Flash'ın temeli –Motion Tween (yeni başlayanlar)

meccays
30-01-2008, 16:58   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

Selam arkadaşlar, Flash öğrenmek isteyenlerin öğrenmesi gereken 3 temel nokta vardır. Bunlar Motion Tween-ShapeTween-Ease Değeri’dir.  Şimdi bunları adım adım anlatacağım. Çok basit bir konu.  Hemen öğreneceksiniz. Rahat olun.

Motion Tween belirli şekiller uygulanır. Yani “grafik” veya “ movieclip” gibi. Sizin Flash’ın sahnesine çizdiğiniz bir şekil başlangıçta “ham” şekildir. Yani grafik veya movieclip olmayan. Bir şekle Motion Tween uygulamak için önce onu “grafik” veya “movieclip” yapmamız gerekir. Bunun için önce sahneye bir daire çizelim. Oval Tool aracını kullanarak bir daire çizdim.


Şimdi bu dairenin üstüne tıklayalım. Gördüğünüz gibi üstünde küçük noktacıklar oluştu delik delik gibi görünüyor.  


Üzerine tıklayınca bu şekilde görünen şekillere biz “ham” şekil diyoruz. Şimdi ham bir şekil nasıl grafik yada movieclip olur onu öğrenelim. Önce ham şeklimizin üstüne tıklıyoruz. Daha sonra “Modify” menüsünden “Conver to Symbol” butonuna tıklıyoruz. Kısayolunu fark ettiniz mi? Bu işlemi F8 tuşuna basarakta yapabiliriz.

“Convert to Symbol butonuna tıkladığımızda karşımızda resimdeki gibi bir pencere gelir. Gördüğünüz gibi 3 seçeneğimiz var.


Bu pencere sayesinde çizdiğimiz şekli Grafik Movie clip veya Button yapabiliriz. Şuan Motion Tween’i öğrendiğimiz için Movie clip yapalım. Movie clip yaptıktan sonra şeklimizin üzerine tıklıyoruz. Artık delik delik görünmüyor dimi? Etrafında mavi bir çerçeve var. Bu demektir ki artık dairemiz ham değil ve Motion Tween uygulamaya hazır.


Unutmayın sakın; Motion Tween ham nesnelere uygulanamaz!

Şimdi uygulama safhasına geçiyoruz. Şuana kadar okuduklarınız Flash’ın temelini oluştuyor. “Conver to Symbol” penceresi çok sık kullanacağınız bir pencere olacak. Mantığı kavradıktan sonra gerisi kolaylıkla gelir. Flash’ın animasyon mantığını bir defterin sayfalarını köşesini hızlıca çevirmeye benzetebiliriz. Hani her sayfaya bir şekil çizip hızlıca oynatınca hareket ediyormuş gibi görünür ya Flash’ta bu mantık gibi çalışır. Defterde sayfalar vardır Flas’ta ise “Frame” vardır. Her frame bir defter sayfası gibidir. Aşağıdaki resimde 1 den 65’e kadar olan framelerin hepsini secili hale getirdim. Bu işlemi yapmanıza gerek yok sadece size frameleri kavratabilmek için yaptım bunu.

Birde “Keyframe”  kavramımız var. Frame in Türkçe anlamı kare demektir. Yani bir fotoğraf karesi diyebiliriz. Keyframe in anlamı ise anahtar kare demektir. Bir animasyon boyunca yapacağımız değişiklikleri keyframelerde uygularız. Arada kalanları ise frameler doldurur. Şimdi Motion Tween uygulayarak ilk animasyonumuzu yapalım.  Şuan ekranımızda bir dairemiz var dimi? Hemde movie clip e dönüştürülmüş şekilde. Şimdi Timeline dan 20. Frame i seçelim ve F6 tuşuna basalım.


F6 tuşuna basarak 20. Frame i bir keyframe e dönüştürdük. F6 keyframe eklemenin kısayol tuşudur. Frame eklemek içinde F5 tuşunu kullanırız. Şimdi 20. Karemizdeki keyframe e tıklayalım ve dairemizi birazcık sağa çekelim.


Timeline ımızda şuan iki tane keyframemiz var. Bir tanesi birince karede diğeri ise 20. karede. İlk keyframe dairemiz solda ikincide ise baya bir sağda. Şimdi ilk karemizde gelelim ve sağ tıklayalım.


Açılan yerden en baştaki Create Motion Tween’e tıklayalım. Şimdi Timeline ımızda 1 den 20 kadar olan karelerin üstünde bir ok işareti çıktı dimi?


Şimdi CTRL+Enter  yaparak ilk animasyonunuzu izleyebilirsiniz, Tebrikler :) Animasyonda bir sadece ilk ve son kareyi belirledik. Arada kalan kareleri ise Motion Tween efekti kendisi yaptı. Bu sayede her kare ile ayrı ayrı uğraşmak zorunda kalmadık. Motion Tween i öğrendiniz!
İşte sonuç;

webmasterr
09-08-2008, 17:10   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2005

çok teşekkürler anlatımın için

sonercandan
14-12-2008, 11:08   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2008

teşekkürler ama daha fazlasını anlatırsan sevinirim