Hack'lemek bir eğlence mi, yoksa ihtiyaç mı?

CHIP Online
13-11-2010, 00:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Siteler hack'leniyor, cihazlar hack'leniyor, yazılımlar hack'leniyor... Peki ama neden hack'liyoruz?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/hack ... tiyac-mi_23407.html

Resimlerle: Tarihe geçen en tehlikeli hacker saldırıları

Kurallar bizi başarısızlığa ittiğinde bazen baş kaldırmak gerekli ve iyi olabilir. Hack'lemek, memnuniyetsizliği ifade etmenin, işleyişi bozmanın ve sonuçta daha iyi şeyler yapmanın diğer bir yolu.

Peki ya hack'lemek ile kastedilen ne?

Hack'lemek, şu anki durumdan olan tatminsizliği ve bunun değişmesi gerektiğini ifade eden bir baş kaldırış olarak tanımlanabilir.

Baş kaldırmak, genellikle kuralları çiğnemek anlamına geldiğinden, haklı görmek çoğu insan için zor olabilir. Bu nedenle hack'lemek de kötü bir üne sahip. Hack'lemenin önemini anlamak için onun köklerine inmemiz gerekiyor: Sivil baş kaldırış.

İlk kez olmasa da, sivil itaatsizlik Henry David Thoreau'nun 1848 yılındaki yazısıyla tanınmış hale geldi. Thoreau'nun tezine göre "İnsanlar, devletlerin kendilerini ezmesine ve haklarını yemesine izin vermemeli, onun haksızlık yapan bir hale gelmesini kabullenmemelidir."

Tüm konu: Hack'lemek bir eğlence mi, yoksa ihtiyaç mı?

Resimlerle: Tarihe geçen en tehlikeli hacker saldırıları

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Hack'lemek konusunda sizin düşünceleriniz neler?

mcafee23 ayrılmıştır
13-11-2010, 00:56   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
3,717 mesaj

para için yapanlar var,Şirket bilgilerini sızdırıyorlar
eğlence için yapanlar var,olayı ülke ve devlet saygınlığını koruma kisvesi altında yapıyorlar.Hesapta pkk sitelerini hackliyorlar (aynı açığın olduğu siteleri google'da arayıp hepsine birden vuruyorlar.Google hack yani)
ben birşey biliyorum havasında yapmış gibi görünenler var.Orada burada hava atıyorlar

Bir de böyle hack olayını dillerine dolayan ve yıllardır bu haberlerden vazgeçmeyip milletin aklına kötü düşünceleri sokan hatta "bunları bilinki tongaya düşmeyin" havasında hiçbirşey bilmeyenlere bile iş öğretmeye çalışan dergiler var.

Siz karar verin hangisi daha çok.

Bence hiç gerekli değil,
ha evine girip hırsızlık yapmışsınız
ha hack..

Son Düzenleme: mcafee23 ayrılmıştır ~ 13 Kasım 2010 01:04
Emir Buğra KÖKSALA
13-11-2010, 02:08   |  #3  
Emir Buğra KÖKSALA avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
74 mesaj

wala ben bir web programcısı olarak yaptığım sitelerin iki harekette çökmemesi için ufak güvenlik araştırmaları yapıyorum. genel bilinen anlamda hacklenmesin diye. başka işim olmaz hack ile.

aslında "hack" kelimesinin derinlerine inmek isteyenler varsa farklı bir bakış açısı olarak "işletim sistemlerinin evrimi" belgesel-filmini tavsiye edebilirim. GNU felsefesini filan anlatıyor ve hack kelimesinin gerçek anlamını ifade ediyor bu film. bu kelime o kadar da kötü değil aslında...

FireWalkeR
13-11-2010, 09:30   |  #4  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
29 mesaj
Alıntı: kodmanyagha  
wala ben bir web programcısı olarak yaptığım sitelerin iki harekette çökmemesi için ufak güvenlik araştırmaları yapıyorum. genel bilinen anlamda hacklenmesin diye. başka işim olmaz hack ile.

aslında "hack" kelimesinin derinlerine inmek isteyenler varsa farklı bir bakış açısı olarak "işletim sistemlerinin evrimi" belgesel-filmini tavsiye edebilirim. GNU felsefesini filan anlatıyor ve hack kelimesinin gerçek anlamını ifade ediyor bu film. bu kelime o kadar da kötü değil aslında...

sana katılıyorum kodmanyagha aslında hack kelimesi anlamı farklı ancak git gide değişime uğramış ve yapılmaması gereken, kötü anlamları yüklenmiş ama bence şu an  kötüde anılsa bu iş yapılmalı (veri hırsızlığı,ülke sırları çalma banka hesapları çalma vb. konularda değil tabikii) program işletim sistemleri vb. şeyleri yapanlar insanları aptal yerine koyuyor mesela iOS çok güzel bir işletim işletim sistemi ama çoğu şey yüklenebilmesine rağmen izin verilmiyor kısıtlanıyor böyle nice örnekler var bunun için hack işlemi gerekli olduğunu düşünüyorum ayrıca sistemlerin gelişmesine olanak sağladığını düşünüyorum.

mcafee23 ayrılmıştır
13-11-2010, 14:12   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
3,717 mesaj
Alıntı: FireWalkeR  
program işletim sistemleri vb. şeyleri yapanlar insanları aptal yerine koyuyor mesela iOS çok güzel bir işletim işletim sistemi ama çoğu şey yüklenebilmesine rağmen izin verilmiyor kısıtlanıyor böyle nice örnekler var bunun için hack işlemi gerekli olduğunu düşünüyorum ayrıca sistemlerin gelişmesine olanak sağladığını düşünüyorum.

burada söylediğiniz işlemin yapılıp kullanımının açılması "crack" işlemidir bunu yapan kişiye de "cracker" denir.
Yanlış bilinenin aksine crack sadece süre kısıtlamasını aşmak anlamına gelmez.
Crack bir yazılımın içeriği ile oynanıp manipule edilerek istenilen şekilde çalışmasını sağlamaktır

Hack ile crack'i
Hacker ile cracker'ları birbirine karıştırmayın...
mesela bir cracker hacker değildir..

Son Düzenleme: mcafee23 ayrılmıştır ~ 13 Kasım 2010 14:15
kyotoprotokolü
13-11-2010, 23:13   |  #6  
kyotoprotokolü avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,327 mesaj

mcafee23 'ünde dediği gibi Cracker Hacker Lamer vs vs. bunların hepsi farklı şeylerdir.
Burada bahsettiğimiz hackerlık ise.
Hacker'lık zevkli bir iştir. Kesinlikle sevilerek yapılan aşık olunan bir iştir diye düşünüyorum. Sonuçta çok büyük zararlara yol açan Hacker lar var. Bunları yapmak bir akıl zeka ve sabır ister. Ve bu işi severek yapmayı.

Genellikle Bu işten zevk alındığı için yapıldığını düşünüyorum. Eğlenmenin yanında Tabii para larıda cebe attıkları için. Hoşlarına gidiyor olsa gerek. Kaçıp kovalanmayı ve gizlenmeyi de seviyorlardır herhalde, diye düşünüyorum.
Zararlı işler yapılmadığı sürece hacker lık güzel zevkli. Fakat Tüm hackerları da kötü diye yargılamamak lazım.

Sonuçta beyaz ve siyah şapkalı hacker lar olarak ikiye ayrılıyorlar. Nitekim bazı siyah hackerlarıda yakalayanlar hackerlardır bunu unutmayalım