Tamamen yerli olanaklarla geliştirilen madde, aynı zamanda yanmamazlık özelliğine de sahip. ODTÜ Kimya Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Levent Toppare ve ekibinin diğer önemli buluşu da plastiğin görüntü teknolojisinde kullanılmasına imkan veriyor.
ODTÜ’NÜN GÖRÜNMEZLİK ZIRHI
Toppare ve ekibinin ilk buluşu özellikle savunma sanayii açısından büyük önem taşıyor. Buluş, radar dalgalarını emme özelliğine sahip plastik bir kaplama malzemesi. Bu maddeyle kaplanmış 100 metrekarelik bir gemi radarlarda 10 santimetrekare, bir F-16 uçağı ise serçe büyüklüğünde görünüyor. Maddenin yanmamazlık özelliği de bulunduğu için araba ve uçakların iç döşemelerinde de kullanılabilecek. Benzer bir malzeme sadece ABD’de hayalet uçaklarda kullanılıyor.
SİLAHLI KUVVETLER İLE GÖRÜŞÜYORUZ
Toppare “Buluş için silahlı kuvvetlerle görüşüyoruz. Onlar da birtakım denemeler yapıyorlar İstedikleri takdirde silahlı kuvvetlerimize bu teknolojiyi transfer edeceğiz” dedi.
SIVILAŞTIRILMIŞ PLASTİKTEN EKRAN
Plastiğin ekranlarda kullanımını mümkün kılan buluşla, ekran teknolojisinde çığır açacak olan ekibin ikinci buluşuda özel bileşime sahip sıvılaştırılmış plastik, sürüldüğü yüzeyi sadece 1,5 voltluk bir akımla ekrana dönüştürebiliyor.
Toppare, “Kullanım alanı son derece geniş en basiti günlük hayatta televizyon ekranı, telefon ekranı yapabilirsiniz. LCD’lerden çok daha yeni bir teknoloji bunu böyle katlayıp çantanıza koyup çok büyük ekran yapabilirsiniz sadece bağladığınızda bu ekranda görebileceksiniz” dedi.