Fan sorunu

dreamth
16-09-2006, 17:23   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
36 mesaj

Kasamın yanında bi fan var ve tam işlemci fanı uzerinde bulunuyor.Su sıralar bazen birden duruyo ama kasa uzerinden fana hafifce vurunca tekrar calışıyor.
bu problem uzerine yan fanım calısmazken işlemci ısısına baktım 61 C calısrken de 61 C bu fan ne işe yarar bunu anlamış değilim.
bi de bi forum sitesinde su yazıyı okudum ;
"-- Kasa içi hava sirkülasyonunu olabildiğince sağlayın.Sıcak hava yükselir.Bu yüzden kasanızın işlemci seviyesi altında kalan fanları üfleme , işlemci hizasında ve üstünde bulunan fanları ise egzos ( yani dışarı atma ) şeklinde çalıştırmalısınız."

Doğrumudur ?
biraz bilgi veririseniz sevinirim .
Saygılarımla...

ufuks
16-09-2006, 19:16   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
3,430 mesaj

İşlemcinin üzerine vuran fan hiçbir işe yaramaz.Bnece onu dışarı dogru üfletsen daga faydalı olur.Yada başka bir yere tak.Mesela ekran kartının boardına dogru ayarlayabilirsin.Fanın takılma sorununa gelince kablolarda temassızlık olabilir.Fan pislenmiş olabilir.Temizleyip birazda yag sürersen faydası olur diye düşünüyorm

dreamth
16-09-2006, 22:04   |  #3  
OP Yeni Üye
36 mesaj

Hocam ilgin için cok tesekkur ederim...
Soylediklerini bi deneyecem...
saygılarımla...

arslankurt
16-09-2006, 23:21   |  #4  
Yıllanmış Üye
393 mesaj
ufuks
İşlemcinin üzerine vuran fan hiçbir işe yaramaz.Bnece onu dışarı dogru üfletsen daga faydalı olur......
Ya ufuks hocam fan işlemcinin tam üzerinde ise işlemcinin üstüne taze hava vermesi daha mantıklı değil mi?

ufuks
17-09-2006, 00:24   |  #5  
Yıllanmış Üye
3,430 mesaj
arslankurt
ufuks
İşlemcinin üzerine vuran fan hiçbir işe yaramaz.Bnece onu dışarı dogru üfletsen daga faydalı olur......
Ya ufuks hocam fan işlemcinin tam üzerinde ise işlemcinin üstüne taze hava vermesi daha mantıklı değil mi?
Aynı şeyi işlemci fanı yapıyor.Boru takmak daha mantıklı.İşlemci üzerindeki fan zaten boru yardımıyla taze havayı ceker ve işlemci yuzeyine iletir.

dreamth
17-09-2006, 01:48   |  #6  
OP Yeni Üye
36 mesaj

Hocam boru demissin de bi soru daha sorayım ;
Simdi benim sistem tam olarak soyle;
fan1+boru+fan2+işlemci   şeklinde sıralanıyor
fan1 ve fan 2 havayı işlemciye doğru veriyor
şimdi mantıklı olan  iki fanın da işlemci uzerine mi hava vermesi yoksa fan1 in dışarı mı hava vermesi daha mantıklı?

Saygılarımla...

ufuks
17-09-2006, 10:19   |  #7  
Yıllanmış Üye
3,430 mesaj

Fan1 in hiç bir etkisi olmaz.Boru olsa yeter.Bence sen o fanı daha iyi değerlendirebilirsin.Başka bi fan yuvasına dışarı dogru cevirerek hava slikülasyonu saglayabilirsin yada başka bir bileşenin üzerine tutarak onun sogumasını saglarsın.Ben ekran kartımın arkasına vuracak şekilde yerleştirdim ve ekran kartımda 7-8 derece sıcaklık düşüşü sagladım.Ayrıca ramlarin ve anakart sogutucusunun üzerinede denk geldi.Ufacık fan bu kadar cok işe yaradı.

manager
20-10-2006, 22:19   |  #8  
Yeni Üye
24 mesaj

Bir şey sormak istiyorum. Benim işlemci fanım ilk açılışta gürültü yapıyor, sonra susuyor. Bunun nedenlerinden birinin de yağ eksikliği olduğunu düşünüyorum; çünkü uzun zamandır yağlamadım. İşlemciyi yağlarken makine yağı (kapıları falan yağlamakta da kullandığımız) kullansam bir sorun oluşturur mu?

ufuks
20-10-2006, 22:40   |  #9  
Yıllanmış Üye
3,430 mesaj

oluşturmaz.ama miktarını iyi ayarla vıcık vıcık yag olmasın.az miktarda sur yeter.

manager
21-10-2006, 14:12   |  #10  
Yeni Üye
24 mesaj

Teşekkür ederim...