Google iddialı: Chrome OS'da virüs olmaz!

CHIP Online
24-07-2009, 12:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Uzmanların açıklamalarına kulak tıkayan Google, yeni işletim sisteminde virüs olmayacağından emin!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/goog ... us-olmaz_14114.html

Resimlerle: Google sahtekarı yakarı çabuk ele verdi

Virüsler tüm bilgisayar kullanıcılarının derdi ama Google bu tehlikenin artık sona ereceğine inanıyor. Piyasaya çıkarmaya hazırlandığı Chrome OS'un güvenlik yapısını kökten değiştiren Google, bu değişiklikler sayesinde virüslerin tarihe karışacağını söylerken, bu açıklamaları nedeniyle bazı kesimler tarafından alaya alınmıştı.

Hatta bu açıklamaları yaptığı sırada Chrome tarayıcısında ortaya çıkan yeni güvenlik açıkları, Google'ın sözlerinin ciddiyetini daha da azaltmıştı. Fakat Google bu konuda ciddiyetini yeni ve iddialı açıklamalar ile sürdürüyor. Üstelik işletim sisteminin veya sistemin bir bölümünün internet üzerindeki bir sunucuda bulunması ve oradan çalışması mantığı üzerine kurulu cloud computing sisteminin hem virüslerle mücadele, hem de güvenlik güncellemeleri açısından çok daha etkili olduğunu iddia ediyor. Fakat virüssüz işletim sistemi konusundaki bu sonu gelmez tartışmaların daha ciddi bir boyuta taşınabilmesi için Chrome OS'un resmi olarak piyasaya çıkmasını beklemekten başka şansımız yok.


Tüm konu: Google iddialı: Chrome OS'da virüs olmaz!

İzleyin: Google interneti hızlandıracak!

Resimlerle: Google sahtekarı yakarı çabuk ele verdi

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce virüssüz sistem için Google nasıl bir yöntem uygulayabilir?

Mustafa@PC
24-07-2009, 12:52   |  #2  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Reklam ve pazar rekabet stratejilerinden başka birşey değil bunlar...

PrQmatHeuS
24-07-2009, 12:54   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
280 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Tartışıyoruz: Sizce virüssüz sistem için Google nasıl bir yöntem uygulayabilir?
Öyle bir yöntem olsaydı yani bilinseydi virüs diye birşey olmazdı.

Adanalı.
24-07-2009, 12:54   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,336 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

Virüssüz OS yoktur.

Süleyman.
24-07-2009, 13:00   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009
Alıntı: Mustafa@PC  
Reklam ve pazar rekabet stratejilerinden başka birşey değil bunlar...
Katılıyorum.

ParanoiD
24-07-2009, 13:05   |  #6  
ParanoiD avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,900 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009
Alıntı: PrQmatHeuS  
Tartışıyoruz: Sizce virüssüz sistem için Google nasıl bir yöntem uygulayabilir?
Öyle bir yöntem olsaydı yani bilinseydi virüs diye birşey olmazdı.
Olmaz olur mu hiç?Kim bilir kaç kişi ekmek yiyiyor bu sektörden..
 
Ben boş yere bu kadar konuşulcagını zannetmiyorum.Tamamen virüssüz işletim sistemi olacagına inanmıyorum.Ama farklı birşeyler getirecekler gibi...

Ciim
24-07-2009, 13:25   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
454 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

virüssüz bir sistem için yapılacak şey çok basit....

yaparsın işletim sistemini yasaklarsın usb flash belleği :) yasaklarsın internete girişi :) yasaklarsın cdrom u al sana cillop gibi virüssüz sistem..

Adanalı.
24-07-2009, 13:28   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,336 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

Bulur bir şekilde virüs girmeyi mesela Bluetooth'la

canerkurt
24-07-2009, 14:13   |  #9  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
25 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2009
Alıntı: PrQmatHeuS  
Tartışıyoruz: Sizce virüssüz sistem için Google nasıl bir yöntem uygulayabilir?
Öyle bir yöntem olsaydı yani bilinseydi virüs diye birşey olmazdı.
Merhaba, Google un yapmış olduğu açıklama "virüssüz bir işletim sistemi" doğrudur. Bende bunun olabileceğine inanmayalardandım. Yukarda yapmış olduğum alıntıya istinaden ve neden böyle bir işletim sisteminin olabileceğini bir kaç cümle ile açıklamak isterim.

Birsüre önce güzide bir üniversitemizden öğretim görevlisi olan bir arkadaşım bana incelemem için bir uygulama gönderdi. Uygulamayı başlattığımda kendisi tarafından kullandırılabileceği servisler hakkında açıklamalar yaptıktan sonra uygulama açılıyor ve uygulamada İngilizce ve Türkçe olarak şu yazıyor; bu program kendi kendisini virüslere karşı koruyabilecek yetenektedir ve bu programa virüs girmez deniyor.
Kısa bir tebessümden sonra arkadaşımın bana şaka yapacak kişiliktede omadığını hesaba katarak programı incelemeye aldım. Programı ne yazıkki debug edemedim. Sanal makinede virüs arşivimde bulunan tüm virüslerle uygulamayı bozma yoluna gittim. Fakat size ne derece doğru gelebilir bilemiyecem ama program çalışmaya başladığı anda virüsü bünyesinden atıp işlevini yerine getiriyor ve çalışmasını sürdürüyor. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi denediğim en etkin debuggerler ile programı inceleyememem beni uykusuz geceler geçirmeme yol açtı.

Peki ben size bu yaşadığımı neden anlattım. Şöyle bir hayalimizde canlandıralım. Kendisini virüslerden kurtarabilme özelliğinde olan uygulamalar işletim sistemlerindeki uygulamalarda kullanılırsa ve tüm uygulamalarda kullanılırsa ne olur ? Cevabı çok basit, virüssüz işletim sistemi olur. Yukarıda anlattığım konu yani kendini virüslerden kurtaran uygulama bir Türk firmasının ürünü fakat programı bana gönderen arkadaşımın ricası üzerine isim açıklamak istemiyorum. Muhtemelen dünyayı ayağa kaldıracak bu sistemi yakında herkes duyar.
Google a gelince, büyük firma, devasa firma, zeki insanlar topluluğu, mutlaka buna benzer bir sistemle işletim sistemlerini koruyacaklardır diye düşünüyorum. Ama buna benzer bir sistem kullanacaklarsada sanırım biraz geç kaldılar. Çünkü uygulamayı koruyan sistem bizim ülkemizde var. Bir uygulamayı antivirüse ihtiyaç duymadan koruyan sistem istendiği takdirdede işletim sistemine ait uygulamalarıda rahatlıkla koruyabilir.
Google u eleştiren "uzman" lara gelince, sanırım antivirüs firmalarından nemalanan bu insanlar 20 yıldır insanları "antivirüsleden başka sizi hiçbirşey koruyamaz" zırvasını Google a yediremediklerinden konuya bu kadar olumsuz yaklaşıyorlar.

Not: Söylediklerimden dolayı kimseyi kırmak yada yanlış yönlendirmek istemem. Yazdığım konu ile ilgili eleştirileriniz olursa lütfen belirtiniz.

OGU
24-07-2009, 15:24   |  #10  
OGU avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
93 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

Kendini virusten koruyan yazılım tabiki yazılır, yazıldıda zaten bir sürü. Piayasa bir sürü assembly protectorler, decompiler protectorler dolu. Hatta birini http://www.123-free-download.com ... rotector/31690.html adresinden ücretsiz indirebilirsiniz.

Yanlız assembly debug olayını engelleyebiliyor olmak demek, işletim sistemini viruslerden korudun demek değildir. Assembly protect etmek demek "yazılım yazdık, yazılımımız cracklenmekten korunsun" zihniyetiyle yapılan bir harekettir. Hatta assembly protect etmek gereksizdir. Çünkü yazılımınız dünya çapında yer edinirse bu koruma yöntemleri yetersiz kalır, yoksa bütün büyüklerin programlarını, özellikle windows işletim sistemleri ve office yazılımları, AutoCAD, 3dsMax, Adobe Photoshop gibi yazılımları crackli torrentler vs.. haline bulamazdınız. Yazılımınız dünya çapında yer edinmemişse, yerel bir yazılımsa zaten cracklenmez.

Bu nedenle öncelikle yukardaki google tarafından gelen asılsız iddaları savunan yazı yanlıştır. Assembly protect etmek işletim sistemini korumadığı gibi başka bir sürü etken vardır.
İşletim sisteminizin assemblyleri debug edilemez
 > ama tarayıcınız ne kadar güvenli, javascriptleri nasıl yorumluyor?
 > tarayıcınız rootkitleri nasıl engelleyecek, daha mac-os ve windows bile çözüm bulamadı yıllardır işletim sistemi üreten insanlar burdan okuyabilirsiniz (https://www.chip.com.tr/konu/mac- ... -bulundu_14151.html).
 > bütün elektronik kart üreticilerin sürücülerine ne kadar güveniyorsun, hatalı veya sahte sürücüden virus gime olasılığı yokmu?
 > crackler, torrentler, porno veya müzik içerikli arka planına virusler eklenmiş siteler
 > Adobe Flash açıkları?
 > Cloud compiting kullanıcaksın yeni işletim sisteminde ok anladım, yanlız server ne yine linux veya Windows Server 2008. Onların açıkları yokmu?
 > En önemlisi kullanıcıya nasıl bukadar güvenebiliyorsun?
Bütün bu soruların cevabını zaten virus programları bile tam olarak yanıtlayabilmiş değil, google'ın hiç denenmemiş hiç alt yapısı ve geçmişi olmayan işletim sistemi nasıl virussuz olmayı başaracak. Acaba sistem çalıştıktan sonra, açılan güvenlik açıklarını "virusten saymadık" mı diyecekler, hackten mi saydık diyecekler biz "hiç hacklenmez demedik virus girmez" dedik diye kelime oyunumu yapacaklar.

Thrystan
24-07-2009, 15:29   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
155 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009

Sistemimizde hiçbir virüs yoktur hepsini trojanlar yedi :D
 
Eski bir söz vardır. " Boş boş konuşmak yerine işine odaklan ve yaptığın işlerle konuş."  Bu yüzden zaten kimse google'ı ciddiye almıyor.
 
Einstein'ın bir sözü vardır "Bir konuyu büyükannene anlatamıyorsan o konuyu bilmiyorsundur." Bu yüzden sayın Google amca her türlü konuyu büyükannemle paylaşabilirsiniz :D

PcMaKeR
24-07-2009, 16:02   |  #12  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Hadi ordan...

720p
24-07-2009, 17:37   |  #13  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
480 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2007

Farklı bir bilgisayar diliyle yazsalar işletim sistemini. Bu dilide  sadece işletim sistemini kuranlar bilse yine virüs girebilir mi ?

Son Düzenleme: 720p ~ 24 Temmuz 2009 17:39
Selçuk İslamoğlu
24-07-2009, 17:42   |  #14  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003

Yapılabilir ama tüm bilgilerinizi Google'a paşa paşa verirseniz...

ECHELON_
24-07-2009, 17:44   |  #15  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,644 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009
Alıntı: Selçuk İslamoğlu  
Yapılabilir ama tüm bilgilerinizi Google'a paşa paşa verirseniz...
 
evet bu konu açıldığında googleın sanal bir pcsine upload edeceğimiz hdd mizden bahsedilmyordu s.islamoğlununda dediği gibi geleceğin projesi olarak görülen ve pclerin bir monitör ve klavye mouse ve modem gibi masit donanımlarla tüm sistein bağlı olaunun büyük sistemden kullanılabildiği tarayıcı üzerinden çalışabilen bir sistemden bahsediyoruz ki hangi aklı başında insan özel bilgilerini başkasına emanet ederki.... işin rengi burada çıkıyor yapılabilirliğide burada gizli

Son Düzenleme: ECHELON_ ~ 24 Temmuz 2009 17:47
Mustafa Akın
24-07-2009, 17:52   |  #16  
Mustafa Akın avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,236 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2006

Windows'u da doğru düzgün kullanırsanız zaten virüs girmez.

Fattur
24-07-2009, 19:56   |  #17  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Zaten Adobe flash da kullanacaklarmış o zmn kolaylıkla kırılabilinir bu OS.
 
 
ayrıca öteki konuda yazdığım cvp:
 
 
En fazla farklı bir programlama dili kullanabilir ama çekirdeğidi linux muymuş winserver miymiş tam okuyamadım o konuyu herneyse.Böyle yaptığı için zaten virüs kapma ihtimali yüksek ki yeni bir dil oluştursa bile gayretli hackerlar bu dili en geç 2 ayda söküp çok kaliteli bir virüs yazabilirler.Google'ın virüssüz işletim sisteminden kastı kendi kullandığı ana makineye virüs girmemesidir belki ama buda düşük bir ihtimal.Yırtılmayan kumaş yoktur...

 

OGU
24-07-2009, 22:42   |  #18  
OGU avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
93 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

Farklı bir bilgisayar diliyle yazsalar işletim sistemini. Bu dilide  sadece işletim sistemini kuranlar bilse yine virüs girebilir mi ?
 
Bilinenlerden farklı bir geliştirmek demek, antik çağlara dönmek demektir. Sanırım bilinenlerden farklı bir dil geliştirmezler. C ile C++ yazılır geçilir, çoğu yer online sistem olduğu için java ve adobe flash ile yapılır. Bu arada bana göre silverlight, adobe flash'a bu günkü haliyle bile bin basar, ki bu silverlight "microsoft .net framework" tabanlı bir olaydır, google elini bile sürmez.
 
Özetle, bu gezegende yaşamazsanız bu gezegenin virusleri size bulaşmaz, ama başka gezegende de başka virusler bulaşır, başka pislikler çıkar. O nedenle bu işletim sistemi olmaz.

OGU
24-07-2009, 22:49   |  #19  
OGU avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
93 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007
Alıntı: Mustafa Akın  
Windows'u da doğru düzgün kullanırsanız zaten virüs girmez.
 
Çok doğru "1997 win.cih çernobil" dahil hiç bir virus ne ofisimde ne evimde ne de mobil cihazlarımda bana zarar vermedi.
Windows sürümlerimi her zaman prensipli, bilgili ve legal, güncelliğini koruyan virus programlarıyla korudum.
Yedek aldım, arşivlerimizi yılın belli zamanlarında virus taramalrından geçirdim.
Dikkatsiz flash disk kullanımına asla bulaşmadım ve etrafımdakileride bulaştırmadım.
Internet Browserları bilinçli kullandım, kullandırdım.

Bunları yapın, windowsunuza da virus girmez

canerkurt
26-07-2009, 10:16   |  #20  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
25 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2009
Alıntı: OGU  
 
 
Özetle, bu gezegende yaşamazsanız bu gezegenin virusleri size bulaşmaz, ama başka gezegende de başka virusler bulaşır, başka pislikler çıkar. O nedenle bu işletim sistemi olmaz.
Galileo da dünya dönüyor demişti ve zamanın mahkemelerinde hapse mahkum edilerek öldü. Aslında dünyanın döndüğünü kendisini zindanlara atanlarda biliyordu. Ama o günlerde kilise mahkemesi çıkarlarına ters düşmesi ve halk üzerindeki baskılarını arttırmak için bunu kabullenmediler. Onu ölüme yolladılar.
Google virüs girmeyen sistemi yapacak. Bunu kendisini eleştiren uzmanlarda biliyor. Ama hazmetmek şu an için çıkarları ile uyuşmuyor. Fakat bu işler eskisi kadar kolay olmuyor yani Google u kimse hapse atamaz, sadece günübirlik, saman alevi eleştirilerde bulunabilirler.

Not: Amacım kimse ile polemiğe girmek değildir. Teknoloji ve yazılımcılığın sonunun olmadığını, söylenen herşeyin dikkate alınması gerektiği taraftarıyım.

Onuralp Yılmaz
05-01-2011, 19:29   |  #21  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
922 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2010
Alıntı: Adanalı.  
Virüssüz OS yoktur.
aynen

denizmaran
31-01-2012, 12:30   |  #22  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
155 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2011

virüssüz os os değildir. eninde sonunda bu teknolojiyle virüs geliştirler. bilinçli kullanıcılar bu virüslerin yanından bile geçmezler . güncel AV+güncel OS+bilinçi kullanıcı+WOT= güvenli PC

confickerbelasi
13-04-2012, 14:48   |  #23  
confickerbelasi avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 28
925 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2010

mümkün linux olursa virüs sorunu olmaz açık kaynaklı geliştiricilere açık olursa özellikle.

Kapalı Hesap (200174)
13-04-2012, 14:58   |  #24  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 9
3,759 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2010

Nasıl olmaz ?
Mac os tada virüs yoktu bi zamanlar ama şuan ufak ufak başladı virüsleri ortaya çıkmaya
Virüs yazılımını yazan kişiler Chrome os denilen zımbırtıya virüs yazamıyormu Gülümseme
Google'da insanları iyice keriz yerine koymaya başladı..