Gpu Cpu Sıcaklık Sorunu ve Soğutma Sistemleri

deathofdeath
10-07-2010, 08:07   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
8 mesaj

Öncelikle herkese merhaba;

Sorunum şu ki; işlemcimi ve ekran kartımı bir türlü soğutamıyorum tozdan olabilir diye düşünüp kasayı tek tek söküp temizledim.Fayda etmeyince işlemcinin termik macununu değiştirdim yine olmadı.aşağıdaki resimlerde son haliyle hiçbir işlem yapmadığım durumdaki sıcaklık değerlerini görebilirsiniz.

Hani oyundan sonra olurda soğuma sırasında böyle görünür normaldir diyebilirim ama bunlar bilgisayarı açtığımdaki değerler :( ve bazen durup dururken bilgisayar fan sesleriyle birlikte yeniden başlatılıyor.

herhangi modern bir oyundan (örn. metro2033) sonraki değerler dahada korkunç.hatta ekran kartının üzerinde yemek pişirilebilir duruma geliyor.. şaka bir yana bu konuda birkaç parça değişimi ile sorunu çözmek istiyorum.

mesela su soğutma sistemi veya chiller gibi.bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ? mesela anakart,ekran kartı farkı olur mu nasıl kurulur fiyatları ne kadardır gibi

teşekkürler

deathofdeath
10-07-2010, 08:43   |  #2  
OP Taze Üye
8 mesaj

Şöyle bir yöntem denedim:Ati Catalyst Control Center ile Overlock ayarlarından Manuel fan ile fan hızını %100 e çıkardım.Yeni değeri aşağıda görebilirsiniz.
Etkisi oluyor ancak uçak motoru gibide ses çıkarıyor ve bu değerler yine işlem yapmazken ki değerlerdi.Ne alakası olduğunu bilmiyorum ama ekran kartı soğuyunca işlemci değerleride biraz rahatladı gibi.
Kasanın iç soğutmasından şüphe etmiyorum çünkü 17'lik minik bir fanım var kasanın yan tarafında ve maximum hızda çalışıyor.açıkcası sorunum sorunu bulmaktan çok soğutma sistemi değiştirmek :) bu konuda bilgilendirilmeyi bekliyorum

birde overlock kısmındaki seçeneklerden aynı isimli (ati 4870x2) başka bir bölüme geçtim bu kısmın sıcaklığı fan seviyesi %100 deyken diğer bölüme göre daha düşük..

teşekkürler

Son Düzenleme: deathofdeath ~ 10 Temmuz 2010 09:35
GameRMan
10-07-2010, 09:44   |  #3  
GameRMan avatarı
Yıllanmış Üye
3,045 mesaj

Harici CPU Soğutucu kullanarak İşlemciyi çok daha fazla soğuta bilirsiniz. Kasada önemli. Örnegin bende Feel Mio Piyano siyah kasa var. Yan kapakta 25 CM fan var. Birazda Olsa işe yarıyor. Fakat, Hepsinden önemlisi Ekran kartınızın soğutmasında sorun olmalı. Neden derseniz 80 Derece çok yüksek . Şu şekilde Örnek vereyim Dün gece 3 Saat kadar, Alpha Protocol ve sonrasında Dirt2 oynadım. Tam 3 saat aralıksız Ekran kartımın ısısı 62 ide PC yi kapatırken. İşlemci Isısı ise 35 Derece. İşlemcinin ısısının bu kadar düşük olması tabiğkide harici soğutucudan kaynaklanıyor. Ancak dediğim gibi ekran kartınızın ısısı çok yüksek normal dışında . Riva Tuner Vs gibi programlarla Ekran kartınızın RPM hızını arttırarak tabiğkide daha aktif soğuta bilirsiniz ama buda ömrünü kısaltır fanının. Ben ekran kartını gösterin derim. Eğer garan tisi var isede mutlaka garantiye gönderin. Boşta 80 derece olamaz Düşünün 3 saat oyun oynadım 62 derece oldu diyorum. Bunun dışında işlemci içinde 70-80 TL verip aktif soğutma saglayacak bir CPU soğutucusu alabilirsiniz.

deathofdeath
10-07-2010, 12:42   |  #4  
OP Taze Üye
8 mesaj

ekran kartının garantisi yok sanırım.pazartesi günü tanıdık bir bilgisayarcıya göstermeyi düşünüyorum ama arıza olduğundan emin misiniz ? mesela ortam sıcaklığı etkileyebilir mi ? çünkü gerçekten çok sıcak ve havasız bir odada kullanıyorum bu bilgisayarı.benim kasada feel ve büyük bir fan var ama ilk aldığımda salonda kullanıyordum ortam zaten serindi ama kendi odama taşıyınca yavaş yavaş kafayı yemeye başladı.

birde biraz önce ekran kartının fanı %100 deyken undreal tournament 3 oynayayım diye düşündüm,oyundan sonraki ekran kartı sıcaklığı 69 dereceydi sorun değil diye düşündüm oyunda hiç yavaşlama olmadı ama fan seslerini bastırmak için ses sistemini sonuna kadar açmak zorunda kaldım :) ama benim anlamadığım işlemci ısı değerleri uçtu bu seferde.. dört çekirdeğin dördüde 99 derece gösteriyordu ve programda üst limitin 100 olduğunun yazılı olduğu düşünülürse sizce bir daha undreal oyununu oynamaya çalışmam akıllıca olur mu ? yani bu sıcaklık parçalara zarar verir mi? 

birde ekran kartında veya işlemcide sorun varsa bu soğutma ile ilgilidir değil mi ? çünkü soğutma sistemi almayı düşünüyorum ve eğer fanlarla ilgili bir sorun varsa water chiller geldiğinde fanlardan kurtulacağım zaten ve şuna benzer bir sistem düşünüyorum verdiğim linkteki ilk başlıktaki gibi.isterseniz bir inceleyin; http://www.turkeyforum.com/satforum/showthread.php?t=438133 
böyle bir sistemi nerden temin edebilirim ve fiyatı ne kadar olur ? cpu gpu ve anakartı soğutması için

GameRMan
10-07-2010, 12:53   |  #5  
GameRMan avatarı
Yıllanmış Üye
3,045 mesaj

Hepsi iyi güzelde anlatmak istedigim şu; Tabiğkide ısıların yüksek olması soğutma ile alakalı. Odanın konumu durumu ve daha bire sürü etken ısıyı arttırabilir. Ama, Oyunda ne olursa olsun bir ekran kartı 80-90-100 dereceye çıkmamalı. Çıkıyorsada, bir sorun olmalı. Ekran kartının macununu değiştirmeyi denedinizmi ? + İşlemcinin thermal macununu değiştirdinizmi ? kasanın içi temizmi ? toz varmı ? kasa çok kuytu köşede havasızmı kalıyor ? bütün bunlar gidişatı değiştirebilir. Tabiğki yaşadığınız sorunlar soğutma ile alakalı ancak, anlatmak istedigim başka etkenlerde bu ısıya neden olabilir. Örneğin Ekran kartında arıza olabilir bu arızada aşırı ısı ya yükselmesine neden olabilir. İlave olaram PSU yetmiyor olabilir. + yine ilave olarak sistemden vede ekran kartından kaldırabilecegi yükten fazlasını istiyor olabilirsiniz. Sizin ilk yapmanız gereken , eğer yapmadıysanız. İşlemcinin Ve Ekran kartının Macunlarını değiştirmeniz sıkıca ve sağlamca yerine oturtmanız, ilave olarak kasa içi saglam bir temizlik yine ilave olarak kasanın havadar bir bölümde tutulması. Örneğin benim kasamın hemen üstünde odanım camı bulunuyor ve cam sürekli açık yaz olduğundan dolayı. Sürekli kasanın üstüne esinti saglıyor kasanın üstüne gelen esinti ise , Kasanın yan kapağındaki 25 CM lik fan aracılığı ile kasanın içine alınıyor. Dediklerimin hiç biri işe yaramazsa ekran kartınıza baktırın derim.

Son Düzenleme: GameRMan ~ 10 Temmuz 2010 12:56
deathofdeath
10-07-2010, 17:20   |  #6  
OP Taze Üye
8 mesaj

ekran kartının ve işlemcinin macununu değiştirmek dışında hepsini yaptım sanırım.

birde diğer etkenlerle ilgili,dün kasayı iyice temizledim hatta psu nun içini bile:) kasa çok kuytu köşede sayılmaz ama pencerem yaz-kış açık olduğu halde kasada yinede ısınma oluyor sanırım gerçekten oda havasız kalıyor.bu yüzden sıvı soğutmaya geçmek istiyorum.hatta kışın kar yağdığında power sub un yağı donmuştu değişik değişik sesler çıkarıyordu ama o soğukta bile ısındı

psu nun yetmeyeceğini sanmam.yani parçalar zamanla daha fazla enerjiye ihtiyaç duymuyorsa yetmeli çünkü orjinal feel kasasının psu sunu çıkarıp bilgisayarcı ile diğer pcme taktık ve ben parçalara yetecek başka bir psu satın aldım.

sormak istediğim 2 soru var; 
işlemci ile ekran kartının macunları aynımı ? çünkü bende bir şırınga işlemci macunu var
ekran kartından ve sistemden kaldırabileceği yükten fazlasını istemek ne demek ?

ek olarak işlemcinin macununu yaklaşık 7 ay önce değiştirdim ve ekran kartının macununun değişmesi gerektiğinden bile haberim yoktu

deathofdeath
10-07-2010, 17:22   |  #7  
OP Taze Üye
8 mesaj

bahsettiğim uçuk değerler bunlardı.. tabi 101 dereceyi bende yeni gördüm :(

deathofdeath
10-07-2010, 18:16   |  #8  
OP Taze Üye
8 mesaj

peki demek istediğinizi anladım ama bilgisayarcıya gittiğimde tam olarak ne söylemeliyim ? ben işlemcide ve ekran kartında sıcaklık problemi olduğunu ve kontrol etmelerini isteyip yeni bir soğutma sistemi istediğimi söylemeyi düşünüyorum bu doğru olurmu ve tam olarak nasıl bir harici soğutma sistemi almalıyım ? su ile soğutanlar mı yoksa hava + su ile soğutanlar mı ? birde bu ikisi arasındaki fiyat farkı ne kadar olabilir en az an fazla ? bilgi verir misiniz ?

teşekkürler

deathofdeath
11-07-2010, 09:33   |  #9  
OP Taze Üye
8 mesaj

sanırım en iyisi bunları yarın gittiğimde bilgisayarcı ile konuşmak.ama merak ettiğim acaba işlemcidede mi bir problem var? çünkü 101 derece biraz fazla gibide.. neyse bilgiler için teşekkürler iyi günler