Çok rahatsız olduğum bir konuyu burda yazmak ve tartışmak isterim.
Türkçemiz Yozlaşmasın!
Konu belki çok uzun olacak ama lütfen satırı satırına okuyun ve görüşlerinizi paylaşın gerçekten çok doluyum bu konu hakkında
İnternetin ülkemizde yaygınlaşması ile Türkçemizin nasıl da kirlendiğini hepimiz görüyoruz. Kirlendiğini diyorum çünkü; mecbur kalıyor insan durum böyle.
**ikimz alınca indirimde yaprlar
**qoptum dgqn barı burda yapmaa
**evt grcqtn cq tatlı ablsı bu photo cq gusl cıkmıs
Bunlar sadece bir kaç yerden aldığım örnekler. Daha bunun gibi bir sürü var ki rastalmışınızdır büyük bir ihtimal.
Şimdi Türkçeyi düzgün kullanmıyorlar diyeceğim, ama yalan söylemiş olurum. Çünkü; Türkçe yazmıyorlar ki.
Maalesef Şöyle bir durum çıktı ortaya.
K harfi gitti yerine Q geldi. V gitti Yerine W geldi. Z yerine de artık S yazılıyor. Zaten sesli harfleri söylemiyorum bile hiç kullanılmıyor. Tek kullanılan Sesli harf olarak İ diyebiliriz. Ama onu da artık I olarak yazıyorlar. Yazık. Yazık.
Sadece bununla kalsa iyi. Bu harflerin gittiği gibi artık kelimelerde gitti. Ok artık neredeyse Türkçe bir kelime gibi oldu. Ok yerin Tamam kullansak ne olur yani. Bir yerimiz mi eksilir? Anlamadım gitti. Konuşurken bile artık Ok Bye vs. kullanılıyor çok üzülüyorum.
Artık büyük küçük dükkânların çoğu ingilizce veya çok acayip bir şekilde ingilizce türkçe karışımı kelimelerle(Kebup gibi.) dükkânlara isim veriyorlar. Türkçe isimli bir dükkana rastlamak zor.
Dil yönünden böyle bir parçalanma başlamış gibi. Öyle ki; Sadece bunlar İnternette de yazılmayla kalmıyor. Arkadaşlarımın defterlerine bakıyorum. Bazıları k yerin q vs. Yukarıda belirttiğim şekilde yazıyorlar.
Ben utanıyorum.
Dil gitti dedik. Kültürde yavaş yavaş gidiyor. Örneğin; Bir sürü kişi Rap yapıyor Hip-Hop denilen müziği söylüyor dinliyor vs. Tamam her müziğe ve her dansa açığız. Fakat bunları yaparken kendi dans ve müziğimizi dinlemiyor ve bunlara kötü gözle bakıyoruz. Yetenek Sizsiniz programında da gördük hepimiz.
Bizzat şahit olduk. Her gün 5-10 tane Hip-hop yapan Rap müzik söyleyen Break Dance yapan kişileri gördük.
Hiç görmedim bir Türk Halk Dansları Grubu gelsin.
Şöyle ilginç Bir olay da anlatmak isterim. Ben Halk Oyunları ile ilgileniyorum. Kafkas, Muş, İzmir vs. 7-8 yöre kadar biliyorum. Neyse, arkadaşlarım cumartesi "ne yapıyorsun?" dediklerinde. Diyorum ki "Foklor çalışmam var." öyle bir yadırgıyorlar ki. "Ne yapıcaksın folkloru?" "Bırak artık" gibi birtakım sözler işitiyorum.
Bu beni çok üzüyor. Diyorum ki "Türk kültürlerini yansıtmanın, tanıtmanın ne gibi bir sorunu olabilir"
"Ee!" diyorlar "Sana mı kaldı tanıtmak ,tanıtınca ne olacak?" diyorlar.
Sizce de Üzücü değil mi? Ama bir Hip-Hop Rap yapan Kişiye bu gibi sözler söylemiyorlar. O kişiler toplumda daha çok rağbet görüyor.
Diğer bir konu. Fazla uzatmayacağım. Üzerinden bir geçeyim dedim.
Ülkemizde Çoğu yerde açılmış yemek frimaları. Ve satılan içecekler. Herkes anlamıştır heralde.
Mc Donalds, Burger Kıng, Coca Cola vs. den bahsediyorum.
Bakıyorum ki Çoğu kişi sürekli olarak gidiyor bu gibi yerlere. Tama yiyin fakat Türk yemeklerinin kat kat güzel olduğu ortada. Lütfen biz kendi kültürümüzü ve alışkanlıklarımızı bırakmayalım.
Bakın Amerikada çorba yoktu. Fakat araştırıyorlar. Bu yediklerinin zaralı olduklarını fark ettiler. Araştırma yapıyorlar. Ne iy ne iyi değil diye. Yavaş yavaş çorba gibi sulu yiyecekler yemeye başladılar.
Bizim kültürümüzüde araştırıyorlar. Herşeyi araştıryorlar. Ama kendi kültürlerini de yaymaya devam ediyorlar. Ve sizi yozlaştırıyorlar.
Bir başka konu. Çok Kısa bir şekilde. Çevremde çok görüyorum. Arabada giderken. Okulda, derste vs.. hatta yolda yürürken bile telefonla mesajlaşmalar. İnterneti chat haricinde kullanmama.
Bu gibi olaylar çok. Böyle tüm gençler afedersiniz ama aptallaşıyorlar. Bir kere araştıma yapmaz internette Okula internet gelir hemen msn, facebook vs. girmeye çalışır. Ben chip online ye giriyorum diye ne kadar laf söyleniyor haberiniz var mı? Ama facebook ta msn de, 24 saat chat leşmek çok normal.
Neyse Çok uzadı.Ama. Artık savaş yok arkadaşlar. Türklerle tarihte bir çok savaş yapıldı. Çoğunu kazandık. En yakın Kurtuluş Savaşına, Çanakkale Savaşına bakın. Artık Savaşla yıkılmayacağını anladılar.
Kültürlerimizi yok ederek bizi aptallaştırarak(24 saat mesajlaşan ve chatleşenlerden bahsediyorum) içimize girmeye çalışıyorlar. Kimsenin haber dinlediği yok. İnternette durur o kadar bir kere bile bakmaz Haber gazetelerine. Böyle hiçbirşeyden haberi olmayan bir Gençlik doğuyor Türkiye de çok kötü.
Hiç birşeyden haberi yok ki. Ne siyaset ne ülkenin durumu. T.C. nin Cumhur başkanın nı bilmeyen insanlar var çevremizde.
Bunun yanında dil gidiyor. Bir yandan kültürünüz yozlaşıyor. Yarın Öbür gün gelir Güçlü ülkeler vurur ensenize alır lokmanızı. Gider.
LÜTFEN ARKADAŞLAR BUNDAN SONRA DİKKAT EDELİM.
Katılan Arkadaşlarım Lütfen Yorum Yapsın ve birlik olalım ankete oy kullanalım. Oy kullanan bir kelimde olsa yorum yapsın.
Bu konuyu okumayan arkadaşların Okumasını sağlayalım Onları haberdar edelim böyle bir konudan.
Dünyanın en uzun forum konusu kadar mesaj atalım ki bunlar boşuna gitmesin. Okuyup geçmeyelim dikkat edelim.
Sözümü ULU ÖNDER ATATÜRKÜN ŞU SÖZLERİ İLE BİTİRMEK İSTERİM
· "Türk" demek "dil" demektir. Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri dildir. Türk milletindenim; diyen insan, her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır.”
17 Şubat 1931
· Türk milleti, geçirdiği nihayetsiz felaketler içinde ahlakının, anneannelerinin, hatıralarının, menfaatlerinin, kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde muhafaza olduğunu görüyoruz. Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.
1931
Gaye, bugünkü ve yarınki Türk’ün medeniyetini kucaklayacak en güzel ve en ahenkli Türkçe'dir.
1932
· Bir ulusun dili, bütün bilim kavramlarını oluşturacak şekilde gelişmemişse, o ulusun bilim ve kültür alanında bir varlık göstermesi beklenemez.
· Nitekim biz Türklük dâvasını böyle bir müsbet ölçüde ele almış bulunuyoruz. Büyük Türk tarihine, Türk dilinin kaynaklarına, zengin
lehçelerine, eski Türk eserlerine önem veriyoruz. Baykal ötesindeki Yakut Türklerinin dil ve kültürlerini bile ihmal etmiyoruz.
1924
Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür. Bu sözü burada ayrıca izaha lüzum görmüyorum. Çünkü bu, Türkiye Cumhuriyetinin okullarında birçok vesilelerle eser halinde tesbit edilmiştir.
1936
Kültür, okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden mâna çıkarmak, uyanık davranmak, düşünmek, zekâyı terbiye etmektir.
1936
Geçen Kurultaydan bugüne kadar kültürel ve sosyal alanda başardığımız işler Türkiye Cumhuriyetinin millî çehresini kesin çizgilerle ortaya çıkarmıştır.
1935
Yeni harfleri, millî tarihi, öz dili, sanatı, ilmi, müziği, teknik kurumlarıyla kadını erkeğe her hakta eşit, modern Türk sosyetesi bu son yılların eseridir.
1935
Türk Milleti, ancak varlığını derin ve sağlam kültür sınırlarıyla çizdikten sonradır ki onun yüksek kapasitesi ve fazileti milletlerarasında tanınır. Türk Milletine fıtrî rengini veren bu inkılâplardan herbiri çok geniş tarihi devirlerin öğünebileceği büyük işlerden sayılsa yerindedir.
1935