Hamilelikte Ayak Ağrısı

kamilakyol
20-12-2013, 14:21   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
70 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2013

Hamilelik dönemi bir anne adayının vücudunda birçok değişikliğe neden olur. Bu değişiklikler çeşitli yaygın şikayetleri beraberinde getirir.Hamilelikte ayak ağrısı bu şikayetlerin en başında gelenlerdendir. Hamileliğin doğal bir sonucu olan kilo alımı nedeniyle vücudun ağırlık merkezi değişir ve diz ve ayaklara fazladan yük biner. Resimde de gözüktüğü gibi ağırlık merkezinde meydana gelen değişiklik ayağın içi kavisli basmasına yol açar. 


En sık görülen ayak problemi ise, topuk dikeni, ödem ve düz taban olarak sıralanabilir ve genellikle ayak kavisinde şiddetli ağrıya yol açar. Ayağın altını boylu boyunca saran Plantar Fasya adlı tendon bu durumdan dolayı aşırı stres altında kalır ve iltihaplanmalar sıkça görülür. Ödem ise, ayaklarda şişmeye neden olur. Aslında vücutta bulunan su miktarı hamilelik öncesi döneme göre aynıdır ama bu su yer değiştirir ve yoğunlukla ayaklarda toplanır. Ayrıca, kilo alımı nedeni dolayısıyla bacak krampları ve varisli damarlarla da karşılaşılabilir.  

 Anne adayları onlar için bu dokuz aylık dönemi daha rahat hale getirmek için gebelikte ayak sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinilmelidir. Düz taban ve topuk dikenine karşı topuk yastığı ya da ark destekleyici gibi tabanlıklar kullanılmalı ve şok emici özelliği olan tam oturan ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayrıca, ödemi önlemek için ayaklar gün içerisinde yukarı kaldırılarak dinlenilmelidir. Masa başı işer dolayısıyla eğer uzun süre oturuluyorsa, ayakların altına bir destek konulabilir. Kan dolaşımını etkileyecek çoraplar giyilmemeli ve yeteri kadar su tüketmeye dikkat edilmelidir. Genel sağlığı korumak için düzenli spor yapmalı ve yenilenlere dikkat edilmelidir. Hamilelik sürecinizin en iyi şekilde geçmesini ve keyifli adımlar dileriz.

Kaynak: http://www.heeltex.com