Format sonrası durum

damdandüşen
29-11-2011, 11:44   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
16 mesaj

Herkese Merhaba,
Vista yüklü Laptopumu yeni formatladım, tabii bi dünya güncelleştirme yüklemek zorunda kaldım.  Format öncesinde internet bağlantımı limitsize çevirmek zorundaydım malumunuz üzere... Düşünün bir ürün satın alıyorsunuz fahiş fiyata ve sonrasında bir dünya işkence çekiyorsunuz... Neyse Vista hakkında söylenecek çok şey var ama sabah sabah moral bozmanın anlamı yok.
* Format sonrası bir kaç program yükledim, en büyükleri office 2007 ve openoffice ama şu an HDD min 40 GB'ı kullanımda görünüyor bu normal mi?
* Bi sürü güncelleme yaptıktan sonra ileride atılacak format sonrasında bu güncellemeleri yüklemek zorunda kalmamak için windows CD si hazırlayabilir miyim? nasıl? İşletim sistemim lisanslı tabi ki yoksa bu iğrenç Vista'yı kullanır mıyım? Comodo Back up kullanmayı düşündüm ama şu an Vista birinci HDD'de 40 GB yer kapladığı için nereye yedekleyeceğimi bilemiyorum, ikinci HDD'e yedekleme yapayım desem kapasitem 75 x 2 şeklinde zaten birinde windows yüklü 40 GB yer kaplıyor diğerini de 40 GB'lık bir yedek için kullanmak istemiyorum!!!
* Format sonrası Toshibanın verdiği cd ile kurulum yaparken benden CD key istemedi üstelik aktivasyon gerçekleştirmek zorunda kalmadım, bu garip bir durum değil mi?
İlginize şimdiden teşekkür ederim...

Kapalı Hesap (172709)
29-11-2011, 15:24   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 48
2,757 mesaj

https://www.chip.com.tr/forum/acr ... -almak_t215849.html

Bi sürü güncelleme yaptıktan sonra ileride atılacak format sonrasında bu güncellemeleri yüklemek zorunda kalmamak için windows CD si hazırlayabilir miyim?  Cd veya dvd olurmu bilmiyoru ben harici harddisk kullanıyoru yedekleme için bu program bu sorunuza cevaptır.

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (70803) ~ 29 Kasım 2011 15:25
damdandüşen
29-11-2011, 18:14   |  #3  
OP Taze Üye
16 mesaj

İlginize teşekkür ederim, aynı işlemi Paragon ile yaptım ( ücretsiz ) ama mesajımda bahsettiğim gibi 25,5 GB yer kaplıyor... Bunu ufaltmanın yolu yok mudur acaba? Vista'nın yedeğini almak neden bu kadar büyük alan harcıyor acaba?

mustafa2116
30-11-2011, 20:38   |  #4  
mustafa2116 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj

Windows Vista formatan sonra  0 "sıfır" haldeyken 5 gb yer kapalar.
Çalışma işlemine başladığından itibaren sadece ilk açılışiçinde % 100 genilşeyip 10 gb ye ulaşır.

Güncellemler max 5gb (sp2 durumu ve Microsoft uygulamlarına göre.) yer kaplamaktadır.

İşletim sisteminin Salt halindeki boyutu  En fazla 15 gb ile sınırlıdır.

İşletim sistemi RAM için 2-4 gb arası bir dosya oluşturur ama bu dosya rasgele oluştuğundan sistem kontrolünde kalır ve diskte yer gerektiğinde bo dosyanın boyutu küçülür.

İşletim sisteminin Diğer tüm Boyut alanını GERİ YÜKLEME VE SİSTEM YÜKLEMELERİ KATLEDER..

Sistem yüklemeleri 2 gb ile 5 gb arası yer kaplar bu sistem yüklemeleri İşletim sisteminin hazır dosya kalıplarıdır ve sisteme ait bilgiler içerdiğinden önemlidir. Silinebilir olsalarda pek ellememek daha iyidir.

Geri yüklemeler ise sistemi etkileyen uygulamalr kurulduğunda ortaya konulan geri yükleme noktalarıdır ve 20-30 gb yer kaplayabilirler. Sistem geri yüklemelerini en son iyi geri yüklemeyi bırakarak silmek yada sizin belirlediğiniz geri yükleme dışındakileri silerek gereksiz boş disk kaybıdan kurtulabilirsiniz.

Windows Vista En fazla 20 gb yer kapalar bu ne denle Vista HDD olarak 40 gb alt sınır aramaktadır.

Bu boş dosyaların dışında atık dosya miktarlarıda fazladır 1 mb den başlayıp 40-50 gb lere kadar varan sistem atıkları bilgisayarda boş yer kaplar. Bunda "del" tuşuna basarak sildiğiniz dosyalardan interent explorerle gezdiğiniz sitelerin verileri sisteme ait geri bildirimlik için ayrılmış işe yaramayan hata raporlarının ve dahasının var olması (DB kayıtlar- resim önizleme depoları- HDD bilgileri-Kullanıcı bilgilerini içeren gereksiz kalmış dosyalar-Önyüklemelere ait geçersiz dosyalar-Yüklemelerden kalan atık dosyalar..) Diskin fazlasıyla dolmasına neden olur..

damdandüşen
02-12-2011, 09:46   |  #5  
OP Taze Üye
16 mesaj

Bilgiler için çok teşekkür ederim, netice itibariyle Vista'dan nefrete devam...