Fedora 10

emrah33
22-04-2009, 23:56   |  #1  
emrah33 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
802 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Arkadaşlar sistemime Fedora 10 kurmayı düşünüyorum,bir de size sorayım. Fedora10 nasıl? Diğer dağıtımlardan farkı nedir? Öne çıkan birkaç özelliğinden de bahsederseniz bilgilenmiş olacağım. Teşekkürler

barguti
23-04-2009, 01:12   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
168 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2007

fedora iyi ya da kötü kullanmadığım için net bir yorum yapmak istemiyorum ama öncesinde ne kadar yerelleştirme imkanı sunuyor bir araştırın derim.

tercih olarak linux dağıtımına geçenlere gnome masaüstü öneriyorum size de önericem. çakma windows hissi uyandıran kde sürümleri (kde 4.2 sürümü baya bir vista olma konusunda yol almış olmasına rağmen) pek bir heyecan yenilik hissi yaratmaz sizde.

ayrıca gnome son derece kullanışlı ve temiz bir arayüze sahiptir ilham kaynağı gibi. üzerindeki programlar daha kullanışlıdır ve asıl sorduğunuz soru sanırım bu. hemen hemen bütün dağıtımlar size tarayıcı olarak firefox'u sunar. media oynatıcı olarak dağıtım her ne olursa olsun vlc player indirirsiniz zaten. anlık mesajlaşma yazılımları içinde en kullanışlı olanlı pidgin'dir. yalnız burada kastım sadece anlık mesajlaşma işi için. basit ve iş görür şekilde. indirdiğiniz masaüstü ortamına uygun olarak sizlere metin düzenleyici müzik çalar gibi programlarda gelir zaten.

dağıtımlar arası mühim olan : arkasında ki destekleri, güncel olmaları ve kararlı bir şekilde sisteminizde çalışmasıdır. geri kalan iş zaten hepsinde aynıdır.

buradan pardus yerelleştirme dışında bir devrim yaratmamıştır sonucuna da varabiliyoruz yani.

büyük dağıtımların hepsi zaten gnome kde xfce gibi masaüstlerine destek sağlıyorlar ayrıca. biraz daha masaüstü ortamları hakkında bilgi sahibi olup ona göre seçim yapabilirsiniz.

eğer oyun ile uğraşmam diyen biri söz konusu ise hangi linux dağıtımı kullanılırsa kullanılsın tatmin edebilecek seviyede olacaktır.

fedora'dan başka bir alternatif ararsanız size ubuntu'yu ya da pardus'u önerebilirim. (ubuntu'yu kullanım açısından pardus'u yerel olduğu için ama bu sizi korkutmasın ubuntu'da kullanıyıcı yormuyacak kadar türkçeleştirmeye sahip)

kota ve hız sorununuz yoksa dağıtımları indirerek çalışan cd şeklinde onları deneyip hangisinin size daha iyi geleceğini test edebilirsiniz.

sorularınızı netleştirmeniz halinde daha detaylı bilgiler vermeye de gayret gösteririm elimden geldiği kadar. bu şekilde çok havada kalıyor çünkü.

ama sonuç olarak linux'a geçme tercihi son derece anlamlı ve güzel :)

emrah33
23-04-2009, 13:00   |  #3  
emrah33 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
802 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Teşekkürler barguti. Güzel bir makale hazırlamışsın. Emeğine sağlık. Peki EXT4 dosya sistemi nasıl? daha mı hızlı?

Son Düzenleme: emrah33 ~ 23 Nisan 2009 13:10
barguti
27-04-2009, 12:50   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
168 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2007

evet ext4 dosya sistemi tatmin edecek derecede hızlı bir dosya sistemi. Ubuntu 9.4 sürümünde geliyor. Ubuntu'nun resmi yayınında - her ne kadar beta sürecinde ki hatalar giderilmişte olsa - önemli veriler bulunan hard diskler için ext3 öneriyorlar. Ama kararlı sürümde ext4 sorunu yaşayan duymadım bu 4 günlük dönemde.

henüz kurdun mu kurmadın mı bilmiyorum ama eğer linux dünyasına iyi bir merhaba demek istiyorsan önceliğin ubuntu olsun

emrah33
27-04-2009, 22:45   |  #5  
emrah33 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
802 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

barguti ilgin ve alakan için teşekkür ediyorum öncelikle. Anlaşılan sen sıkı bir linux kullanıcısısın. Daha önce birçok dağıtımı az çok denedim,fakat şimdiki hevesim yoktu açıkcası. Şu anda Fedora 10 kudum ama birçok hatası var bunun. Ubuntuyu Chip dergisi veya benzer dergiler verirse alıp kuracağım,vermezse de mecbur indireceğim.