Hangisi Daha İyi (Dual Channel, Single Channel )

AyPrensii
20-05-2011, 18:07   |  #1  
AyPrensii avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
747 mesaj

Arkadaşlar Elimde 1+1 = 2 GB DDR 2 800 Ram VE 2+1= 3 GB DDR 2 800 Mhz Ram var. Şimdi Ben 1+1 Ramleri taktığım zaman Anakart Dual Channel 128 Bit Olarak Görüyor. Fakat  2+1= 3 GB Taktıgım zaman Single Channel 64 Bit Görüyor. Araştırdım Dual Channel Çalışması Daha Performanslıymış. Peki Boyutmu önemli ( GB ) Yoksa Çalışma Kanallarımı ( Dual, Single ) ?? Yani 3 GB Single mi ? 2 GB Dual mı ?

Son Düzenleme: AyPrensii ~ 21 Mayıs 2011 15:29
Alparslananadolu
20-05-2011, 18:19   |  #2  
Alparslananadolu avatarı
Yıllanmış Üye
642 mesaj

Slotlara takacağınız RAM'ler aynı büyüklük ve frekansta olmalı. Aksi halde dual avantajından faydalanamazsınız.

AyPrensii
20-05-2011, 18:27   |  #3  
AyPrensii avatarı
OP Yıllanmış Üye
747 mesaj

Yanlış anladınız. Ztn 1 GB DDR 2 800 Mhz ram var 2 tane dual görüyo ama. bende 2 gb ve birde 1 gb var takınca single görüyo. yani 3 gb single mi 2 gb dualmı

fbli
20-05-2011, 18:40   |  #4  
fbli avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
1,158 mesaj

Bence 2*2 GB lık Dual Channel Kit al.

AyPrensii
20-05-2011, 18:43   |  #5  
AyPrensii avatarı
OP Yıllanmış Üye
747 mesaj

OLdu ama eLimde yok Şu an o zaman sizin tavsiyeniz Şimdilik 1+1 Dual diyosunuz ? yani 2 GB DUal Channel 128 bit ?

niko6185
20-05-2011, 19:44   |  #6  
Yıllanmış Üye
886 mesaj
Alıntı: Alparslananadolu  
Slotlara takacağınız RAM'ler aynı büyüklük ve frekansta olmalı. Aksi halde dual avantajından faydalanamazsınız.
arkadaşım yanlış bilgilendirme yapıyosun sen ne alaka şimdi benim 1 adet 2 gb ddr2 800 mhz ram bellek var kingston marka 1 adet te 1 gb 667 mhz hı level marka ram bellek var ikisini bir taktım 3 gb oldu ve dual channel 128 bit oldu veri yolu

fbli
20-05-2011, 19:54   |  #7  
fbli avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
1,158 mesaj
Alıntı: niko6185  
arkadaşım yanlış bilgilendirme yapıyosun sen ne alaka şimdi benim 1 adet 2 gb ddr2 800 mhz ram bellek var kingston marka 1 adet te 1 gb 667 mhz hı level marka ram bellek var ikisini bir taktım 3 gb oldu ve dual channel 128 bit oldu veri
Veri yolu 128 Bit olabilir ama en fazla 667 MHz hızında çalışır. Bellekler otomatik olarak kendilerini eşit seviyelere almak isterler. Tehlikeli yol alan hız aşırtma yerine hızlarını düşürürler. Eşit gecikme ve frenkansa ulaşıncaya kadar hız düşürürler. Örneğin eşit seviye olarak 667 veya 533 MHz de çalışırlar. Performans çok düşebilir. İşte Dual Channel Kit almanın faydası burada ortaya çıkar. Arkadaşa tavsiyem elindekileri satıp 2*2 GB lık Kit almaktır.

Alparslananadolu
20-05-2011, 20:25   |  #8  
Alparslananadolu avatarı
Yıllanmış Üye
642 mesaj
Alıntı: niko6185  
arkadaşım yanlış bilgilendirme yapıyosun sen ne alaka şimdi benim 1 adet 2 gb ddr2 800 mhz ram bellek var kingston marka 1 adet te 1 gb 667 mhz hı level marka ram bellek var ikisini bir taktım 3 gb oldu ve dual channel 128 bit oldu veri
Siz 667 MHz RAM'ı nasıl 800 MHz olarak çalıştırabiliyorsunuz?  Overclock'mu yapıyorsunuz? Düşük frekanslı remleri, üzerinde hiçbir teknik operasyon yapmadan yüksek frekanslarda çalıştıramazsınız. Ama 800 MHz frekanslı ram, eğer diğer slottaki RAM frekansı 667 MHz frekansında ise çalışma hızını düşürür ve o artık 800 de değil 667'de çalışır.

Alparslananadolu
20-05-2011, 20:27   |  #9  
Alparslananadolu avatarı
Yıllanmış Üye
642 mesaj
Alıntı: NoquitgamE  
Yanlış anladınız. Ztn 1 GB DDR 2 800 Mhz ram var 2 tane dual görüyo ama. bende 2 gb ve birde 1 gb var takınca single görüyo. yani 3 gb single mi 2 gb dualmı
Dual RAM'ler teorik olarak iki kat hızda çalışır. Size tavsiyem 3 GB tekil yerine 2 GB dual ram takmanız.

AyPrensii
20-05-2011, 22:04   |  #10  
AyPrensii avatarı
OP Yıllanmış Üye
747 mesaj
Alıntı: Alparslananadolu  
Dual RAM'ler teorik olarak iki kat hızda çalışır. Size tavsiyem 3 GB tekil yerine 2 GB dual ram takmanız.

Sorumun Cevabı için tşk ederim. Beni anladığınız için tekrar tşkler :)))

Son Düzenleme: AyPrensii ~ 20 Mayıs 2011 22:04
özkan_oktay
20-05-2011, 23:41   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,354 mesaj

Arkadaşlar, başlıklar daha açıklayıcı olursa çok daha iyi olur. Dilimde tüğ bitti artık!
Adam giriyo bu konuya ama neden girdiğini bilmiyor belki sorun ile alakası yok adamın, o yüzden daha bilgilendirici başlıklar atarsak çok daha iyi ve verimli olur forum açısından.

yıldızım
21-05-2011, 11:06   |  #12  
Yıllanmış Üye
130 mesaj

2 GB dual ram

Me Not Working Hard
21-05-2011, 14:37   |  #13  
Yıllanmış Üye
749 mesaj

Dual Kanal İçin Ram Kapasitesinin Önemi Yoktur İster 1GB+2GB İster 1GB+1GB Tak Gene Çift Kanal Çalışır
Bazı Anakartlar Aynı Hız Ve Geçikme Hızında Ramları Destekler Yanı Taktıgın  Ramları 2 Kanal Kullanmak İçin 2 Ramında Aynı Mhz Ve Cl Degerine Sahip Olması Lazım

Ama Elinde 1333 Mhz 1 GB Ve 1GB 800 Mhz  Ram Varsa 800 Mhz Ramı 1333 Mhz Yapmak Sistemi Yakar Hem 1333 Mhz Hemde 800 Mhz Çift Kanal Kullanamazzında(Varsa Bölebi Anakart Ben Bilmiyorum)
Bu Yüzden 1333 Mhz Ram 800 Mhz Hıza Düşer Ve 2 Ramde Aynı Hızda Çalışır Ve 2 Kanal Kullanırsın
Yanı Anakart Diyorki Ramlar Farklıysa Sorun Degil Ben Ayarlarım Tabiki Bazı Anakartlar Bunu Desteklemez Aynı Hızda Olsun Ben Yapamam Der.. 800 Mhz Ramı 1333 Mhz Yapmak  Sistemi Yakar Şünkü Bi Nevi Overclok Yapıyorsun Bu Yüzden 2 Ramıde 800 Mhz Hızda Çalıştırır Ama Bazı Anakartlar Aynı Hızda Ram İster
Taktıgın Ramın Kaç GB Oldugu Yada Markası  Önemli Degildir
Ama Ben İçimi Garantiye Alıcam Dersen 2 Ramında Aynı Hızda Olması Daha İyi Olucaktır

Ama Tabiki Anakartın Destekliyorsa İstersen 2 Ramıda 1333 Mhz Hızda Kullanabilirsin Hatta İstersen  1600 Mhz Hıza Bile Çıkarabilirsin 
İntel Sistemlerde Genelde Bu Bellek Denetleyici %90 Yonga Setinde(Anakartlarda Bulunur)
Amd Sistemlerde İse Genelde İşlemciye Entegre Edilmiştir(Bazı Anakartlardada Vardır
Ama İş Bu Kadar Basit Degil..Bellek denetleyicisinin Modüllerdeki 64bitlik iki veriyolunu da kullanabilir kılması ve RAMden işlemciye giden bandgenişliğini 128bite çıkarmasıdır. Bu durum, performansta her ne kadar iki kat olmasa da hissedilir bir artışa neden olur. (%10/20 kadar)
Peki Dual Chanel, Single’a göre neden iki kat hızlı değil? Çünkü ikiye çıkan aslında yeriyolu hızı değil, yolun genişliği.

Bu Yüzden 3GB Kullan

Son Düzenleme: Me Not Working Hard ~ 21 Mayıs 2011 14:39
AyPrensii
21-05-2011, 15:23   |  #14  
AyPrensii avatarı
OP Yıllanmış Üye
747 mesaj
Alıntı: özkan_oktay  
Arkadaşlar, başlıklar daha açıklayıcı olursa çok daha iyi olur. Dilimde tüğ bitti artık!
Adam giriyo bu konuya ama neden girdiğini bilmiyor belki sorun ile alakası yok adamın, o yüzden daha bilgilendirici başlıklar atarsak çok daha iyi ve verimli olur forum açısından.
Arkadaşım Burası Anakart Ekran Kartı İşlemci Ve Ram ile ilgili sorunlar ve tartışmalar olarak kategorilendirilmiştir. Sen işine Bak. Bu Site Kendini BiLiyor. Ve Bu Sitenin Kendine Has Editörleri Var. Bırak Onlar Düşünsün sen Düşünme. Ve Bu Sitede Herhangi Bir Konu Başlığı hakkında Talimat Yok. Sadece Açıklamalı Olması Yeterlidir. Tekrar Tşk Ediyorum Kararsız Kaldığım Durumda Yardımcı Olduğunuz İçin

AyPrensii
21-05-2011, 15:26   |  #15  
AyPrensii avatarı
OP Yıllanmış Üye
747 mesaj
Alıntı: TRJinKazamaTR  
Dual Kanal İçin Ram Kapasitesinin Önemi Yoktur İster 1GB+2GB İster 1GB+1GB Tak Gene Çift Kanal Çalışır
Bazı Anakartlar Aynı Hız Ve Geçikme Hızında Ramları Destekler Yanı Taktıgın  Ramları 2 Kanal Kullanmak İçin 2 Ramında Aynı Mhz Ve Cl Degerine Sahip Olması Lazım

Ama Elinde 1333 Mhz 1 GB Ve 1GB 800 Mhz  Ram Varsa 800 Mhz Ramı 1333 Mhz Yapmak Sistemi Yakar Hem 1333 Mhz Hemde 800 Mhz Çift Kanal Kullanamazzında(Varsa Bölebi Anakart Ben Bilmiyorum)
Bu Yüzden 1333 Mhz Ram 800 Mhz Hıza Düşer Ve 2 Ramde Aynı Hızda Çalışır Ve 2 Kanal Kullanırsın
Yanı Anakart Diyorki Ramlar Farklıysa Sorun Degil Ben Ayarlarım Tabiki Bazı Anakartlar Bunu Desteklemez Aynı Hızda Olsun Ben Yapamam Der.. 800 Mhz Ramı 1333 Mhz Yapmak  Sistemi Yakar Şünkü Bi Nevi Overclok Yapıyorsun Bu Yüzden 2 Ramıde 800 Mhz Hızda Çalıştırır Ama Bazı Anakartlar Aynı Hızda Ram İster
Taktıgın Ramın Kaç GB Oldugu Yada Markası  Önemli Degildir
Ama Ben İçimi Garantiye Alıcam Dersen 2 Ramında Aynı Hızda Olması Daha İyi Olucaktır

Ama Tabiki Anakartın Destekliyorsa İstersen 2 Ramıda 1333 Mhz Hızda Kullanabilirsin Hatta İstersen  1600 Mhz Hıza Bile Çıkarabilirsin 
İntel Sistemlerde Genelde Bu Bellek Denetleyici %90 Yonga Setinde(Anakartlarda Bulunur)
Amd Sistemlerde İse Genelde İşlemciye Entegre Edilmiştir(Bazı Anakartlardada Vardır
Ama İş Bu Kadar Basit Degil..Bellek denetleyicisinin Modüllerdeki 64bitlik iki veriyolunu da kullanabilir kılması ve RAMden işlemciye giden bandgenişliğini 128bite çıkarmasıdır. Bu durum, performansta her ne kadar iki kat olmasa da hissedilir bir artışa neden olur. (%10/20 kadar)
Peki Dual Chanel, Single’a göre neden iki kat hızlı değil? Çünkü ikiye çıkan aslında yeriyolu hızı değil, yolun genişliği.

Bu Yüzden 3GB Kullan

Şimdi Kafam Karıştı :) Nyse En İyisi 3 GB Takmak Ve Everestten (AİDA) Programından Bellek Okuma Yazma Gibi Testleri Yapayım. O zaman Anlarım Hangisinin Performanslı Oldugunu. Gerçekten Kafam Karıştı Bu Son Yazdığınız Makaleden. Yanlış anlamayın İyi düşünerek yazmışsınız...

SAİNT
21-05-2011, 16:01   |  #16  
SAİNT avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,595 mesaj

arkadaşlar iki farkılı ram varsa elimizde bunların hızı farklıysa yüksek olan düşüğün frekansına geçecektir.
dual chanel deyince aklınıza süper ötesi bir performans artışı gelmesin bunun anlamı kısaca senkronize iş bitirmek buda yük dağılımı eşit yapılıyor anlamına gelir.
3 gb ram tabiki 2 den iyidir arad bir gb farktan bahsediyorsunuz dual chanel performans artışı olduğu nu hissetmezsiniz bile ama 2 gb bir sisteme 1 tane daha eklediğinizde farkına varırsınız.
ayrıca pc ne kadar pahalı iyi olursa olsun hdd'niz kadar hızlıdır.

ScienceNET
21-05-2011, 16:23   |  #17  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
787 mesaj

Benim tavsiyem 2+1 olandır. Performans bakımından çok şey farketmez ancak kapasite olarak fark var. 2+1 varken 1+1 i seçmek ne kadar mantıklı tartışılır. :) Hızlar önemli ama... ;)

Çoğu kullanıcı RAM kullanımında benzer hız ve kapasite kullanımından yana olduğunu söylüyor. Örneğin 800MHz 1 + 1 GB RAM veya 800MHz 2+2 GB RAM. Performans ve stabilitesi daha iyi olduğunu savunanlar var. Açıkçası ben daha böyle bir fark veya oluşan bir sorunla karşılaşmadım. Ancak RAM'lerin benzer hızlarda olması önemli. :D

Son Düzenleme: ScienceNET ~ 21 Mayıs 2011 16:31
Me Not Working Hard
21-05-2011, 19:54   |  #18  
Yıllanmış Üye
749 mesaj

Yazarken Dikkat Etmedim 1+2 Gb Dual Çalışırım Yazmışım O Yüzden Aklın Karıştı  Bende Dikkat Etmedim Sadece Teorisini Anlatacaktım Olayın Ve Yazdıkdan Sonra Hiç Okumadım Direk Kapadım Sayfayı
İşlemci Önbellegi Gibi Düşünebilirsin 
Sende 2 Ghz 10 Mb Önbellekli Bi İşlemci Var
Diger İse 3 Ghz 5 Mb Önbellekli
Ama Burdaki 1Ghz 5 Mb Önbellek Farkını Çok Rıhat Kapatabilir(İşlemcide Tabi Biraz Farklı Ram Gibi Düşün)
Yada Duşun Bi Yolda Gidiyorsun Yolun Genişligi 64 Cm Sen Yolun Dışına Cıkmamak İçin Daha Kontrollu Yürürsün  Ama Yol 128 Cm Olursa Bu Kadar Kasmana Gerek Kalmaz Rıhat Rıhat Gidersin Ama Bu Senin Hızlı Koşmanı Saglamaz Rıhatlarsın Ve En Fazla %10-20 Hızlanırsın

2GB Ram İle 64 Bitmi Yoksa 3 Gb İle 32 Bitmi  Gibi Düşünebilirsin

Yada Ekran Kartında 1 Gb 460 İle 2 GB 460 Arasındaki Fark Ne Olursa O Kadar Olur

Sen Diyorsunki 2 GB 460 Var Bende Ama Bide 1 Gb 480 Var Hangisini Taksam İyi Olur

Ülkemizde Acemi Kullanıcıları Etkilemek İçin Ram Sonuna Koyulan ''Dual-Kit'' Özelligi Sadece Kandırmacadır..
Sadece 2 Ramında Dual Channel Çalıştıgını Ve Aynı Frekanslara Sahip Oldugunu Gösterir Ama Zaten Zaten 2x2 Aldıgınız Tüm Ramlar Çift Sayılıdır Ve Dual Channel Özelliigini Kullanabilirsin..(1GB+2GB Ram Kiti Satan Kimse Görmedim Ben)Bu Gereksizdir Şünkü  Tüm Aldıgınız  Tüm Ramlar Dual Channel Özelligini Desteklemez..Şünkü Böle Bi Özelllikleri Yok:P

Son Düzenleme: Me Not Working Hard ~ 22 Mayıs 2011 07:43
AyPrensii
22-05-2011, 13:14   |  #19  
AyPrensii avatarı
OP Yıllanmış Üye
747 mesaj

Tamam O Halde dediğiniz Gibi Olsun. 2+2 Alana Kadar 2+1 Devam. Ama En Yakın Zamanda Dual Channel İle Çalışan (1 +1) ve Single Channel İle Çalışan ( 2+1) test edip sonuçlarını Koycam Buraya. İlginiz İçin Tşkler.

Me Not Working Hard
22-05-2011, 13:31   |  #20  
Yıllanmış Üye
749 mesaj

Ayrıca Bazı Anakartlar Asimetrik dizilim İle Dual Channel Özelligibi Kullanabilirsiniz..Ama 2GB+2GB Simetrik Dizilim Olucaktır Örnekle Verirsek 
Simetrik Çalışmaya Göre iki ayrı kanala toplamda aynı kapasitede RAM takmak.(örnek: kanal1 512MB, Kanal2 512MB yada kanal1 512MB+512MB, kanal2 1GB) Asimetrikten Çalışma Mantıgı İse iki ayrı kanala farklı toplamlarda RAM takmak anlamına geliyor.(örnek: kanal1 512MB, kanal2 256MB yada kanal1 512+512, kanal2 512)

asimetrik dual channel modunda çalışabilecek donanım sayısı çok çok az. mesela 512*256 mb çift taraflı ramler ile 512*256mb tek taraf ramler, asimetrik modda da simetrik modda da çalışma imkanları yok. ancak 512*256 mb tek taraf ramler ile 512*512 MB  aynı marka ramler, asimetrik modda, intel FMT Destekli Bi Yonga Setinde Kullanılabilir

Son Düzenleme: Me Not Working Hard ~ 22 Mayıs 2011 13:42
AyPrensii
25-05-2011, 16:50   |  #21  
AyPrensii avatarı
OP Yıllanmış Üye
747 mesaj

Çok Enteresan Birşey Oldu :) Şimdiye Kadar Hangi Forum Sitesinde Okudusam Dual Channeli Şöyle Tanımladılar; 2 Tane Aynı Boyutta Aynı Frekansta AYnı Markada Ramlerin Bir arada Olmasıymış. Ama ben 2 Tane Aynı Markadan 2+1 Taktım toplam 3 GB OLdu. Bilgisayar Açlışında Dual Channel 128 Bit yazdı. İnanmadım AİDA64 Programından Baktım Dual Channel 128 :S acaba gerçekten dualmı:)  Yani Ramlerin Boyutu farklı ama Mhz leri aynı yinede dual kit gördü ??

Me Not Working Hard
27-05-2011, 09:55   |  #22  
Yıllanmış Üye
749 mesaj

2 Ramde Tek Taraflıysa Mümkün
1 Ram Çift Taraflı 1 Ram Tek Taraflıysa Çalışmaz....
Tek Taraflı Ramlarda 8 Chip
Çift Taraflı Ramlarda 16 Chip Olur Genelde

Kapalı Hesap (154666)
27-05-2011, 10:07   |  #23  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Hala bu konuyu çözemedinizmi yaaf.
Çözemezseniz bana haber verin de resim bulayım size.

Me Not Working Hard
27-05-2011, 10:29   |  #24  
Yıllanmış Üye
749 mesaj

DUAL CHANNEL meselesi
Anakartınızın RAM slotlarının iki farklı renkte kodlandığını farketmişsinizdir. Eğer iki modulü aynı renge(slot çiftine) gelecek şekilde takarsanız. RAMleriniz dual channel modda çalışacaktır. Tüm DDR/DDR2 modüller dual channel modda çalıştırılabilirler. Bu RAMlerin ayrıca sahip oldukları bir özellik değildir. Piyasada DUAL-KIT adı altında Modüller satılmasının nedeni nedir o zaman? Bunlar donanım bilgisi kısıtlı acemiler için düşünülmüştür.(ülkemizde de sanki RAMin kendi özelliği Dual Channel olmasıymış gibi lanse edilerek satıldığına çok şahit oldum, hala da oluyorum) 
Durum şu ki; Bazı anakartlar Bank 1 ve Bank 2 'de farklı kapasite ve farklı hızlarla eşleştirilmiş olmak üzere hala RAMleri Dual Channel olarak çalıştırabilirler. Hızlarda fark varsa, düşük olanın hızında çalışırlar. Ama pek çok kart yalnızca özdeş hızlardaki RAMleri Dual modda çalıştırıbilirler. (bu denetleyicinin adresleme yeteneği ile ilgili bir durum) Bunun yanında eşleştirilmiş slot çiftinin birinde iki adet 512MB, diğerinde iki adet 1Gb takılı olması Dual Channel çalışmaya hiçbir şekilde engel teşkil etmez. Aslında tek bir slot çifti içinde boyutun önemi yok. Yani 512MB ve 256MB teorik olarak birlikte Dual Channel çalışabilirler. Asıl önemli olan hız ve zamanlama değerleridir. Ama RAMlerin kapasitesine ve modeleine göre genelde zamanlama özellikleri değişebiliyor ve bu durum sorun oluşturubiliyor. Kartınız farklı hızlardaki modülleri birlikte DUAL CHANNEL çalıştırmaya müsaitse RAMler arası hız farkı bu bakımdan bir sorun oluşturmaz. Elinizdeki tek bir modülü sadece ikinci bir modülle desteklemek ister ve hala Dual Channel çalışsın derseniz ve de işinizi garantiye almak isterseniz, o zaman elinizdekiyle özdeş hıza ve zamanlamalara sahip bir modül edinmeniz gerekir. Markanın aynı olması falan hiçbir şekilde gerekmez. Hız ve zamanlama değerlerinin özdeş olduğundan emin olun yeter. Ben uğraşamam hızla da zamanlamayla da diyorsanız DUAL KITleri sizin için paketlemişler=) 

Benim derdim DUAL CHANNEL değil, yeni takacağım RAM öncekiyle birlikte çalışır mı çalışmaz mı onu söyleyiver yeter diyorsanız;

Aynı teknolojiye ve aynı form faktörüne sahip tüm RAMler, bir önceki versiyonuyla uyumlu şekilde çalışabilecek şekilde tasarlanırlar.(aslında bu bilgisayar dünyasının bütünü için de geçerlidir)
Yani SD RAM standardında PC133 (133MHz) RAMler, PC100 (100MHz) RAMlerle birlikte çalıştırılabilirler. Siz müdahale etmediğiniz sürece otomatik olarak düşük olanın hızında yani 100MHz'de çalışacaklardır. Anakartınız ve bilginiz müsaade ediyorsa yüksek olanın hızında, hatta ikisini birden(çok kaliteli RAMlere ve şansa sahipseniz) daha da yüksek bir hızda dahi çalıştırabilirsiniz.

Tüm DDR RAMler birbirleriyle geriye dönük olarak uyumludur.(Anakartlar da aynı şekilde bellekleri bu şekilde desteklerler. DDR400 RAM, DDR33 RAMle yukarıdaki mantık çerçevesinde uyumlu olarak çalışacağı gibi; DDR400 çalıştıran anakart, DDR333'ü de çalıştırır demek oluyor yani)

Fakat DDR2 RAMler ve DDR RAMler bir arada çalıştırılamaz. Öncelikle form bakımından bu iki standart birbirinden farklıdır. DDR2 slotlu bir karta DDR RAM takamazsınız. Sonra I/O tampon frekanslarının işleyişi(DDR2 veri hattı başına 4bitlik prefetch sağlarken, DDR 2bitlik, SD 1bitlik sağlar), voltaj değerleri farklıdır falan filan... (iki tür slota birden sahip olan gereksiz(bence) geçiş dönemi kartları vardır; ama bunlarda da aynı slot/socket anakartların aynı anda iki işlemciyi birden çalıştıramaması gibi aynı anda iki farklı bellek türünü çalıştırımazsınız. Tek bir anda tek bir bellek türünü çalıştırabilirsiniz.)

Fazla bilgi(aslında fazla sayılmaz ya) göz çıkarmaz diyerek şimdi ucundan teoriye gireyim biraz
: Dual Channel özelliği RAMden bağımsızdır. Tüm DDR/DDR2 RAMler anakartınızda ya da işlemcinizde(AMD sistemlerde) bulunan bellek denetleyecilerine bağlı olarak DUAL CHANNEL çalışırlar ya da çalışmazlar. Yani burda belirleyici olan denetleyicidir, RAMlerin kendi değil. Intel sistemlerde denetleyici anakartta bulunur ve bugün neredeyse standart hale gelmiştir. AMD sistemlerde denetleyici işlemcide bulunur. AMD Athlon 64 soket 754 serisi ve öncesinde bu denetleyici bulunmazken, soket 939 ve sonrası için bu durum AMD'de de standart hale gelmiştir.

Peki DUAL CHANNEL aslında nedir? Bellek denetleyicisinin Modüllerdeki 64bitlik iki veriyolunu da kullanabilir kılması ve RAMden işlemciye giden bandgenişliğini 128bite çıkarmasıdır. Bu durum, performansta her ne kadar iki kat olmasa da hissedilir bir artışa neden olur. (%10/20 kadar)-Bugün yeryüzünde böyle bir artış için donanımlarının ömrünü kısaltmayı, daha kötü durumda yakmayı dahi göze olan milyonlarca insan varken hiç de fena değil. 

Peki Dual Chanel, Single'a göre neden iki kat hızlı değil? Çünkü ikiye çıkan aslında yeriyolu hızı değil, yolun genişliği. Yolun genişliği gerektiğinde daha fazla arabayı aynı anda taşımaya elveriyorsa bile bu arabaların daha hızlı gitmesini(aslında taşınmasını demek lazım, çünkü yoldan ziyade kayan band benzetmesi daha mantıklı- öyle ya neden bandwidth demişler sanki) gerektirmez.