OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
44 mesaj
flac mp3 aralarında ne fark var_?
flac mp3 aralarında ne fark var_?
flac mp3ten daha kaliteli
mp3te 128 kbps genelde en yüksek 320mbps kalitede olabilirken flacta bu 1000mbpsye cıkabiliyo mp3te 3-5 mb lık dosya boyutu var iken flac ta 25 -30 mb dosya boyutu var
flac daha kaliteli bir dosya formatı
En basitçe test etmek gerekirse kulaklıklar bu farkı anlarlar.
NOT: Benim müzik arşivim 88.2KHz 16 bit wav dosyaları genelde.
5 dakikalık müzik yaklaşık 100Mb boyutunda
Aslında flac lar eski 45 lik plakların ses kalitesine en yakın olarak bilinir. Ben çok az flac indirdim herkesin hardiski yada mp3 çaları yüksek dosyaların alacak biçimde değil. Yine mp3 diyorum.
Hiçbir digital teknoloji o eski plakların kayıt kalitesine erişememiştir.
Bu güne
Tabii ki erişememiştir ama flac albümler içni bilinen kanı budur. Kime sosak aynısını söyleyecektir üstâd. Hiç bir zamanda eski 45 liklere erişme olmayacaktır. Teknoloji istersen arşa adar çıksın yine de olmayacaktır gibime geliyor.
wav flac dan daha kaliteli mi farkı anlaşılabilir mi?Bir ses ile müzik, müzik ile enstruman arasında farklar vardır. tek bir müzik aletinde, örneğin bir GİTAR tek bir notasında binlerce sinüs barındırabilmektedir. Bu sinüslerin öncelikle birebir digital çevrimleri yapılmalıdır. (MP3 formatı bu sinüslerin (fundamantel) temel frekansları örnekler diğerlerini atar) PCM (WAV) formatı ise öngörüldüğü digital imkanlar ölçüsünde örnekler.(Örnek 44.1 KHz 16 bit) Bu örneklemede temel kıstas resolution (bit değeri) ve frekans responsu dur. (örnekleme frekansının yarı değeri)
Bu soruyu anlayabilmek için şu ölçümler kabaca yapılabilir. Bir digital kayıt ne kadar yer kaplıyorsa (Megabit değeri) o kadar örneklenmiş ve frekans barındırıyor demektir. Barındıılmayan (örneklenmeyen) frekansları her ne kadar kulak algılamaz denilse de Hi-Fi kurallarına göre yapılmış bir sistemde çok rahatlıkla farklar algılanabilmektedir.
Uzun yıllar önce terkedilmiş lambalı yükselteçler günümüzde yeniden revaçta olmaya başlamış ve hatta digital kayıtla beraber plaklar da rağbet görmeye başlamıştır.