arkadaşlar çok basit bi soru ama daha önce hiç dikkat etmemişim aklıma takıldı 1-2 gündür pc nin içindeki fanlar nerden nereye doğru hava akımı sağlarlar yani mesela işlemci fanı işlemciye havamı üfler yoksa işlemciden mi havayı alıp dışarıya mı üfler yada kasa fanı veya güç kaynağı fanı heralde kasanın içindeki tüm fanlar için farklıdır bi yazabilirmisiniz?
fanların hava akım yönleri hakkında?
güzel soru olmus.
güç kaynagının fanı kasa içerisindeki sıcak havayı ve kendi ısısını dısarı atar bir nevi egsoz fan gibi.
işlemci fanı işlemcinin fan altındaki bakıra yada alısıma verdigi sıcaklıgı dagatarak sogutma yapar.
kasa fanları kasanın önünde varsa eger içeriye dısarıdan aldıgı soguk havayı verir ve arkadaki egsoz fanda içeride biriken sıcak havayı dısarı atar.
swordmaster_65güzel soru olmus.son noktayı koymusun
güç kaynagının fanı kasa içerisindeki sıcak havayı ve kendi ısısını dısarı atar bir nevi egsoz fan gibi.
işlemci fanı işlemcinin fan altındaki bakıra yada alısıma verdigi sıcaklıgı dagatarak sogutma yapar.
kasa fanları kasanın önünde varsa eger içeriye dısarıdan aldıgı soguk havayı verir ve arkadaki egsoz fanda içeride biriken sıcak havayı dısarı atar.
elaziglisenden ögrendim.swordmaster_65güzel soru olmus.son noktayı koymusun
swordmaster_65elaziglivay be, ben neymisimsenden ögrendim.swordmaster_65güzel soru olmus.son noktayı koymusun
Dark Spirit Of The Silentsağolun arkadaşlar:)ya kusura bakma, senin konuyuda az biraz saptırdık ama
yanlız ucuz kasalarda arka fanlar içerdei havahı dısarıya atıcak sekilde degilde dısardaki havayı içeriye alıcak sekilde tasarlanyor.bunada dikkat etmek lazım
fanı tam tersi sekilde takarsan dısarı atar:)
tabi bu yüzden psu yu çift fanlı almanız faydalı olacaktır :P
Ya zaten bu eski PSU ların amacları pc içindeki sıcak havayı dısarı atmak ama kendilerini sogutamıyorlar:)
12cm olanları cıktıda piyasaya iş gördüler:)
anakarta yazık işte :) psu hıncını neolursa olsun anakarttan alıyor :)
Anakartı ezdirmemek lazım. herseyi üstünde taşıyo garibim hamal gibi
Valla Aopen kasalarda psu fanı dışarıya üfliyceğine içeriye doğru üflüyor bu zararlı olabilir
kasalarda önde ve arkada çift fan kullanmak soğutma açısından çok faydalı özellikle pasif soğutuculu anakartlar bu durumdan çok faydalanıyor.
Arkadaşlar tam burda araya gireyim dedim. sanırım konu tam kıvamına geldi:) benim pc de önde 12 cm arkada psu fanı ve normal kasa fanı var 8 cm lik . sizce önden giren hava arkadan rahatlıkla dışarı çıkar mı ? yani içerdeki hava değişimi sağlıklı oluyormudur ? işlemcim 40 derece falan anakartım 40 - 44 derece arası oluyor genelde . anakart gigabyte p35 ds3r . işlemci e6300.
Sıcaklık degerlerin güzel durumda ama hava akımından bahsediyorsan önden 12cm hava cok iyi girerde arkada egsoz fan yok sanırım sadece power fanı var bu havayı biraz zor dısarı ataa egsoz fan şart;)
ama 8cm lik olan egsoz fansa hiç bir sorun olmaz;)