Gülhide Şirinova: Spastik engelli bir yazar...

Buzulkuşu
16-05-2025, 14:15   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 3
41 mesaj

Henüz 34 yaşında olan Taşkentli Gülhide Şirinova'nın hikâyesi, azmin ve tutkunun engelleri aşabileceğinin canlı bir kanıtı. TamgaTürk Haber Sitesi'nin de 8 Nisan 2025'te "Serebral Palsi Hastalığı Gülhide’nin Türkçe Sevgisine Engel Olamadı” başlığıyla duyurduğu gibi, doğuştan serebral palsi hastası olmasına rağmen Gülhide, Türkçeye olan derin sevgisiyle inanılmaz bir başarıya imza attı. Sadece altı ay gibi kısa bir sürede Türkçeyi öğrenmekle kalmadı, aynı zamanda Özbeklere Türkçe öğretmek amacıyla Özbekçe ve Rusça açıklamalı kapsamlı bir ders kitabı olan "Gül Türkçesi"ni kaleme aldı.

Türkçeye olan bu tutkulu yolculuğunda, Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi'nde (Doğubilimi Üniversitesi) görev yapan Şahine İbrahimova'dan özel dersler aldı. Bu dersler, onun dil becerilerini geliştirmesinin yanı sıra, "Gül Türkçesi" adını verdiği kitabını yazma motivasyonunu da pekiştirdi. Gülhide, kitabını yazma sebebini "Türkçeyi çok sevmesi" olarak açıklıyor. "Gül Türkçesi", başlangıç seviyesindeki öğrencilere Türkçenin temel dil bilgisi kurallarını ve günlük konuşma dilini öğretmeyi amaçlayan, her bölümünde Özbekçe ve Rusça açıklamalarla zenginleştirilmiş pratik bir kaynak niteliğinde. Çok sayıda örnek cümle ve alıştırmayla desteklenen kitap, Özbek öğrencilerin Türkçeyi kolayca anlamalarını ve öğrenmelerini hedefliyor. Gülhide, bu değerli çalışmasının bir kopyasını Taşkent'teki Türkiye Büyükelçiliği'ne de takdim ederek bu başarısını taçlandırdı.

Gülhide'nin öğrenme azmi ve hayata bağlılığı sadece Türkçeyle sınırlı değil. 28 Ocak 1991 Taşkent doğumlu olan Şirinova, eğitim hayatına 1998-2007 yılları arasında 9 No’lu Mektep'te başladı. Ardından, 2007-2010 yıllarında X. Z. Kalanov Bilgisayar Teknolojileri Lisesi'nde bilişim alanında temelini sağlamlaştırdı. Şarkşinaslık Üniversitesi'nde 2012 yılında katıldığı Türkçe dil kursu, onun dil serüveninde ve "Gül Türkçesi"nin temelinin atılmasında önemli bir adımdı. Öğrenme aşkı onu farklı alanlara da yöneltti; 2022-2024 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü'nde bir süre eğitim gördü. Şu anda ise, 2024 itibarıyla Tashkent International University Psikoloji Bölümü'nde öğrenimine devam ederek insanı anlama merakını akademik bir boyuta taşıyor.

Çalışma hayatında da çeşitli roller üstlenen Gülhide, 2012'de ??? “Sun Travel” tur operatöründe Asistan ve Reklam Yöneticisi olarak iş dünyasına adım attı. 2013-2019 yılları arasında UCELL (??? “Infranet Asia”) bünyesinde Veritabanı Giriş Operatörü olarak görev yaptı. Sonrasında ise Altem Piling Soil Technologies şirketinde Sosyal Reklam Yöneticisi olarak çalıştı ve müşteri ilişkilerini yürüttü.

Gülhide'nin bu başarılarının ve azminin ardında, serebral palsi (orta form) ile yaşamasına rağmen sahip olduğu "kolay öğrenen, duyarlı, girişken ve neşeli" kişiliği yatıyor. Ana dili Özbekçenin yanı sıra Rusçayı (C1 seviyesinde çok iyi) ve gönül verdiği Türkçeyi (B2 seviyesinde iyi) akıcı bir şekilde konuşabiliyor. Windows, Excel, MS Office, Photoshop, SQL ve Canva gibi bilgisayar programlarındaki yetkinliği ise onun çok yönlülüğünü ve üretken ruhunu destekliyor. 

Türkçe sevgisiyle yazdığı kitap ve azmi, onun tek başarısı değil. Çalışkanlığı ve özverisi sayesinde 2016 yılında UCELL tarafından "Yılın En Çalışkan İşçisi" ödülüne de layık görülmüştü. O, sadece bir dil gönüllüsü ve yazar değil, aynı zamanda hayalleri ve hedefleri olan herkese örnek olabilecek bir yaşam savaşçısı.