Firefox Portable’ı Türkçeleştirin
Arkadaşlar bildiğiniz gibi Firefox Portable İngilizce olarak geliyor. İngilizce bilmeyenler ise Firefox’a tam olarak hâkim olamıyor. Türkçeye çevirmek için birçok yöntem mevcut. Mesela; normal setup olarak kurulan Firefox’un “chrome” klasöründeki tüm dosyaları kopyalayıp Firefox Portable’ın “chrome” klasörüne yapıştırdığımız zaman Türkçe yapılabiliyor. Fakat bu çok kullanışlı bir yöntem değil. Çünkü Türkçe desteği olan bir eklenti kurduğumuz zaman hep İngilizce olarak kuruluyor. Eklentiyi Türkçe yapmak için ise .xpi dosyasını winrarla açıp gerekli düzenlemeyi yapmak gerekiyor. Fakat gerek eklentiler olsun, gerekse Firefox’un kendisi olsun güncelleme yaptığımızda tekrar İngilizceye dönüyor. Sonra Türkçe yapmak için en baştan tekrar uğraşmak gerekiyor. Gördüğünüz gibi gerçekten uğraştırıcı bir yol değil mi?
Bugün size anlatacağım yöntem hem çok basit, hem de çok kullanışlı. Kendim deneme yanılma yoluyla buldum. Öncelikle flash diskinizin yedeğini alarak işe başlıyoruz. Sonra herhangi bir sorun çıkarsa sorumluluk kabul etmem.
1) “PortableApps\FirefoxPortable\App\Firefox” dizinindeki “update.locale” dosyasını not defteriyle açın. Burada “en-US” yazdığını göreceksiniz. Bu yazıyı silip yerine “tr” (tırnaklar yok) yazın. Dosyayı kaydedin.
2) Şimdi “PortableApps\FirefoxPortable” dizinden “FirefoxPortable.exe”yi çalıştırın.
3) “Help” menüsünden “Check for Updates...” e tıkayın.
4) Firefox, sunuculara bağlanıp güncel sürümü kullanıp kullanmadığınızı kontrol edecek.
a) Eğer eski bir sürüm kullanıyorsanız güncelleme yapıp yapmayacağınızı soracak. Update dedikten sonra Firefox sunuculara bağlanıp gerekli güncelleme dosyalarını indirecektir. Bu esnada Türkçe dosyalar da inecektir.
b) Eğer son sürüm kullanıyorsanız güncelleme yapmayacaktır. Bu noktada iki seçeneğiniz var. Birincisi güncel sürümün çıkmasını bekleyip update yapmak. İkincisi ise güncel Firefox Portable’ı kaldırıp yerine bir önceki sürümü kurmak. Tercih sizin.
5) Sunuculardan dosya indirme işlemi bittikten sonra Restart yapmamız gerekiyor. Firefox kapanacak ve açıldığında güncellemeye başlayacaktır. Bu esnada bekliyoruz.
6) Bittikten sonra Firefox açılacak. Daha doğrusu Türkçe Firefox açılacak.
7) Artık Firefox’u tam anlamıyla Türkçe olarak kullanabilirsiniz. Bu yöntemi uyguladıktan sonra ekstra bir şey yapmaya gerek yok.
Not: Mevcut eklentileriniz hala İngilizceyse eklentileri kaldırıp tekrar kurmayı deneyin. Her eklentide Türkçe desteğin olmadığını da hatırlatırım. Ayrıca update yaptıktan sonra ne eklentiler, ne de Firefox’un kendisi İngilizceye dönmeyecek.
Ben 3.5.7 ile test yapıp başarılı bir şekilde 3.6’ya güncelledim. Herhangi bir problem yaşarsanız bu sayfaya yazın, birlikte çözelim.
Download: link