Mustafa@PC:
Daha önce yazdığım gibi anakartım: biostar p4m900-m4. Araştırmalarım sonucu anakartım bu özelliği desteklemediğinden, yazılımsal olarak fanları biosdan kontrol edemiyoruz. Bundan dolayı, hiç bir yazılım bunu desteklemez zaten. Buunu speedfan yazılımylada denedim zaten. Programda ayarları düşürsem bile değişiklik olmuyor. Biosun desteklemediği özellikleri başka bir yazılımın yapabileceğinide beklememek gerekir diye düşünüyorum.
Sorunun temeli: fanın çok hızlı dönmesi değil zaten, ses yapması. Bu yüzden düşürmeye çalışıyorum. Fan hızlı döndüğünden, fanın altındaki metal plakalar arasından hava akışıyoğun oluyor. Hava bu metal plakalardan akarken sürtünmeden dolayı ses çıkarıyor. Bende bu sesi kesmek için fan dönüş hızını alaltarak, plakalara uygulanan rüzgarı azaltmayı ve dolayısıyla sesi azaltmayı ümit ediyorum. Temizliğini düzenli yapıyorum, yağlıyorum. Yani sizin rpm değerleriniz yüksek olabilir ama, metal plakanızın mimari yapısı, teknik yapısı rüzgar yapmayıp, sesi engelleyebiliyordur belkide..
Anladığım kadarıyla, bana masrafsız bir çözüm yolu yok. Fan değişikliği gerekiyor. Bu durumda da şunları sormak istiyorum: şuan kullandığım orjinal intel fan 5000 rpm özelliklerinde. Yani: işlevini yapabilmek için, gerektiğinde 5000 rpm max değere ulaşabilir. Ben bu rpm değeri düşük olan bir fan alırsam mesela 3000 rpm olan bir fan: max 3000 rpm ye ulaşacağı için fazla yüksek hızda dönmemesini sağlayabilirim.. Peki bu durumda sıcaklık artışı tehlikeli olabilir mi? Önerirmisiniz? Amaç: hem olabilidiğince ses azaltma ve olabildiğince sıcaklık artışını önleme. Ses azalsın diye sıcaklığı tehlikeli sınıra gelmesini istemem.