YILIDIR. Bundan öncesine dair bir kayıt yok."
Gelelim Fenerbahçe'nin rengi nasıl değişti sorusunun cevabına.
"Fotogol Gazetesi"
1481, Mekteb-i Sultani' yi kuran Ulu Hünkar 2. Beyazıt Han Hazretlerinin ağzından Galatasaray adının (Galata Sarayı olarak...) ilk anıldığı tarihtir!
2.Beyazıt kimdir? Fatih Sultan Mehmet Han' ın oğlu, Şir Pençe Yavuz Sultan Selim Han' ın babası, Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Han Hazretlerinin de dedesi.
Neyse...
1899 olayına tekrar dönelim;
F.Bahçelilerin Kadıköy' de 1899 yılında Fuad Hüsnü Kayacan tarafından kurulmuş olan "Black Stockings" (Siyah Çoraplılar) adlı takımı sahiplenip " İşte bunlar F.Bahçe' dir " demesi çok komiktir. Çünkü Fuad Hüsnü Kayacan daha sonra Kadıköy ve Moda kulüplerinde 3 yıl oynadıktan sonra 1908' de Galatasaray' a geçmiştir. Üç kez İstanbul şampiyonluğu bile kazanmıştır.
1912' de görevli olarak İngiltere' ye gidip, 1914' de yurda döndükten sonra 3 yıl boyunca F.Bahçe' de oynamıştır... Ancak daha sonra F.Bahçe' den tekrar Galatasaray' a dönmüştür ve 1963 yılında Galatasaray Kulübü Divan üyesi iken vefat etmiştir.
Eh, bilmiyordunuz öğrendiniz. E hadi şimdi değiştirin bakalım!
de tarihi tahrif ediyorlar.
Örneğin;
1- Mustafa Kemal'in 03.05.1918 tarihinde F.Bahçe Kulübü'nü ziyaretini ve ziyaretçi defterine yazdığı yazıyı Internet sitelerinde falan yayınlıyorlar ama yazının altında imza olarak; "ORDU KUMANDANI - Mustafa Kemal Atatürk" yazıyor.
Halbuki Atatürk, 1918 tarihinde Mustafa Kemal'di... Yani Mustafa Kemal'e Atatürk soyadı 21 Haziran 1934'te kabul edilen Soyadı Kanunu gereğince, TBMM tarafından, 24 Kasım 1934'de verildi.
2- Uyduruk bir hikaye daha: Atatürk 10 Ağustos 1928 günü (dikkat edin yine Atatürk deniyor çünkü tarih ve gerçekler umurlarında bile değil, sırf laf olsun torba dolsun), 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra, üçü G.Saraylı ve ikisi F.Bahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi:
'- Burada üçe üçüz... Çünkü ben de F.Bahçeliyim! '
Tabi bu sözleri kim, nasıl duydu bilinmiyor... Doğru olan tek şey, bu maçın rövanşında G.Saray'ın F.Bahçe'yi 4-0 tepeleyip Gazi Büstü'nü almasıdır... Ve, Mustafa Kemal'in bu başarısından dolayı G.Saray Kulübü'ne, yeni Türk alfabesi ile yazılmış ilk resmi tebrik ve teşekkür mektubunu, Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal imzası ile göndermiş olmasıdır. Tarih 04.09.1928
3- Bir de Internet sitelerine, dergilerine falan (photoshop tekniği ile renklendirerek) Atatürk'ün sarı gömlekli ve lacivert ceketli fotoğrafını koyuyorlar ki, buna çok gülüyorum. Çünkü, ünlü modacı Faruk Saraç (babası Atatürk'ün özel terzisiymiş) bir açıklamasında Atatürk'ün ömrü boyunca lacivert giyinmediğini açıklamıştı. Zaten Anıtkabir'de sergilenen giysileri de bunu kanıtlıyor. Allah rızası için
bir tane lacivert eşya yok.
Bu komedilere son verilmediği müddetçe G.Saraylıların da "F.Bahçe'yi G.Saraylılar kurdu" tezine kızmamak gerekir... Ki bu gerçektir... Bu gerçekliğe F.Bahçeli tarihçi Ergun Hiçyılmaz da "Bazı kurucular G.Saraylı demek 'Bunlar Mekteb-i Sultanilidir' anlamındadır. Ama onlar G.Saray takımının değil G.Saray okulunun mensuplarıdır" diyerek, kısmen de olsa, katılmaktadır.
Bir de iftiralar ve komedi ikrarlar var. Örnek; "G.Saray’ı Fransızlar kurdu" deyip akıllarınca dalga geçiyorlar. Ondan sonra da (Saint Josephliler’i tenzih ederim) F.Bahçe’nin Saint Josephlilerce
(Fransız Rahipleri Cemiyeti'ne bağlı bir lisedir) kurulduğunu söyleyip övünüyorlar. Güler misin, ağlar mısın?
Alpaslan Dikmen