Görünmez olmak mümkün mü?

CHIP Online
03-10-2014, 20:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Yılların rüyası "görünmez olmak", bu yeni gelişmeyle gerçeğe biraz daha yaklaştı!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/gorunmez-olmak-mumkun_49843.html

Resimlerle: İnsanlığı etkileyen 8 bilimsel deney!

Görünmezlik, bir süredir insanların akıllarına en fazla gelen bilim kurgu öğelerinden biri olarak kendini göstermeye başlamıştı. Casus filmleri, video oyunlar ve hatta klasik çizgi filmler bile aklımıza görünmezlik sorusunu getirmekteydi. University of Rochester'daki araştırmacılar, ne yazık ki görünmezliğin sırrını henüz bulabilmiş değiller ancak oldukça yakın bir optik yanılsama yaratmayı başardılar.


Sadece birkaç adet lens ve karmaşık hesaplamalar kullanan ekip, ışığın küçük bir objenin etrafından dolaşmasını sağlayan ve böylelikle görülmesini engelleyen bir kurgu kurdular. Sisteme bakıldığı zaman, açınızı bir miktar değiştirseniz bile obje yok oluyor. Bu sistem, arka planın hareket etmesi gerektiği gibi hareket ettiği ve objenin gizli kaldığı ilk sistem olarak karşımıza çıkıyor.


Her ne kadar küçük cisimler için olarak söylense de, ekip bu sistemin boyutunun elinizde var olan lens boyutlarına göre büyüyebileceğini söylüyor. Yani yeterince büyük lenslere sahipseniz, bir gökdeleni bile görünmez yapmanız mümkün.


Ancak bu sistemde de ufak bir sorun bulunmakta. Sistem sadece baktığınız sistemin dış kenarlarında çalışıyor. Başka bir deyişle cisim, lensin ortasından geçerken görünür hale geliyor...

Tüm Konu: Görünmez olmak mümkün mü?

Resimlerle: İnsanlığı etkileyen 8 bilimsel deney!

Kaynak: www.chip.com.tr