İnternet kullanıcıları dün ve bugün erişim problemleri yaşamaktaydılar.Dns'ler youtube programları hep konuşuldu ama asıl kabahat google'da desem şaşırırmıydınız.
Şimdi bunu anlatayım.
Size Google Analytics ve clients1 servisinden bahsedeyim
Google Analytics , web sitenizin trafiği ve pazarlama girişimlerinizin verimliliğiyle ilgili zengin bilgiler veren bir kurumsal sınıf web analizi çözümüdür. Güçlü, esnek ve kullanımı kolay özellikler trafik verilerinizi artık tamamen başka bir gözle görmenizi ve analiz etmenizi sağlamaktadır. Google Analytics'le daha iyi hedeflenmiş reklamlar yazmak, pazarlama girişimlerinizi güçlendirmek ve daha yüksek dönüşüm sağlayan web siteleri oluşturmak için daha hazırlıklı durumda olursunuz.
Clients1 , ise arama sorgu önerileri,google çeviri ve diğer google servislerinin çalışmasını sağlayan bir servistir.Bu servis cevap vermediği anlarda google otomatik tamamlama çalışmayacaktır.
Şimdi bu iki servisin nasıl erişimi kestiğini anlayalım
Google anasayfayı açıyorum sayfa yüklenmesine rağmen sol altta clients1.google.com sorgulanıyor.Yani tarayıcı meşgul.
Şimdi chip online'a girmek için tarayıcımı açıyorum ve adresi yazıp enterlıyorum.Chip.com.tr sorgulanırken sol altta Google Analytics sorgulanıyor.Çünkü chip online google analytics'e kayıtlı ve bunu sorgulaması gereken bir kod içeriyor.2-3 dakika beklenince sorgu sonlanıyor ve sayfa geliyor ama sayfa içinde bir link tıklandığında yine bekleyiş başlıyor.
Şimdi youtube sorgusu yapıyorum ve youtube sorgulanması gerekirken yine clients1.google.com sorgulanıyor.Tarayıcı meşgul ve aklı hala google'ın çalıştırılması gereken servislerinde.Youtube sayfasına yönlendirme şu an yapılmıyor.Bu beklenip sorgu atlatıldığında youtube bu sefer google analytics'e takılacak.Çünkü youtube'da analytics kodları içeriyor.Direk adresi tarayıcının adres satırına yazsak da durum farketmiyor.
Şimdi herhangi bir dns ile youtube'a girmek istediğimizi varsayalım.ttnet'e Modemimiz aracılığı ile youtube sorgusu yapıyoruz.Ttnet bunu dns serverlarına iletiyor.Dns server Youtube sayfasını buluyor tam yükleme esnasında google analytics sorgusuna takılıyor.Cevap veremiyor.Bu dns'den cevap gelmediğini gören TTNET kendi dns'i üzerinden cevap veriyor ve bize Youtube'un yasaklandığını söyleyen sayfayı gösteriyor.
Burada firefox bize bu ipucunu sunan tek tarayıcı.Diğer tarayıcılar bu sorguyu sol alt kısımda göstermiyor ama işlevi sürdürüyor.
Bu çerçevede bazen google servislerinin hızlı cevap verdiği oluyor.Ve tarayıcı alt kısmında bu sorgu görünmeden çabuk geçiliyor ve yönlendirme ya da girmek istediğimiz sitenin google analytics sorgusu tamamlanıyor.Girmek istediğimiz site ya da youtube'a erişim sağlanıyor.
Siz de firefox tarayıcısı kullanıyorsanız buna dikkat edin.Sol alt kısımda "bitti" yazdığı anda youtube erişiminin olduğunu göreceksiniz.
Bu arada sadece youtube erişiminin kesildiğini sanmayın google-analytics sorgusu yapan bütün siteler erişim problemi yaratıyorlar.
Bu arada resim yüklemek için imageshack.us'da çok zor cevap veren sitelerdendi.
Ben bu sorunun ttnet ip ve santralleri ile ilgili olabileceğini düşünüyorum,çünkü ip değişince nadir de olsa sorgular çabuk yapılıyor.Ttnet'in hızı da buna bir etken olabilir.
Bu da bazılarının yaşadığı problemlerin tartışıldığı sayfa
http://www.r10.net/google-haberl ... e-erisilemiyor.html
http://friendfeed.com/barisunver ... -m-bende-indirmeler
http://www.eksiduyuru.com/index.php?m=d&s=1&id=149280
Ben gözlemlerimi aktardım.Eğer burada bir yanlışım varsa bize "chip online" editörleri inşallah yardımcı olup bir makale şeklinde haber yaparlarda ne yapmamız gerektiğini öğreniriz.Çünkü iki üç gündür bu internet konusunda gerçekten mağduruz.
Bu yazıyı ve resimleri buraya koymak bile 1 saatimi aldı.
BU ARADA GOOGLE VE SERVİSLERİ ÇÖKERSE İNTERNETE NELER OLACAĞINI DA HERKES GÖRMÜŞ OLDU