Freemind
Zihninizi Haritalar"
FreeMind kısaca bir zihin haritası programı olarak tanımlanabilir.İlk bakışta bu tanım insana biraz karmaşık geliyor.Açıklamak gerekirse freemind ile anlatmak istediğiniz bir konuyu çok güzel ve görsel olarak özetleyebilir muhteşem bir ders özeti çıkarabilirsiniz.
Programı açtığınızda önce programın logosu ile karşılaşırsınız.
Daha sonra karşınıza boş bir sayfa açılır ve sayfanın tam ortasında yeni zihin haritası yazar.
İşte burası köktür. Şemamızı oluşturmaya buradan başlarız. Bu yazıya tıklayarak istediğimiz şeyi yazabiliriz.
Bu aşamadan sonra bu köke sağ tıklayarak istediğimiz kadar yeni çocuk düğümler oluşturabiliriz. Kısa yol istiyorsak klavyeden “insert” tuşuna basabiliriz. Insert tuşu o an etkin durumda olan düğüme yeni çocuk düğüm ekler.O an etkin olan düğüm fonu koyu olandır.
[resimm][/resim]
Oluşturduktan sonra yeni çocuk düğümün adını yazabiliriz. Yazma işlemini bitirdikten sonra “enter” yuşuna basarsanız program yazma modundan çıkar. Tekrar “enter” a bastığınızda son yazdığınız düğüme kardeş düğüm ekler. Kardeş düğüm düğer düğümle aynı seviyede olan bir düğümdür. Resimde “Subject I” “subject You” nun kardeş düğümüdür.
Bu düğümlerin sol kısmına fare ile yaklaştığınızda elips bir şekil görürsünüz.Bu şekil düğümler arasındaki çizgiyi uzatıp kısaltmanızı sağlar. Fare ile bu elips şekle tıklayın ve bırakmadan sürükleyin.
Bu kadar şey yazdıktan sonra bu şekilleri süslemek de istersiniz değil mi?Bunu yapmak için düğüme sağ tıklayın ve Ekle menüsünden bulut seçeneğini seçin. İsterseniz bulutun rengini de değiştirebilirsiniz. Düğüme sağ tıklayın ve biçim menüsünde yer alan bulut rengi seçeneğinden istediğiniz rengi seçin. Ben sarıyı tercih ettim.
Bu düğüme yeni çocuk düğümler ve kardeş düğümler ekledikçe bulutumuz da kendiliğinden büyür ve göze çok hoş gelen bir hal alır.
Yaptığınız düğümlere simgeler ekleyebilir ve daha güzel bir hale getirebilirsiniz. Düğüme sağ tıklayarak simgeler bölümüne gidin ya da pencerenin solundaki simgeleri kullanın.Biraz zaman harcadığınızda karşınıza güzel çalışmalar çıkabilir. Pencenin en üstünde “+”, “-” işaretleri var bu işaretler düğümlerin tamamını küçültmenizi Ya da açmanızı sağlar. Kök düğüme tıklayarak eksi tuşuna basarsanız düğümlerin tamamı kapanır ve karşınıza şuna benzer bir görüntü çıkar.
Artı tuşuna basarak da şuna benzer bir görüntü alırsınız.
Son olarak Birkaç ek bilgi verelim:
Sağ tıkladığınızda çıkan menude,
Düğümü düzenle: Düğüme yazı yazmanızı sağlar.
Uzun bir düğümü düzenle:Daha uzun ve Birkaç satır yazmanızı sağlar.(Normalde yazarken satır eklemek için “enter” a bastığınızda yazma işlemi sona erer.)
Yeni kardeş düğüm(önde):O an etkin olan düğümün üstüne bir kardeş düğüm açar.
Üst düğüm ,Alt düğüm: O an etkin olan düğümün yerini değiştirir. Üste alır, alta alır.
Daralt: Düğümleri küçültür. Eksi işaretinin yaptığı işi yapar.
Kaynaklar
* http://freemind.sourceforge.net/
* http://www.mind-map.com/EN/mindmaps/definition.html
* http://www.peterussell.com/mindmaps/mindmap.html
* http://www.studygs.net/mapping/
* http://cmap.ihmc.us/
* http://www.jcu.edu.au/studying/s ... /mindmap/index.html
* http://www.mindtools.com/pages/article/newISS_01.htm
----
[Alıntı]