F klavyenin Q'ya karşı savaşı!

CHIP Online
21-10-2010, 19:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Türkçe için en uygun klavyenin F klavye olduğu söyleniyor. Peki ama neden herkes Q klavye kullanıyor

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/f-kl ... i-savasi_23078.html

Resimlerle: 15 İlginç klavye ve kontrol cihazı!

Uzmanlar, Türkçe hızlı yazmaya en uygun klavye olan ancak kullanım oranı yüzde 10'lara gerileyen F klavyenin yaygınlaşmasının önemine işaret etti. Türkiye Bilişim Derneği eski yönetim kurulu üyesi Serdar Bilecen, yaptığı açıklamada, dünya genelinde Latin harflerini kullanan 4 klavyeden birinin F klavye olduğunu bildirdi.

Arap, Çin ve Kiril gibi alfabeler için özel klavyelerin bulunduğunu anlatan Bilecen, Türkçe F klavyenin ise Latin alfabesini kullanan özel olarak tasarlanmış 4 klavyeden biri olduğunu belirtti. Bilecen, İngilizce için geliştirilmiş İngiltere ve ABD menşei iki klavye ile Alman dili için geçerli olan bir klavyenin dışında F klavyenin 3. bir dil için icat edildiğini kaydetti.

İngilizce için üretilen Q klavyenin daktilo kullanılan dönemlerde harflerin birbirine karışmasıyla oluşan kitlenmelerin önüne geçmek üzere üretildiğini, ancak hızlı yazıma uygun bir klavye olmadığını belirten Bilecen, "Q klavye, İngilizcede yavaş yazmak için üretilmiş bir klavye. O dönemlerde daktilolarda birbirine yakın tuşlar olması nedeniyle kitlenmeler yüksekti. Sık kullanılan harflerin birbirinden uzaklaştırılması için Q klavye ortaya çıktı. Bu nedenle Q klavye, hızlı yazma için verimli değil, aksine çok verimsiz bir klavyedir" dedi.

Tüm konu: F klavyenin Q'ya karşı savaşı!

Resimlerle: 15 İlginç klavye ve kontrol cihazı!

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: F klavye mi, Q klavye mi?

çömez5
21-10-2010, 20:47   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj

Arkadaşlar, zamanında şampiyon daktilo kursuna gitmitim. Yüksek notla bitirdim. Fakat hayatımda hiç bir işime yaramadı. Şimdi yarasın diye gidip bir F klavye aldım o da girişi leptopuma uymadı. Bugün bağlantı girişini buldum fakat yine olmadı anlıyacağınız hala on parmak olarak faydalanamıyorum... Ben bir ev hanımıyım en azından çocukların dönem ödevlerini daha hızlı yapabilirim dedim.   Anlıyacağınız, F Klavye                                                                    hatasız ve hızlı yazılımların bir değişmezidir diyorum. En azından benim için.

huhuq
22-10-2010, 10:33   |  #3  
Yıllanmış Üye
567 mesaj

daha çok yaygınlaşması lazım . bedava dağıtılsın :D

Son Düzenleme: huhuq ~ 22 Ekim 2010 10:34
Atilla Sarıtaş
22-10-2010, 10:45   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
5,871 mesaj

Uzun süredir Q klavye kullanıyorum yeteri kadarda seri kullanırım. Okulda MEB sağolsun 1 ay'a yakın bi süre F klavye kullandırmışlardı zorla şikayetçi değildim ama memnun da değildim çünkü Q klavyeye alışmıştım. F klavyeyi yeni başlamama rağmen oldukça seri kullanıyordum Q devam ediyoruz. İlerde zorla F kullanmak zorunda kalmadıkça geçiş yapmam. Linux vs. Windows gibi bi polemik çıkarsa şaşırmam.

coyuksel
22-10-2010, 11:11   |  #5  
Taze Üye
1 mesaj

f klavye kullanımı açısından özellikle 10 parmak yazıyorsanız  çok rahat bir klavyedir. ve türkçedeki sesli ve sesiz harflar  kullanım sıklığına göre  en rahat  kullanılan parmaklara dağıtılmıştır klavye üzerinde tuş aramanıza gerek yoktur. Ayrıca dünya üzerinde yapılan daktilo şampiyonalarında da türkiye birinci gelir sebebi ise bize f klavyenin  sunduğu  kolaylıktır

firaristt
22-10-2010, 22:22   |  #6  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,194 mesaj

alışkanlıpa bağlı olarak seçim yapmak daha mantıklı..  bnde Q klawye kullanıyorum ve 8-9dk da 4500-5000 karakter yazdığımı düşürsek hiçte  azımsanacak bir rakm değil :D sonuçta okullarda F klawye var ve benim ilk yaptığım şey gidip Q klawye ye ayarlamak bakmadan yazdıktaktn sonra hiç sorun olmuyor... malum yeni pc alırken Q klavye ile geliyor... dünyanın geri aklanı da Q kullanıyor telefonlar yine Q klawye kullanıyor... her taraf Q kawye kaynarken F kalwyenin bu kadar az kullanılması pek şaşrıtıcı değil... F klawyeye ndense hiç ısınamadım hep bi soğukluğum var... en 8-9dk da 5000karakter yazarken Q kalwye de bazı tanıdıklarım 10dk da 8-10,000karakter yazabiliyor birde öyle bişey var alışkanlık meselesi bence.... bu soru bize değilde editörlere sorulsa daha uygun olur çünkü yeri geliyor günde 8-9makale yazıyorlar haliyle bizden daha fazla klawyeyle haşır neşir oluyorlar... okulda 10parmak programı imanımızı gevretmedi desem yalan olur... harflerin yerini ararken ders bitiyor... hiç alışık değilim... hızlı yazmak için sadece kalwyedeki tuşların yeri değil tuşların sertliği, boyutu, tasarımı da önemli sonuçta 2000lerde kullanılan o uzun tuşlu kalvyelerde yazmak var bide Razer Lycosa yada laptopların incecik tuşlu klawyesinde yazmak var... arada çok fark var bence... tuşların nerde olduğuna alışınca her klawye kullanılr ama dediğim gibi tuşların sertliği boyutu tasarımı, rahatlığı gibi etkenler de tuşların yerleri kadar önemli rol oynuyor bence...

dreamboymurat
27-10-2010, 20:13   |  #7  
Taze Üye
15 mesaj

Aslında "F" klavyeyi herkes bir denese türkçe yazmada nekadar rahat ve hızlı olduğunu herkes görür. Ben Kuşadası'nda turizm meslek lisesinde okudum ve orada F klavye hem daktilo dersimiz vardı hemde bilgisayar dersindeki bilgisayarlarımız F klavyeydi. Şimdi bilgisayarım Q klavye bundada biraz hızlıyım ama şunu söylüyeyim bakmadan çokta hızlı yazamıyorum. türkçede fazla kullanılan A harfi serçe pamağa denk geliyor Q klavyede inanın yazdığım metinlerde serçe parmakla tamda A harfine basamadığımdan çoğuzaman kontrollerimde A harflerinin eksik olduğunu görüyorum. Oysa F klavyede tamda işaret parmağımıza denk geldiğinden hem daha seri yazıyorum (bakmadan) hemde hatasız.  O sebeple F kalavye kullanılmalı bence.

cenkog
28-10-2010, 10:24   |  #8  
Üye
66 mesaj

En büyük problem oyunlarda ve windows kullanırken veya uluslararası yazılımlarda (office, photoshop vs) kısayolları kullanırken olacaktır. Bu durumun aşımında tek yok var o da ışıklı bir düzenle ve alttan aydınlatılan bir sistemle tuşların işlevinin değiştirilmesi ve her iki klavyenenin de gerektikçe notebook'da bütün özellikleri ile ışıklı olarak belirmesi.

Atilla Sarıtaş
28-10-2010, 10:54   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
5,871 mesaj
Alıntı: dreamboymurat  
Aslında "F" klavyeyi herkes bir denese türkçe yazmada nekadar rahat ve hızlı olduğunu herkes görür. Ben Kuşadası'nda turizm meslek lisesinde okudum ve orada F klavye hem daktilo dersimiz vardı hemde bilgisayar dersindeki bilgisayarlarımız F klavyeydi. Şimdi bilgisayarım Q klavye bundada biraz hızlıyım ama şunu söylüyeyim bakmadan çokta hızlı yazamıyorum. türkçede fazla kullanılan A harfi serçe pamağa denk geliyor Q klavyede inanın yazdığım metinlerde serçe parmakla tamda A harfine basamadığımdan çoğuzaman kontrollerimde A harflerinin eksik olduğunu görüyorum. Oysa F klavyede tamda işaret parmağımıza denk geldiğinden hem daha seri yazıyorum (bakmadan) hemde hatasız.  O sebeple F kalavye kullanılmalı bence.
Eğer hızlı yazabiliyorsan tuşların yerinin hiçbir önemi yok.
Şuanda Q klavye kullanıyorum ve bakmadan çok rahat ve seri bi şekilde yazabiliyorum.
Senelerdir bu böyle.
F Klavye'de kullandım 2.haftasında aynı serilikle kullandım. Şimdi olsun yine kullanırım.
İstenilirse olur.  

Benim tanıdığın bi abi vardı 10 parmak klavye kullanırdı Windows ayarlarından klavyeyi F klavye yapıp Q klavyede yazardı Kahkaha 

cenkog
28-10-2010, 13:28   |  #10  
Üye
66 mesaj

En büyük problem oyunlarda ve windows kullanırken veya uluslararası yazılımlarda (office, photoshop vs) kısayolları kullanırken olacaktır. Bu durumun aşımında tek yol var o da ışıklı veya ledli bir düzenle ve alttan aydınlatılan bir sistemle tuşların işlevinin değiştirilmesi ve her iki klavyenin de gerektikçe notebook'da bütün özellikleri ile ışıklı olarak belirmesi.

Son Düzenleme: cenkog ~ 28 Ekim 2010 13:30