Fener balığı geceleri avlanan bir canlıdır. Etrafının tamamen karanlık olması çok önemlidir. Çünkü ışık, onun düşmanları tarafından fark edilmesine ve avının ondan uzaklaşmasına sebep olur. İşte bu nedenle ay ışığının çok parlak olduğu gecelerde ya da etrafında herhangi bir suni ışık oluştuğunda avlanmak istemez ve etrafta görünmemeye çalışır. Havanın karanlık olduğundan emin olduğunda ise avını aramak için yola koyulur.
Peki fener balığı karanlıkta kendi avını nasıl görür?
Fener balığının sahip olduğu parlak ışığın kaynağı, balığın gözlerinin altındaki organlardır. Bu organlar ise, balığın kanına karışan oksijen ve şekerle beslenen ışık saçan bakterilerle doludur.
Balık ışığını açıp, kapatabilir ve yiyecek ararken istediği yöne çevirmeyi sağlayabilir. Bakterilerin ürettiği bu ışık o kadar güçlüdür ki, otuz metrelik mesafeden bile görülebilir. Tek bir fener balığından gelen ışık, küçük bir odayı aydınlatmak için yeterlidir. Ayrıca bakterilerin ışığı o kadar etkilidir ki, balık avlanıp öldürüldükten saatler sonra bile ışık organı parlamaya devam eder. (Anita Ganeri, Creatures That Glow in The Dark, London, 1995, sf. 12)