gerçek bir usta lazım...

HPQ-User
14-04-2008, 21:52   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

gladiatorr sormuş:
selamlar...benim sorunum şu geforce nvidia mx/400 128 mb ekran kartı kullanıyordum ve değiştirmek istedim ve üst modeli olan geforce5 fx5700VE 256mb ekran kartını aldım...önceki ekran kartınnın driverini kaldırdım ve yeni aldıgım kartı taktım ilk açılışta bios ekran kartını gördü xp logosu geldi fakat bi türlü windows açılmadı bikaç kez denedim olmayınca yeni aldıgım kart üzerinde iken işletim sitemini tekrar yükledim ama aynı sorunla gene karşılaştım.eski kartı takıyorum sorunsuz açılıyor.sorun yeni aldıgım kartta die düşündüm ama kartı başka pc ye taktıgımda sorunsuz çalıştı..yani kartta sorun yok.3 tane  bilgisayarcuya götürdüm bırakın yapmayı sorunun neden kaynaklandıgını bile  anlayamadılar..yapılabilecek herşeyi yaptıgımı düşünüyorum ama bi türlü düzelmedi...hatta güvenli pc yi güvenli modda açıp yeni aldıgım kartın driverini yükleyip öle denedim ama gene olmadı...xp logosu geliyor ama bi süre sonra donma oluyor ölece kalıyor...sizce sorunum nedir cvp verirseniz sevinirim.şimdiden teşekkürlerimi sunarım...ufak bir artı bilgi daha vereyim tübitakın geliştirdiği pardus caracal işletim sistemini yüklediğimde sorunsuz çalışıyor...

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
p4 1.7   512mb ram 256mb ekran kartı anakart: asus sis962 le modeli

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; tr; rv:1.8.1.12) Gecko/20080201 Firefox/2.0.0.12

Alibaba
14-04-2008, 22:31   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
427 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

ben bu soruyu geçen gün cevaplamamış mıydım? dejavu mu mugadderat mı nedir bu böyle. biosuna gir, AGP aparture boyunu en az 256 yap. AGP fastwrite açıksa kapat. sideband addressing varsa kapatmayı dene. AGP frekansı 66mhz olsun. AGP voltaj ayarını default değere getir. video bios shadowingi kapat. video RAM cacheable kapat. bu ayarlarla windowsu VGA modunda açmayı dene. açılırsa sürücüyü yükle ve normal aç.

Son Düzenleme: Alibaba ~ 14 Nisan 2008 22:40
Alibaba
14-04-2008, 22:58   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
427 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

ayrıca, anakartının BIOSu en günceli mi, üreticinin sitesine baktın mı?  ve güçkaynağın kaç wattlık? 250 watt falansa yetmez. 300 watt ve uyduruk bir markaysa da yetersiz kalabilir. FX modeller GF4 e göre çok daha fazla elektrik çeker üstelik RAMi de 2 kat fazla ve daha güçlüsü, AGP slotunun izin verdiği 25 Wattı tamamen kullanır. neden windows açılırken kapanıyor? sürücü kartı tam teşekkülü moda sokarken güç yetmezliği olabilir. bilgisayarına takılı diğer kartları sök, CD sürücü elektriğini çek, flopy elektriğini çek bir de öyle dene.
ya da bunları denemek yerine tekrar tekrar sormayı dene, chip okurlarını bezdir, dükkan dükkan gez yaptırama. acaba gezdiğin dükkanlara yeterlilik belgesi sordun mu? üniversiteden bilgisayar diplomaları var mı? ne güzel meslek ya, ne ehliyet soran var ne denetleyen, ben bilgisayarcıyım diyen dükkan açıyor şirket kuruyor.
senin sorunun çok basit aslında ama körler sağırları ağırlar olayı olmuş. klasik türkiye gerçeği, aziz nesinlik.

1_gladiatorr83
14-04-2008, 23:57   |  #4  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

Ali baba kardeş her ne kadar sitem dolu bir cvp yazmış olsanda yinede duyarlılıgın için sonsuz tşk ediyorum...evet dogru sorunumu 2 kez dile getirdim çünkü önceki verdiğiniz cvp oldukça yetersizdi sadece biostan vga -agp ayarlarını yap die yazmışsınız...şimdi ki tavsiyelerinize gelince ben yukarda anakartımı yazdım ama sizin tarif ettiğiniz bios ile benim bios farklı yazmış olduklarınızdan sadece 2 tanesi var onlarda(AGP aparture boyu en az 256 olsun demişsniz ve 64 tü 256 yaptım...bide AGP fastwirite açıksa kapa demişsniz kapadım...diğer yazmış olduklarınız benim biosta o kadar karıştırdım bulamadım...yinede vga modunu etknleştirip pc yi açtım driver yüklicekken ekran karardı sol üstte bir işaret sürekli gidip gelmeye başladı başka sanırım kapandı..bios güncellemesine gelince götürmüş oldugum teknik servislerden bi tanesi bios güncellenmesi gerekiyor demişti pc yi bi kaç gün sonra almaya gittiğimde biosu güncellediği halde düzelmediğini söyledi dogru söyleyip sölylemediğini bilmiyorum.ayrıca yanılmıyorsam bendeki bios flahs bios buna göre tavsiyeler verirseniz sevinirim...güç kaynagından bahsetmişsniz dogrudur olabilir bendeki 250watt ama eger sorun burda ise pardus işletim sistemindede çalışmaması gerekmezmiydi?inanın tam 3 tane teknis servis dolaştım yarın bir başkasına daha götürecegim artık canıma tak etti...derdime netten care bulayım dedim ondada sizden sitem dolu bir tavsiyeler yazısı aldım  yinede tşk ediyorum bilginz benimkinden fazla onun için sonsuz saygı duyuyorum...teşekkürler...Ağlıyor

Alibaba
15-04-2008, 00:53   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
427 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

sorunun kaynağı PSU. PSU değerini ağzından cımbızla aldım farkındaysan, bunu en baştan vermeliydin. üstünde yazar, madem o kadar söküp takıp kurcaladın bunca zaman..
pardusda da çalışmazdı teorine gelince, amatör bir kullanıcısın, düz mantıkla hareket ediyorsun, bu sözü bana bir profesyonel meslektaşım söyleseydi vay haline. 21 yıllık sektör tecrübesi olan, yüksek lisanslı bir bilgisayarcıyla iddialaşma. pardus veya çoğu linux bilgisayarı windows kadar tam randımanlı kullanmaz. yani bütün donanımı verimli kullanamaz. en basit anlayacağın örneği vereyim, directx desteği olmadığı için kartın direct3d fonksiyonlarını bile kullanmaz. opengl desteği olsa bile bunu sadece o apileri kullanmaya kalktığında kullanır ve opengl directxe göre tıfıl bir sistemdir. yani windows kullanırken bilgisayarın daha çok elektrik tüketir.
DOS modunda(16 bitlik real mode) da en az elektriği tüketir ki o mod bilgisayarının açıldığı biosun kendi modudur, windows 32 bit çekirdeği devreye girene kadar devam eder.
32 bite geçtiğinde cihaz çift çekirdeğe geçer, bütün cihazları aktive eder ve denetler vs vs, bunlar elektrikle olan şeyler. inanmıyorsan güç girişine 220Voltu AC yi 2-3 ampere kadar destekleyen bir digital ampermetre ya da wattmetre bağla ölç elektrikten anlıyorsan. anlamıyorsan sakın ha elektrikle oynama. ekran kartını daha sonra daha güçlüsüyle değiştirmeyeceksen 300-350 wattlık bir trafo al tak kasana. fx5 serisi rezil bir karttır hatırlatırım, Gf4 den pek farklı sanma, performans hemen hemen aynı, sadece fazladan zayıf bir dx9 yapısı var.

Son Düzenleme: Alibaba ~ 15 Nisan 2008 01:29
K.A.Y.A.H.A.N
15-04-2008, 02:00   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
672 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2007

Slm Kardeş
Sistemi Sıfırdan kurman gerekiyoo
                                 Kolay gelsin

1_gladiatorr83
15-04-2008, 02:02   |  #7  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

ok  350wattlık bir güç kaynagı alacagım...sorun güç kaynagında deil başka bir nedenden ise yine sizi bu durumdan haberdar edicem  her zaman ögrenilcek bişeyler vardır sizin bile!!!tşk ederimm ilginize...

K.A.Y.A.H.A.N
15-04-2008, 04:31   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
672 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2007
Alibaba
a acaba gezdiğin dükkanlara yeterlilik belgesi sordun mu? üniversiteden bilgisayar diplomaları var mı? ne güzel meslek ya, ne ehliyet soran var ne denetleyen, ben bilgisayarcıyım diyen dükkan açıyor şirket kuruyor.
senin sorunun çok basit aslında ama körler sağırları ağırlar olayı olmuş. klasik türkiye gerçeği, aziz nesinlik.
Hay ağzına sağlık benim formda anlatamdığımı sen anlamış ve anlatmışsın çok samimi sylüyom sana katılıyorum ali kardeşAlkış
adam dükkan açmış fırlamalar uyanıklaklar kazıklayan kaBeğendimzklayana yanına uyanık eleman alıyoo zor işler elemana tabi bunları duyun arkadaşlar işte
dürüst teknik bulmak zor

Alibaba
15-04-2008, 10:00   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
427 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

PSU yu değiştirdikten ve çalışmasını iyice test ettikten sonra kapat dediğim BIOS ayarlarını tekrar açabilirsin. onlar performansa yönelik ayarlar ve ben onları performansı düşürerek elektrik yükünü azaltman için kapatmanı istedim.(bazen uyumsuz cihazlarda da kapatmak gerekir)  yani bu tür tavsiyeleri sakın ezberleyip tekrar etmeyin. bunlar duruma göre alınacak teknik kararlar ve şartlara göre değişir. ama AGP aparture ayarı en az video kartının belleği kadar olmalı. bu ayar 32 bit modda, 4GB dan geriye doğru ekran kartı RAMinin yerleşmesi için boş bırakılacak sistem adres aralığıdır.

Alibaba
15-04-2008, 10:40   |  #10  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
427 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

sorma, mütahitlik ayak oyunlarından başka birşey bilmeyen eğitimsiz, bencil, açgözlü patronlar gider en alakasız adamları teknik personel diye şirkete alırlar. hatta şirketi onlarca böyle yakınıyla, eğitimsizle, torpilliyle doldurup şirketin sayısal büyüklüğüyle(dedikodu ve muhbir kadrosu) gururlanırlar. onadan sonra da benim gibi asıl işi bilgisayar dili ve edebiyatı olan adamlar o şapşallara kendi işlerini öğretirken ürkütücü sinirsel tepkiler gösterir. birkaç şey öğrenen kaçar daha iyi iş bulur, ya da kendi iş kurar, patron da yeni bir salaklar bulur getirir. sürekli geç ödenen ve keyfi belirlenen maaşla kendini yetiştirmen, tehlike arz etmen de özellikle engellenir.
tabi patronların lüks araba değişimlerinden taviz verilmez.
bir keresinde telsiz ağ kurması için alınan bilgisayar mühendisi arkadaş yanıma gelip abi bu konuda hiç çalışmadım akses point diye birşey varmış, olayı bana biraz anlatsana hastaneye network kurmam gerekiyormuş deyince beynimin lobları alabora olup yer değiştirmişti. ;)  


Hay ağzına sağlık benim formda anlatamdığımı sen anlamış ve anlatmışsın çok samimi sylüyom sana katılıyorum ali kardeşAlkış
adam dükkan açmış fırlamalar uyanıklaklar kazıklayan kaBeğendimzklayana yanına uyanık eleman alıyoo zor işler elemana tabi bunları duyun arkadaşlar işte
dürüst teknik bulmak
Alibaba
15-04-2008, 10:57   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
427 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007
1_gladiatorr83
ok  350wattlık bir güç kaynagı alacagım...sorun güç kaynagında deil başka bir nedenden ise yine sizi bu durumdan haberdar edicem  her zaman ögrenilcek bişeyler vardır sizin bile!!!tşk ederimm ilginize...
sorun yaşarsan bana özel mesaj yaz. ben forum sayfasına girmeden anasayfadaki güncel sorular linkiyle yazıyorum. yani chipe baktığım zaman senin konun anasayfada değilse konuyu takip etme şansım bile yok.
birkaç gün fırsat bulabildiğim için rastgele bazı sorularla ilgilendim. bundan sonra fırsat bulamam.
konuşma tarzım biraz sert veya kaba gelmiş arkadaşlar kusura bakmasın, yaşam şartları karşısında gelişen doğal yapım böyle.

Borga-x
15-04-2008, 11:10   |  #12  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

Kahkaha Fazla sinir kalbe zarar yanlız..