F DISK NASIL ATILIR...NELER GEREKLİDİR...

gokhan_gogo09
10-10-2007, 22:09   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
137 mesaj

ARKADAŞLAR MERHABA
  FDISK'İN NE ANLAMA GELDİĞİNİ AZ ÇOK BİLİYORUM...AMA NEYLE HANGİ CD'YLE ATILDIĞINI NASIL ATILDIĞINI BİLMİYORUM BİRKAÇ ARKADAŞ WİN98 CD'YLE ATILDIĞINI SÖYLEDİ AMA TAM OLARAK ANLAMADIM BANA YARDIM EDERSENİZ SEWİNİRİM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...

nightsilver
10-10-2007, 23:33   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
455 mesaj

İlk yapmanız gereken içinde FORMAT ve FDISK programları olan bir sistem disketi hazırlamak. Bunun bir yolu DOS'a geçip FORMAT a: /u /s /v:sistem yazmaktır. Daha pratik bir yol da Windows 98 başlangıç disketini kullanmaktır. Bu diskette fdisk için gereken dosya bulunuyor.

Bu disketle bilgisayarı yeniden başlatarak FDISK yazıyoruz. Karşınıza gelen "Büyük disk özelliğini etkinleştirmek istiyor musunuz?" sorusunu, eğer sabit diskiniz 512 MB'dan büyükse, E (Evet harfine basarak geçeceksiniz. Eğer Fat16 dosya sistemi kullanmanız gerekiyorsa H harfine basarak bu ekranı geçmelisiniz.

Karşımıza Fdisk ana menüsü çykıyor. İlk olarak 4 nolu tuşa basarak sabit diskimizin şuanki durumunu görüyoruz. Bu bölümde sabit diskinizin kapasite ve bölümlendirme bilgilerini alabilirsiniz.

Bölüm bilgisini gördükten sonra sabit diskinizi ne şekilde bölümleyeceğinizi hesaplayabilirsiniz. Örneğimizde 500 MB ve 534 MB olmak üzere iki parçaya böleceğiz. ESC tuşuna basarak Ana menüye dönüyoruz. Ardından 3 nolu tuşa basarak şu anki bölümü sileceğiz.

Karşınıza gelen ekranda silmek istediğimiz bölümü seçerek bu bölümü siliyoruz. Ardından tekrar ESC tuşuna basarak Ana Menü'ye dönüyoruz

Ana Menü'de 1 numaralı tuşa basarak ilk bölümü yaratacağımız ekrana geçiyoruz. Şu ana kadar hiç bölüm yaratmadığımız için ilk olarak 1 seçeneği ile birincil DOS bölümü yaratmamız gerekiyor

1 tuşuna bastığımızda Fdisk önce kullanabileceğiniz en büyük alany hesaplıyor. Bir başka deyişle diskin tamamını gösteriyor. Bu durumda ister sabit diskinizin tamamını kullanabilir, isterseniz bölümleyebilirsiniz. Biz daha önce planladığımız gibi 500 MB'lık ilk alanımızı yaratmak için en sağ alt köşede bulunan kutuya 500 yazıyoruz

Resimde 500 yazıp enter tuşuna bastıktan sonraki ekran gözükmektedir.

ESC tuşu ile ana menüye geldikten sonra 1 nolu menüye "Uzatılmış..." yani ikinci bölümümüzü yaratmak üzere giriyoruz. Karşımıza gelen menüden 2 nolu seçeneği seçiyoruz.

Karşımıza çıkan ekran size kullanylabilir olan disk boyutunu gösteriyor. Burada ister tamamını isterseniz ayırmak istediğiniz bölüm için gerekli disk kapasitesini girerek enter tuşuna basıyoruz.

Karşımıza uzatılmış bölüm bilgisini gösteren ekran geliyor ESC tuşuna basarak çıkıyoruz.

ESC ile çıktığımızda karşımıza bir uyarı mesajı çıkıyor. Burada mantıksal sürücü olan D sürücüsü için değer girmemiz gerekiyor. Direkt enter tuşuna basarak uzatılmış dos bölümü için ayırdığımız tüm alanı onaylıyoruz.

ESC tuşuna bastıktan sonra ana menüye tekrar dönüyoruz. Aşağıda bir uyarı mesajı şimdi "bir etkin sürücü atamamız için" uyarıyor. Yani "bilgisayar C sürücüsü olarak hangi bölümü tanısın?" sorusunun cevabını vermemiz gerekiyor.

Etkin sürücü olarak ilk atadığımız bölümü seçececeğiz. Bunun için 1 seçeneğini giriyoruz. Ardından ESC tuşu ile ana menüye tekrar dönüyoruz.

Tüm işlemleri tamamladık, artık ana menüdeyken ESC tuşuna basarak FDISK programından çıkabiliriz. Karşımıza değişikliklerin etkin olması için bilgisayarı yeniden başlatmamız gerektiğini bildiren bir mesaj çıkacaktır. Tekrar ESC tuşuna bastıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatabiliriz. Son olarak da sistem disketimizle bilgisayarı açıp format c: /s komutu ile C sürücüsüne ardından format d: komutu ile D sürücüsüne format atıyoruz.

Kaynak ve Yazan : Cafer Mutlu