenmis exe haline gelmis bir dosya ilk haline (program metni) nasıl geriye çevrilir.Hangi programla bunu yaparım.
saygılarımla
merhaba arkadaslar
v.basic,delphi veya c++ gibi bir bilgisayar dili ile (neyle yazıldıgı biliniyor olsun)yazılmıs derlenmis exe haline gelmis bir dosya ilk haline (program metni) nasıl geriye çevrilir.Hangi programla bunu yaparım.
saygılarımla
benim bildigim kadarıyla exe den kaynak koda donusum yapamazsın dostum...
Exe'leri öyle umduğun gibi c++ kodları halinde açamazsın. Açsan açsan assembly dilinde açarsın. Bu işi de ancak bir Disassemblier (yanlış yazmış olabilirim.) yapabilir. Bu konuda da "Hackman" adlı freeware bir program var ama bir exe'yi assembly olarak açıp içinde değişiklik yapmak için assembly bilmen, daha doğrusu kodlama olayını aşmış olman gerekir. Zaten bu olayı yapan arkadaşlara "Cracker" denir ki bu sıfatı alabilmenin ne kadar zor olduğu da herkesin malumu.
Gerçek hayat'ın kaynak koduna ulaşılamadığı gibi .exe uzantılı programların kodunada ulaşılamıyor...
decompiler ne işe yarıyor o halde
alıntı:
benim bildigim kadarıyla exe den kaynak koda donusum yapamazsın dostum...
alıntı:
uzantılı programların kodunada ulaşılamıyor...
sayın webaytek
decompiler ile bunu yapabilirmiyim?
mumkunse detay alabilirmiyim?
tesekkurler
aytek dostum biraz daha saygı çerçevesinde yaklaşsan nasıl olur?
kaynak kodlarına hexadecimal olarak ulaşabilirsin ancak...bu da arkadaşın hiçbir işine yaramaz...yok eğer bunu yapan bi prog var da ben bilmiyorsam linkini ver de ben de öğreneyim... böylece hexsource la uğraşmama gerek kalmaz... beni büyük bi işkenceden kurtarırsın..
webaytek'e katılıyorum, bilmeyenler yorum yaparken dikkat etmeli. Decompiler diye bir şey, makine kodunun C++ koduna çevrilmesi gibi bir işi yapamaz. Bunu iddia etmek, derleyicinin ne yaptığını bilmemekten başka bir şeyin göstergesi de olamaz. Adına bakarak konuşmak kolay: "Decompiler, elbette ki derleyicinin zıddı bir şey olmalı. Derleyici derlediğine göreee, decompiler da kaynak koda dönüş sağlar." Ne kadar da "bilgili" bir yorum bu böyle...
A bizim kodumuz olsun. Her derleyicinin bu kodu makine diline çevirme tarzı farklı olacaktır. X derleyicisi, B diye bir çıktı verir, Y derleyicisi C diye, Z derleyicisi D....
Derleme işlemi bile, derleyiciden derleyiciye farklı sonuçlar ortaya çıkarırken, "makine kodundan kaynak koda dönüşüm" gibi bir çalışmanın, her satır kod için kaç yüz ihtimal ve her minicik fonksiyonun derlenmiş halinden çıkarılabilecek kaç milyon ihtimali ortaya çıkaracağını düşünebilmek de, decompiler gibi bir kelimenin Türkçe anlamını bilmekten biraz daha fazla bilgi gerektiriyor olsa gerek...
Sevgili mkavgaoglu, gene her zamanki gibi, zarifsiniz. :)
Webaytek kardeş, bilmemek ayıp değil, bilmediğin halde başkalarını bilgisizlikle suçlamak ayıp.
alıntı:
Webaytek kardeş, bilmemek ayıp değil, bilmediğin halde başkalarını bilgisizlikle suçlamak ayıp.
aytek dostum bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim...gerçekten buna çok ihtiyacım vardı... aylardır kafamı kurcalayan bi konuya açıklık getirdin... çok saol...
not:yazılanların dikkatle okunmasını tavsiye ederim...[8]
alıntı:
Gönderen : theOnlyGenius
Sevgili mkavgaoglu, gene her zamanki gibi, zarifsiniz. :)
ne demek efendim o sizin zarifliğiniz...[8]
Dur şimdi webaytek, lafı çevirme lütfen. Adam, "benim bildigim kadarıyla exe den kaynak koda donusum yapamazsın dostum..." demiş ve sen de, "decompiler ne işe yarıyor o halde? Bilmeyenler yorum yaparken dikkat etsin." demişsin. Bu ne anlama geliyor? Kaynak koda dönüşüm yapamazsın diyen birine ne diye itiraz edilir? Kaynak koda dönüşüm yapabilir misin, yapamaz mısın? Kaynak kod nedir, "project" ne demek? Daha IDE'lerin kavramlarını, programcılığın kavramlarından ayırt edemiyorsun, sonra bir de bana Nasreddin Hoca'lık taslıyorsun. Olmuyor webaytek, olmuyor...
Ben bilmediğim bir konuda, yanlış bir zanna kapılıp, birilerine ithamda bulunsam, bunu fark ettiğim anda özür dilerim. (Bkz. imzamda referans verdiğim konu.) Olgun insanın yapması gereken de budur. İmam Şafi'ye bir soru sormuşlar, "bilmiyorum" demiş. Bir soru daha sormuşlar, "bilmiyorum" diye cevap vermiş gene. Bir soru daha, bir soru daha. Hep "bilmiyorum" demiş. Adam demiş ki, ya sana İmam diyorlar, alim diyorlar; peki sen ne biliyorsun? İmam Şafi cevabını vermiş: "Bilmediğimi biliyorum." Bari bundan bir anlam çıkar...
tamam haklısın da bi sus artık konu ne sen ne diyosun yaw ooof oof tamam katılıyorum sana haksızım kıvırıyorum - ama sus artık :)
Pişkinlikte zirveye tırmanıyorsun arkadaş. Özür dilemek ne kadar da zormuş... Önce insanlara "bilmiyorsunuz, haddinizi bilin" tripleri yap; sonra da, "sus artık" azarı çek. Bıktın değil mi? Neden? Azarlamak zevkli; ama azarlanmak kötü oluyormuş değil mi? Susuyorum ve umuyorum ki bir sürü insanı azarlamak istediğin zaman, iki kez düşünür ve diline çeki düzen vermeye çalışırsın bundan sonra...
Arkadaşlardan da webaytek adına özür diliyorum. "Bilmeyenler yorum yaparken dikkat etsin" demek istememişti aslında; ama özür dilememe takıntısı olduğu için, bunu unutmak istiyor. Kusuruna bakmayın...
alıntı:
Arkadaşlardan da webaytek adına özür diliyorum. "Bilmeyenler yorum yaparken dikkat etsin" demek istememişti aslında; ama özür dilememe takıntısı olduğu için, bunu unutmak istiyor. Kusuruna bakmayın...
alıntı:
tamam haklısın da bi sus artık konu ne sen ne diyosun yaw ooof oof tamam katılıyorum sana haksızım kıvırıyorum - ama sus artık :)
Arkadaşı banlamışlar - daha çok yorum yapmaya gerek yok!!!
Arkadaş exeden kaynak koduna dönüş yapamazsın ancak hacker ların kullandığı programlar sayesinde exeleri yamalar veya kırarsın!
assembly da hiçbir işe yaramıyor o halde afferin size :)
Kaynak kod nedir kardeşim - assembly dediğin şey kaynak kodu değil mi zaten - assembly ile program da yazılmıyor dersiniz siz şimdi de...