Mrb arkadaşlar. bende amd fx 8120 işlemci var aida64 de sistem kararlılık testi yaptım işlemci ısısı 57 derecelere yükseldi. boştayken 35 - 40 derece arası, soğutucu olarak xıgmatek hdt-sd964 kullanıyorum ( 9,2 mm fan olan model kasama ancak bu sığıyor) kasa içine 12 cm fan hava veriyor ve 2 adet 12 cm egzoz fanı var. Bu ısılar normalmidir sizce yoksa termal macunu yenilemelimiyim arkadaşlar ( daha bir hafta önce yeniledim ama yanlış uygulama yapmışımdır belki) birde işlemci soğutucuya ikinci fan takmamı tavsiye edrmisiniz? ikinci fanın hava akışı içe dönükmü olmalı yoksa dışa dönük egzoz fan gibimi olmalı. Bu konulardan anlayan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
FX 8120 İşlemci Isısı
İşlemcinin ısısı bu kış ayında en az 5 derece daha az olması lazım. Ama işlemci soğutucun çok güçlü bir soğutucu değil, fiyatı 45 TL. Bu anlamda normal sayılabilir. Tehlike arz etmiyor şu anda. Birde kasanın içindeki ısı önemli. Ama yinede, termal macun kalitesi ve nasıl sürüldüğünede bağlıdır biraz.
Bende Thermaltake Contact 30 var, normal şartlarda 20C civarında geziniyor:
Stok fanıyla ısısı boşta 28 derecelerdeydi yük altında 48 derece civarıydı ama düdük gibi ötüyodu o fan. ben bunun macununu iyi süremedim sanırım bide fan devri düşük boştayken 480 rpm lerde. ama değer olarakta %100 olarak ayarlanmış. Ben en iyisi soğutucuyu söküp iyi bir macunla ince bir tabaka sürüyim birde ikinci fan takiyim soğutucuya, ama ikinci fanı egzoz olarakmı takmalıyım yoksa oda diğeri gibi alüminyum panelleremi üflemeli?
dün yine aida ile sistem kararlılık testi yaptım 28 - 48 arasında kaldı cpu sıcaklığı 48 i geçmedi yani. core temp lile bakıyorum cpu sıcaklığı boşta 19 - 20 - 25 derece civarı , aida ile boşta 28 - 29 derece civarı ( ilk ölçümleri yaptığımda gümüş macunu süreli 1-2 gün olmuştu bu macunlar zamanla oturuyo sanırım) ama biostan bakıyorum cpu 40 derece civarı görünüyor. anlamadım gitti.
dün yine aida ile sistem kararlılık testi yaptım 28 - 48 arasında kaldı cpu sıcaklığı 48 i geçmedi yani. core temp lile bakıyorum cpu sıcaklığı boşta 19 - 20 - 25 derece civarı , aida ile boşta 28 - 29 derece civarı ( ilk ölçümleri yaptığımda gümüş macunu süreli 1-2 gün olmuştu bu macunlar zamanla oturuyo sanırım) ama biostan bakıyorum cpu 40 derece civarı görünüyor. anlamadım gitti.gördüğün ısı değerleri tam 2 hyaftadır hiç kapanmadan sürekli online oyun açık vaziyetteki hali bunun dışında nette gezip face book falan takılıyorum servise gelen sistemlerin yedeklemesi virüs temizleme işlemlerini de maksimum 32 derece oluyor. gigabyte anakartta 4.5 ghz' e overclocklanmış vaziyetteyken görünen değerden 5 derece daha soğuk çalışıyordu işlemci. asrock ortamında ısı değeri biraz tavan. karttan karta değişiyor işlemci ısı değerleri.
Son Düzenleme: black_flood ~ 12 Ocak 2013 19:20
az önce termal macunu yeniledim ( khan gaming gold) , ekran kartını değiştirdim ( gts 250 ) işlemci ısısı boşta 30 civarı çok bi değişiklik yok fakat benim gigabyte anakartımın ısısıda yüksek sanırım boşta 35 - 36 derece. Artık böyle idare edicez, elektronik ürünlerde pek şanslı değilim sanırım.
bu arada 120 mm fanlı bir soğutucunun kullanılması değil ama 120 mm fanlı soğutucunun sığabileceği tarzda kasanın olmasıda çok önemli kasa içindeki hava silikülasyonun ne kadar rahat olursa o kadar ısı düşer. bendeki kasa çok aşırı büyük fakat sadece cpu fanı çalışıyor içinde 2. bir fan yok. küçük kasayada topladım satmak için ama işlemci soğutucusunun ne olduğu önemli bile değil ısınıyor sistem işlemci fanından çıkan hava kasa içinde yayılamadan kablolar nedeni ile geri içine dönüyor.
ekran kartını değiştirdikten sonra anakart böyle ısınmaya başladı bu ekran kartına harici güç kablosu takılıyor ve yük altında 60 dereceye kadar çıkıyor anakartta ona paralel 42 dereceye kadar çıkıyor yük altında, zaten yeni sistem olduğu için bişey değiştirme şansımda kalmadı gittiği yere kadar gidicek artık, yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar.
ekran kartını değiştirdikten sonra anakart böyle ısınmaya başladı bu ekran kartına harici güç kablosu takılıyor ve yük altında 60 dereceye kadar çıkıyor anakartta ona paralel 42 dereceye kadar çıkıyor yük altında, zaten yeni sistem olduğu için bişey değiştirme şansımda kalmadı gittiği yere kadar gidicek artık, yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar.sistemin güzel degerleride iyi boşver kafana takma kullan gitsin.
Sistemi kendim kurdum önce ekran kartı bozuk çıktı hd 6670 gönderdik servisine 1 ay sonra değişim çıkmış aldığım yerlede anlaştım o fiyatlarda gts250 vardı 6670 den daha eski ama daha performanslıymış, onunla değiştirdim. Pek şansım yok yani bu elektronik olayında ne alsak arızalı çıkar baya bi uğraştırır beni, sonrada bu ısınma olaylarını taktık kafamıza millet 10 derecelerle çalışıyor sistemim deyince insanın morali bozuluyor ama ne olursa olsun gittiği yere kadar gider.
bişey olmaz gigabyte kartta bende görüyordum fx işlemcilerinin 10 derecede değil 4 derecelerde çalıştığını ama dediğim gibi kullanılan kasanın boyutları ve soğutucunun 120 mm soğutucu olmasıda büyük etken. ne yazıkki resmini koyduğum sistem asrock ısı değerlerinden hiç menün değilim yani kartın. gigabyte kartıda monte etmeye üşendiğim için Windows 8 ne zaman çökerse o zaman değiştiririm ama bana rahat 2 sene gider bu Windows kurulumu.