Sadece ilk sorunuza cevap vereyim. Format ne zaman atılmalı?
Kullanım şekline bağlı olarak Xp zamanla hantallaşan, vista ve windows 7 zamanla şişen işletim sistemleri. Xp kulladığınızda gitgide daha geç açılıp geç cevap vermelerle, vista ve windows7 de ise gitgide artan harddisk kullanım alanı ile karşılaşırsınız. Bence her üç işletim sisteminden hangisini kullanıyor olursanız olun sorun olmasa bile en azından gözden kaçmış olabilecek güvenlik açıkları, sistemde kalmış olan/ olabilecek program dosya artıkları, harddikteki parçalanmalar, kurulmuş ama kullanılmayan yazılımlar vs.vs hepsinden bir çırpıda kurtulup, temiz güvenli ve performanslı bir sisteme sahip olmak için 2-3 ayda bir veya dah sık format atabilirsiniz. En azından ben atıyorum. Yalnız bu format atma windows cd/dvd sini takıp sıfırdan sistem kurma değilde sistemin en temiz ve düzenli zamanında alınmış bir yedeği geri yükleme şeklinde. Böylece hem zamandan tasarruf, hem aynı işlemlerde defalarca uğraşmama, hemde kısayoldan format atarak format atmanın avantajlarını kullanma ama eziyetlerinden kurtulma elde edebilirsiniz. Bu iş için önerilen genelde ghost, arconics veya windowsun kendi yedekleme-geri yükleme özelliği. Ben yıllardır ghostu kullanıyorum ne xp, ne vista nede windows 7 de şimdiye kadar bir sorunla karşılaşmadım. Daha önce almış olduğum yedeği geri yüklemek yedek boyutuna bağlı olarak 10-20 dakika arası sürmekte ve işlem bitince tertemiz herşeyiyle hazır sistemim karşımda olmakta. Sizede tavsiye ederim.