Fiber İnternet vs Kablo İnternet ve ADSL

Bonecrusher
20-08-2009, 23:20   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj

Ankara'da yaklaşık 10 yıldır Kablo İnternet kullanıyorum.
Sevdiğim özellikleri şunlar:
- Herhangi bilgisayara herhangi bir sürücü yüklemeye veya ek internet ayarı yapmaya gerek kalmadan kolayca takılıp bağlanılabiliyor. Ethernet kablosunu bilgisayara takıldığı an hazır.
- Download hızı oldukça iyi. ADSL'ye göre daha yüksek download hızları elde edilebiliyor. Aynı Zamanda ADSL'ye göre daha iyi ping sunumu mevcut. Gerçi en son birkaç yıl önce denemiştim, Kablo internet'te 64K hizmeti alana 128K hız, 128K hizmeti alana 192K hız verildiği sırada. Aynı şehirdeki bir arkadaşla internet üzerinden oyun oynarken görmüştüm. Bende 64K kablo, arkadaşta 256K ADSL varken aynı oyun serverında neredeyse aynı ping'i elde ediyorduk. 200-220 gibi ping vardı ikimizde de.
- Port açtım, port kapadım, firewall'a takıldım derdi yok. Her türlü siteye, her türlü programa hiç bir sınırlandırma olmadan bağlanabiliyorum.

Kıbrıs'ta ise kablo internet olmadığından ADSL bağlantısı almıştım. Burda kullanırken ADSL'de sevmediğim noktalar şunlardı:
- İnterneti aldığım zaman yanında verdikleri modemin sürücüsünü Windows'ta kurmakta zorlanmadım. Ancak Linux denemek istediğimde, bu modemi Linux'e bir türlü tanıtamadım. İnternette onlarca siteye bakmama ve ordaki yöntemleri denememe rağmen bir sonuç elde edemedim.
- Daha "üst" bir modem alıp denediğimde bu sefer port ayarlarıyla uğraşmak zorunda kaldım. Static IP, port değerleri, UDP/TDP gibi ayarları ezberleyip uygulamakla uğraştım. "Her portu aç, Port kısıtlamasını kaldır, firewall'u kapat, herşeyi yoket, hackerlar bilgisayarımda cirit atsın umrumda değil, yeter ki şu engel olayı bitsin" gibi seçenekleri uygulamama rağmen birçok sitede ve programda pürüzler ve kısıtlamalar görmeye devam ettim.
- Bu modemleri kullanırken, zaten normal zamanda bile internet sitelerinde sörf ederken bir performans azalması olduğu dikkatimi çekiyordu. Daha sonraları başka bağlantı problemleri de çıktı. İnternet sitelerine bağlanmama gibi durumlar, özellikle herhangi bir dosyayı download ederken (buna youtube gibi streamingler de dahil) tamamamen internetin kesilmesi durumunu yaşadım. Download (veya stream eden site) çalışırken, başka hiç bir site çalışmadığı için, downloadı (veya stream eden siteyi) kapatmak zorunda kalıyordum, ondan sonra sitelere bağlanıyordu. Hatta modem ara sıra kopuyor ve uzun süre bağlanmaya çalışıyordu. En sonunda sıkılıp eski modemime geri geçmek durumunda kaldım.

Fiber internet'in gelişiyle, Ankara'da Fiber İnternet'e geçmek istiyorum.
http://www.superonline.net/birey ... erfiber-double.aspx
100mbit internet hızı 130 liraymış. 130 liraya kablo internet'te 6mbit hız alabildiğimizi düşünürsek gayet ucuz.
Ancak fiber internet konusunda hiçbir şey bilmiyorum.
Endişem, ADSL'den kötü bir sistem olması.
Eğer Kablo internet'ten aldığım keyfi fiber internetten alabileceksem mükemmel bir şey.
Fiber internet, pratikte nasıl bir sistem, onu merak ediyorum.
Ayrıca fiber interneti hem salondaki televizyon ile (PS3 mesela) hem de başka bir odadaki bilgisayarda kullanmak mümkün müdür? Evi delik deşik etmeden veya kablo yığınına çevirmeden halledilebilecek bir şey mi? Yoksa fiber internet beraberinde çatıdan kablo sarkıtmalar, duvarları delmeler gibi şeyler de getirir mi?

Ayrıca, 100 Mbit für alles:

şafak89
07-10-2009, 21:14   |  #2  
şafak89 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
2,521 mesaj

abi sen
Batıkent, Bilkent, Çankaya, Çayyolu, Eryaman, Oran, Söğütözü-Çukurambar, Yenimahalle
semtlreide birinde isen süper  çünkü kurulum ve modemi beleş sabit üçrette dediğin gibi ara konuş ;) adslden 10 kat daha ii ;)