gözümüz kaç megapiksel ?
Günlük hayatta "vay be, adamın cep telefonunun kamerası 2.0 MP" ya da bende bir makine var "12 MP" gibi sözler duyarız ve "vay be, teknoloji nerelere kadar geldi" deriz. Hatta bazen "ya bu kamera benim gözümle gördüğümden de net çıkarıyor görüntüleri" dediğimiz bile olur. İşin aslını yapılan araştırmalar gösteriyor ve vücudumuzun günümüz teknolojisinin ne kadar ilerisinde olduğunu ortaya koyuyor.
Gözümüz tek bir taslak üzerinde kurgulanmış anlık çekimleri yakalayan bir fotoğraf makinesi değildir. Daha çok bir video silsilesine benzemektedir. Gözümüz, küçük açılarla, anlık hareket eder ve etrafımızdaki detayları beyne yansıtmak için sürekli kendisini günceller. Ayrıca iki tane gözümüz vardır ve beynimiz, çözünürlüğü daha da arttırmak için her iki gözden gelen sinyalleri toplamaktadır. Daha fazla bilgi toplamak için de haliyle gözümüzü, gördüğümüz şeyin etrafında hareket ettiririz. Bu nedenlerden dolayı, göz ve beyin birlikteliği, retinadaki foto-alıcıların sayıca fazlalığı sayesinde,bir makinede olabileceğinden çok daha yüksek çözünürlükte veriler elde etmemizi sağlar. Aşağıda verilen eşdeğer megapiksel değerler, insan gözünün bir manzarayı ne kadar netlikte gördüğünü açıklayan bilimsel bir detaydır.Yukarıdaki insan gözünün çözünürlüğünü sağlamaya neden olan veriler ışığında,şimdi önce küçük bir örnekle başlayalım: Şimdi önünüzde 90 a 90 derecelik açıda (gözümüzün açıları yani) bir görüntünün olduğunu farz edelim, aynen pencereden dışarıdaki bir manzarayı seyredermiş gibi. Bu durumda piksel sayıları ortalama bir göz için:
90 derece x 60 arc-dakika/derece x 1/0.3 x 90 x 60 x 1/0.3 = 324,000,000 piksel (324 megapiksel) olur.
Gerçekte her an bu kadar çok çözünürlük elde etmiyoruz, ama gözümüz bir manzarada istediğiniz tüm detayları görmenize olanak sağlamak için sürekli istediğiniz detayın etrafında hareket eder. Ama insan gözü, bu açıdan çok daha fazla bir açı görür ki bu da 180 dereceye yakındır.Biraz küçük düşünüp 120 derecelik bir açıyla bakabildiğimizi varsayacak olsak bile:
120 x 120 x 60 x 60 / (0.3 x 0.3) = 576 megapiksel verisini elde ederiz.
İnsan gözünün görebileceği gerçek açı değeri şüphesiz ki çok daha fazla çözünürlüğe tekabül eder. Bu yapıdaki (çözünürlükteki) bir veriyi kaydetmek içinse, çok fazla alana kayıt imkanı sağlayabilecek kadar gelişmiş bir kamera olması lazım.Şimdi teorik bilgiyi bir kenara bırakıp , sözün özünü aktaracak olursak, pencere gibi sınırları olan bir alandan dışarıya baktığınızda gördüğünüz manzara, beyninizde 324 megapiksele eşdeğer olarak yer alıyor. Eğer görüntünüzü engelleyecek bir maniniz yoksa, 576 MP.(Alıntı)
edit:(duyduğu hiçbirşeye,gözüyle gördüğünün de yarısına inanan birisi olarak)ne dersiniz? burda yapılan hesaplar doğrumu?
gözümüz kaç megapiksel ?
benimkkiler gözlükle 200 ü anca bulur :D
ilginç bir araştırma teşekkürler
keşke inanabilieceğimiz şeylerde piksellere kalsaydı ama maalesef ne görerek ne de duyarak, sadece yaşayarak öğrenmek galiba en iyisi en doğrusu
bu arada gözümün birini kameraya diğerini de telefona monte ettiricem
Bi ara panoromik fororaf çekme özelliğine sahip bir kamerayla ilgili bir yazı çıkmıştı chip'te orada insan gözü için 600 megapixel diye bir tabir kullanılmıştı.
600e yakın bi megapiksel değeri var diye hatırlıyorum ben, dahada yüksek olabilir hatta. ama asla az olamaz, çok basit şekilde zaten anlayabilirsiniz es-low'un yaptığı deney gibi şeylerle. uzaktaki ve yakındaki nesnelere veya onların üzerindeki daha ufak şekillere dikkatli baktıkça ilk başta net görülemeyen kısımların netleştiğini sizde farkedersiniz.
Göz düşünen canlı insanın en önemli organlarından biridir. İnsan algılamasının yaklaşık yüzde 80'i gözler tarafından sağlanır. Bu inanılmaz organın özellikleri hayret vericidir.
Bütün vücuttaki duyu algılayıcılarının yüzde 70'i gözün retina tabakasında yer alır. Kıyaslayacak olursak Sony'nin 2001yılı itibariyle en gelişmiş dijital kamerasında 4.200.000 görüntü algılama noktasıyla işlev görürken insan gözü yaklaşık 120.000.000 renksiz algılama ve 6.500.000 renkli algılama hücresiyle 1 fotonluk hassasiyetle çalışabilmektedir.
Göz kafatasında orbita adı verilen bir kemik yuvaya yerleşmiştir. Etrafı yumuşak yağ dokusuyla sarılıdır. Üzerine yapışan 6 adet kas göz hareketlerini sağlar.
İris nedir?
İris gözün rengini veren renkli tabakadır. Mavi, yeşil, kahverengi, ela gibi renklerde olabilir.İris adını eski Yunan mitolojisinden almıştır. Bu hikayelerde adı geçen ve güzelliği ile ünlü gökkuşağı tanrıçasının ismi gözün bu büyüleyici güzellikteki göz kasının da adı olmuştur. İris o kadar güzel bir yapıdır ki, çok az fotoğraf ve fotoğrafçı onun bu güzelliğini tam olarak ortaya koyabilir. Nitekim mikroskop altında mavi bir iris cerrahlara bir deniz gibi gözükürken, kahverengi bir iris çok muhteşem hayali bir gezegen gibi durmaktadır.
(Alıntı)
yıllar önce kendi kendime düşünüyordum 6600 telefonumla mükemmel fotoğraflar çekiyorum(4 yıl önce) acaba gözüm ne kadar kalitelidir geçen sene n73 aldım yine gözümden iyi çekemiyor vay be demekki 3.2 megapikselden kaliteli gözlerim var dedim demekki daha 20 yıl beklesem bukadar kaliteli fotoğraf makinesi yapamazlar
güzel bilgiler..gözünüz sağolsun:-)
woww! bir arada beynimiz kac gb diye birşey vardı ondada büyük rakamlar vardı
gazi909organizmaları insan buluşu kavramlarla analiz edip ölçmeye çalışmanın amacı heralde mükemmelliği görebilme umudu olsa gerek..yoksa sadece ölçüp "iyiymiş!" demek faydası(mükemmelliği görebilme umudu)
tamam tabii ki bu da işin içinde,ama asıl neden doğayı taklit etme,benzerini yapma güdüsü.
Yani sizin dediğiniz dominant değil.Son Düzenleme: viking20 ~ 22 Şubat 2009 10:56