"Fdisk"in kolayca yapilmasi...

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
a-simetri
08-03-2005, 03:27   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj

Yeni alinmis ve hic kullanilmamis bir hard disk’e cabukca “Fdisk” yapmak icin kirmizi yaziyi takip edin.
     Kullanilmis bir hard disk’e cabukca “Fdisk” yapmak icin hem kirmizi hem mavi yaziyi takip edin.
     Mavi yazi  “mevcut bolum ya da bolumleri silme”  islemini kapsamaktadir.
     YAZININ TUMUNU OKUMAK GENEL BILGI EDINMEK ACISINDAN FAYDALIDIR.  

“Fdisk”, uzakta duruldukca kullanimi zor olan bir program. Biraz arastirma ile ustesinden gelecegimizi  biliyoruz. Ben de “Fdisk” yapmadan evvel internette biraz arastirayim dedim. Ama daha once “Fdisk”i kullanmamis bir insanin anlamasinin zor olacagi turden anlatimlarla karsilastim. Anlamak icin 4-5 kere okumak ve ayrica 3-5 kisinin yazdiklarini birlestirmek gerekti. Ben yaptiklarimi kisaca anlatayim. Ozellikle ilk kez yapanlara yardimci olacagini dusunuyorum.

“Fdisk” kullanarak bolumleme yapacaginiz hard disk’i “slave” olarak gosterek bu isi yapmayi unutun. “Slave” olarak elbette yapiliyor fakat yanlis bir duruma sebebiyet vermemek ve isi daha basite indirgemek icin “Fdisk” yapilacak hard disk’i “master” olarak takin.

Dos ortaminda “Fdisk” programini calistirabilmak icin bir “baslangic disketi” hazir bulundurun. “Fdisk” yapacaginiz hard disk’i  “master”  olarak taktiktan ve “baslangic disketi”ni floppy’e taktiktan sonra bilgisayari acin. Bilgisayar acildiktan ve dos ortamina dustukten sonra “A”da  “fdisk”  yazip “enter”layarak programi calistirin. Ekrana bir yazi gelecek ve bu yazinin en altinda “Buyuk disk destegini etkinlestirmek ister misiniz” yazacaktir. Karsisina evet anlamina gelen  “E”  yazarak  “enter”layin. Bunun ardindan asagidaki ana menu ekrana gelecek.

1. dos bolumu veya mantiksal dos surucusu olustur
2. etkin bolumu ata
3. bolum veya mantiksal dos surucusunu sil
4. bolum bilgisini goster

ayrica “5.”  bir şık cikarsa demek ki “slave” olarak takili bir hard disk’iniz var. Bunu yapmamanizi yukarida soylemistim :))   Neyse yukardaki menu “ana menu”dur ve dort şıktan herhangi birini secmek icin karsisindaki numarasini tuslayip “enter”lamaniz yeterlidir.  “Master” olarak takmis oldugunuz hard disk’iniz yeni alinmis(hic kullanilmamis)  bir hard disk ise “4. Bolum bilgisini goster” secenegini sectiginizde “hicbir bolum tanimlanmadi” uyarisi aliriz. Aksi halde yani kullanilmis ve bolumlenmis bir hard disk ise haliyle bolum bilgisini gosterecektir. “Esc”e basarak geri ana menuye gelin. Hard disk’iniz yeni alinmis(hic kullanilmamis) ise direkt olarak  “1.” şık ile baslayabilirsiniz. Aksi halde(yani kullanilmis ise)  oncelikle mevcut bolumleri silmeniz icin  “3.” şık ile baslamak gerekir. MEVCUT BOLUMLERI SILMEDEN YANI “3.” ŞIKKI KULLANMADAN “1.” ŞIKKI KULLANAMAZSINIZ, YANI BOLUMLEME YAPAMAZSINIZ. Mevcut bolumleri silmek icin “3”u tuslayip “enter”layin. Karsiniza asagidaki menu gelecektir.

1. birinci dos bolumunu sil
2. uzatilmis dos bolumunu sil
3. uzatilmis dos bolumu icindeki mantiksal dos surucusunu sil
4. dos olmayan bolumu sil

Silme isleminde soyle bir mantik var; sondan basa dogru silerek gitmeli. Yani 4’ten 1’e dogru gelinmeli. Saglikli bir silme islemi icin once “4”, sonra “3”, sonra “2” ve en sonra da “1” silinmeli. Mesela daha onceden bir “uzatilmis dos bolumu” olusturulmussa once bu silinmeli. Daha sonra “birinci dos bolumu” silinmelidir. Yani bu gibi bir durumda once “birinci dos bolumu” silinemez.

Bu baglamda yukardaki menu ekranda iken “4”u tuslayip “enter”layin. “dos olmayan bolum” varsa silmek icin islemin devamini getirin. “dos olmayan bolum” yoksa, bu bolumun olmadigina dair bir yazi ekranda belirecektir. Her iki durumda da “Esc”leyerek once ana menuye geliyoruz. Ana menude “3”u tuslayip “enter”layarak tekrar yukardaki menuye geliyoruz.

Simdi “3”u tuslayip “enter”lamak gerekiyor. Bu bolum varsa silmek icin islemin devamini getirin. Yoksa, bu bolumun olmadigina dair bir yazi ekranda belirecektir. Her iki durumda da “Esc”leyerek once ana menuye geliyoruz. Ana menude “3”u tuslayip “enter”layarak tekrar yukardaki menuye geliyoruz.

Simdi de “2”yi tuslayip “enter”layalim. Bu bolum varsa silmek icin islemin devamini getirin. Yoksa, bu bolumun olmadigina dair bir yazi ekranda belirecektir. Her iki durumda da “Esc”leyerek once ana menuye geliyoruz. Ana menude “3”u tuslayip “enter”layarak tekrar yukardaki menuye geliyoruz.

Ve simdi sira “birinci dos bolumu”nu silmede. Bu bolum “C”dir. Eger elinizdeki yeni alinmis sifir bir hard disk ise  “birinci dos bolumu”  de yoktur. “1”i tuslayip “enter”layalim. Asagidaki gibi bir uyari cikacaktir.

“Silinen birinci dos bolumu icindeki veri kaybedilecek.
  Hangi birinci bolumu silmek istiyorsunuz?”

--- “C” harfinin karsisindaki rakami tuslayip “enter”layin. (Bu rakam genellikle “1”dir. )
--- “Birim adi”nin karsisina ekranin ust tarafindaki “birim adi”nin karsisindakini yazin ve “enter”layin. (eger ekranin ust tarafindaki “birim adi”nin karsisinda bir sey yazmiyorsa yani bosluk varsa siz de bos birakarak “enter”layin. )
--- “birinci bolum silindi” yazacaktir. Devam etmek icin “Esc”leyerek “ana menu”ye gelelim. Su anki durumda tum bolumler silinmis olmalidir. Ama biz yine de kontrol edelim; ana menude “4”u tuslayip “enter”layalim. “hicbir bolum tanimlanmadi” yazisi var ise dogru yoldayiz demektir.

Simdi hard disk’iniz yeni alinmis gibi oldu. Yani uzerinde hicbir bolum yok.

“4.” Menuden cikip ana menuye gelmek icin “Esc”leyelim. Ana menude  “1.- dos bolumu veya mantiksal dos surucusu olustur”u  secmek icin  “1”i tuslayip “enter”layalim. Asagidaki gibi ekran cikacaktir.

1. birinci dos bolumu olustur
2. uzatilmis dos bolumu olustur
3. uzatilmis dos bolumunde mantiksal dos surucusu olustur

“birinci dos bolumu” olusturulmadan diger bolumler olusturulamaz. oncelikle “birinci dos bolumu” olusturulmali. Yani bu “C” oluyor. Bunun icin “1”i tuslayip “enter”layalim. Alt tarafta % olarak “surucu butunlugu dogrulaniyor” yazisi yer alacaktir. Bir sure sonra sonra bu dogrulama biter. Ve   “birinci dos bolumu icin kullanilabilecek en fazla alani ayirmak ve bolumu etkin yapmak istiyor musunuz”   yazisi cikacak.
Hard disk’in sadece tek bolum olmasi isteniyorsa evet anlamina gelen “E”yi tuslayip “enter”lamak gerek. Boylece kullanilabilecek tum alani “C”ye atamis bulunuyoruz. Yani tum alan “C”nin olur.  

Ama biz 2 veya 2’den fazla bolum olusturacagimiz icin hayir anlamina gelen “H” tuslayip “enter”liyoruz.
Alt tarafta % olarak “surucu butunlugu dogrulaniyor” yazisi tekrar  yer alacaktir. Bunun sonucunda   “bolum icin en cok kullanilabilen alan ........... Mbayt”    yazacak.  “C”ye ayiracaginiz kapasiteyi buraya megabyte cinsinden yazin.

Unutmayin ki 1 gigabyte 1024 megabyte’tir. Ben kendi hard disk’imi “C: 3,5 gb” ,  “D: 27,9 gb” olarak boldum. Yani  3,5 gb X 1024 mb  =  3584 mb olarak yazdim. Siz “C” nin ne kadar olmasini istiyorsaniz megabyte cinsinden yazip  “enter”a basin. Alt tarafta “birinci dos bolumu olusturuldu”  yazisi cikacaktir. “Esc”leyerek ana menuye geri gelelim.

Etkin bolumu atamak icin ana menude “2”yi tuslayarak “enter”layalim. ETKIN BOLUMUN KESINLIKLE ATANMASI GEREKIYOR. AKSI HALDE TUM ISLEMLER BITTIKTEN SONRA BILGISAYAR HARD DISK’TEN BOOT ETMEZ. Bu baglamda ana menude “2”yi tuslayip “enter”ladiktan sonra etkin bolum olarak “C”yi atayabiliriz. Bunun icin “C”nin karsisindaki rakami yazip “enter”layalim. Etkin bolum atandıktan sonra “Esc”leyerek ana menuye geri gelelim. Ana menude once “1”i tuslayip “enter”layalim  ve hemen sonrasinda da “2.- uzatilmis dos bolumu olustur”u secmek icin “2”i tuslayip “enter”layalim.

Sunu hatirlatayim; 2 veya 2’den fazla bolum olusturmak icin kesinlikle “uzatilmis dos bolumu” olusturulmasi gerekiyor. Bu bir önadimdir. “uzatilmis dos bolumu” ,  “birinci dos bolumu”nden(yani “C”den)  arta kalan kisimdir. “uzatilmis dos bolumu”nu yani arta kalan kismi istedigimiz kadar parcaya bolerek ikinci, ucuncu, dorduncu,.....(D, E, F,...... )  bolumleri olustururuz. Buna; “uzatilmis dos bolumunde mantiksal dos surucusu” denir. Yani once “uzatilmis dos bolumu” ,  sonrasinda  “uzatilmis dos bolumunde mantiksal dos surucusu”  olusturulur.

Once “uzatilmis dos bolumu” olusturmak icin devam edelim. En son  “2”yi tuslayip “enter”lamistik. Alt tarafta % olarak “surucu butunlugu dogrulaniyor” yazisi yer alacaktir. Dogrulama isleminden sonra ekranda bulunan yazidaki “megabyte”i oldugu gibi yani degistirmeden secmemiz gerekiyor. Burada yazan megabyte “birinci dos bolumu”nden arta kalan kismin tamamidir. Yazili olan megabyte’i oldugu gibi (yani degistirmeden) secerek geriye kalan tum kapasitenin “uzatilmis dos bolumu” icin kullanilmasini sagliyoruz. Ekrandaki megabayt’i degistirmeden “enter”layarak geciyoruz. Daha sonra da “Esc”leyerek ana menuye geliyoruz.

Ana menude “1”i tuslayip “enter”ladiktan sonra “3.- uzatilmis dos bolumunde mantiksal dos surucusu olustur”u secmek icin “3”u tuslayip “enter”liyoruz. “Hicbir mantiksal surucu tanimlanmadi” yazacaktir ve alt tarafta % olarak “surucu butunlugu dogrulaniyor” yazisi yer alacaktir. Dogrulama isleminden sonra cikan “megabyte”i oldugu gibi secersek yani “enter”larsak,  “C”den ayri olarak sadece “D” olusur. Yani hard disk’i 2’ye bolmus oluruz. Dogrulama isleminden sonra cikan “megabyte”i oldugu gibi secmeyip daha dusuk bir megabyte degeri yazarsak, bu yazdigimiz boyutta bir “D” bolumumuz olacaktir. Geri kalanini oldugu gibi secersek bu da “E” olacaktir. Yok onu da oldugu gibi secmeyiip daha dusuk bir megabyte degeri yazarsak “F” surucusu yapma yolunda gidiyoruz demektir. “uzatilmis dos bolumunde mantiksal dos surucusu” de olusturduktan sonra “Fdisk”ten cikabiliriz. Cikmak icin dos ortamina gelene kadar “Esc”leyelim. Dos’ta iken “ctrl+alt+del” ile bilgisayari tekrar baslatalim. DEGİSİKLİKLERİN GECERLI OLMASI ICIN TEKRAR BASLATMAK KESINLIKLE GEREKLIDIR. Bu arada “baslangic disketi”miz floppy’de takili kalsin ki bilgisayar “baslangic disketi”yle acilsin. Son islem olarak, olusturdugumuz bolumleri teker teker format’lamamiz gerekiyor. Dos’ta “format c: /u /s” komutunu yazarak format ile beraber sistem dosyalarinin c’ye kopyalanmasini saglayabiliriz.  “format d: /u”  ve  “format e: /u” ....v.b.    komutlarini yazarak ikinci veya diger bolumleri format’layalim.

Olay bundan ibaret. Umarim yardimci olmustur.

Son Düzenleme: a-simetri ~ 08 Mart 2005 03:37
theironman
08-03-2005, 07:27   |  #2  
theironman avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj

thanks a lot!

Eyüp Korkusuz
08-03-2005, 09:03   |  #3  
Yıllanmış Üye
2,077 mesaj

Güzel olmuş...

Banned
08-03-2005, 12:13   |  #4  
Banlandı
548 mesaj

Eline sağlık bana Xp Cd si yetiyor ama...

Eyüp Korkusuz
08-03-2005, 13:36   |  #5  
Yıllanmış Üye
2,077 mesaj
alıntı:
Gönderen : Bilader

Aynen banada yetiyor artıyor bile KahkahaKahkaha

hacker_23
08-03-2005, 18:05   |  #6  
Yıllanmış Üye
744 mesaj
alıntı:
Gönderen : Bilader

banada yetıyo hatta artıyo bıleee.....

theironman
08-03-2005, 20:41   |  #7  
theironman avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj

birçok kişiye yetiyor belli ki :)

a-simetri
22-03-2005, 01:07   |  #8  
OP Taze Üye
6 mesaj

xp cd'si yetmeyenler konussun biraz da...:)

Eyüp Korkusuz
22-03-2005, 09:23   |  #9  
Yıllanmış Üye
2,077 mesaj

Kaldımı xp kullanmayan acaba longhorn çıkıyor be artık xp de yavaş yavaş tahtını longhon a bırakır...

Arthas
23-03-2005, 23:20   |  #10  
Taze Üye
12 mesaj

Kardeşim size uydum Hiç bişe olmadı bunun başka yolu varmıdır?Bendemi sorun sizdemi demek ki sizde....

MaviEjder
24-03-2005, 10:36   |  #11  
Taze Üye
7 mesaj

:D

Eyüp Korkusuz
24-03-2005, 12:48   |  #12  
Yıllanmış Üye
2,077 mesaj
alıntı:
Gönderen : Arthas

Kardeşim size uydum Hiç bişe olmadı bunun başka yolu varmıdır?Bendemi sorun sizdemi demek ki sizde....

Sen ne diyorsun arthas neye uydun kim sana ne döyledi kendi kendine konuşuyorsun..

Arkadaşlar biri bu mesajı anladıysa bana açıklasın yoksa bu arkadaş bizlere bilgisiz demekmi istiyor????

free_x_man
29-03-2005, 23:28   |  #13  
Yıllanmış Üye
475 mesaj

ben arkadaşın ne demk istediğini anladım.arkadaş kek gibi atlamış kendi bilgisayarını formatlamak için uğraşmış.
bakma sen ona eyüp a-simetri bizlere   ipucu vermiş.kim dedi ona sazan gibi atla diye.bilgisayarını bozmadadan hiçbirşeyin  öğrenileyemeyeceğini herkes bilir.bak yeni ve çok önemli bir bilgi sahibi oldu arthas.bilmediğin bir şeyi asla direkt kendi bilgisayarında öğrenmeye ve uygulamaya kalkma.biraz pratik yap sonra kendi bilgisayarında uygula. başaracağından emin olmadan asla kendi bilgisayarını kurcalama.çünkü bilgisayarını bozmadan öğrenemezsin.bozulursa bozulsun dersen o ayrı tabi.

Son Düzenleme: free_x_man ~ 29 Mart 2005 23:31
a-simetri
08-04-2005, 13:12   |  #14  
OP Taze Üye
6 mesaj

bize mi?? benle beraber kim yazdi ki bu yaziyii:) sadece ben sorumluyum.  hicbisey olmadi ne demek?! biseyler olmasii gerekir. en azindan tum bilgilerinin silinmis olmasi ve sinirlenmis olman gerekiyordu:) neyse arkadasim nerde takildin sole bakalim yardimci olmaya calisalim:) baii.