Hard Diskim Biosta Gözükmüyor

volhaki
08-10-2011, 18:56   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
9 mesaj

Arkadaşlar merheaba, Sorunum şu

Elimdeki Hard disk 160 gb ata.. Bu hard diskim daha önce slave konumda idi.. Yani SİSTEM bu 160 gb lık hard diskime kurulu değildi.. Şu an ise Master olan hard dikimi iptal ettim, yani kullanmıyorum ve sistemi 160 gb lık hard dikime kurdum.. Kurarken f6 ile raid desteği aldım buraya kadar tamam. Ama biosta hard diskim gözükmüyor.. Tanınmıyor gibi bişey yani . fakat sistem sorunsuz kuruldu Ben biostada görülmesini istiyorum  acaba nerde hata yapmış olabilirim, nasıl düzeltebilirim teşekkürler.. Bu arada jumperim CABLE SELECT BÖLÜMÜNE TAKILI !!

Kapalı Hesap (154666)
08-10-2011, 20:10   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Tek harddiskle raid kuramazsın.
Sistem senden raid veya SCSI yazılımını isteyecektir.

volhaki
08-10-2011, 20:23   |  #3  
OP Taze Üye
9 mesaj

Evet yani yazılım istedi demek istedim arkadaşım.. disket takarak yaptım.  Yoksa '' BİLGİSAYARINIZA BAĞLI BİR HARD DİSK BULUNAMADI' DİYE Bİ MESAJ ALIYODUM.. Ama benim esas sorunum şu, HARD DİSK NEDEN  BİOSTA gözükmüyor.. Sadece cd sürücü gözüküyor.

Kapalı Hesap (154666)
08-10-2011, 20:27   |  #4  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
Alıntı: volhaki  
Evet yani yazılım istedi demek istedim arkadaşım.. disket takarak yaptım.  Yoksa '' BİLGİSAYARINIZA BAĞLI BİR HARD DİSK BULUNAMADI' DİYE Bİ MESAJ ALIYODUM.. Ama benim esas sorunum şu, HARD DİSK NEDEN  BİOSTA gözükmüyor.. Sadece cd sürücü gözüküyor.
Eğer raid konfigürasyonunu seçmişsen harddisk biostan direk görülemez. Harddiskin arabirimi raid controllerde olacağı için ide arabirim ve bağlı olan harddisler görülmez.
Biostan raid konfigürasyonunu kapatıp ide ya da enhanced seçersen harddiski görebileceksin.
Yine de jumper ayarlarından hdd i master olacak şekilde yap.

volhaki
08-10-2011, 20:30   |  #5  
OP Taze Üye
9 mesaj

Bu hard diski  sıfır olarak alırken teknik servis bunu slave yani ek hard disk olarak ayarlamıştı.. Şimdi ben eski ve 20 gb olan master hard diskimi iptal ettim.. Bu 160 gb ' lığı acaba master olarak kabul ettiremedimmi ben, hala kendini slave olarak mı görüyor.Jumperide arkadan okuyup yorumlayarak CABLE SELECT'E getirdim.. TECRÜBELİ ARKADAŞLARDAN YARDIM BEKLİYORUM .  Teşekkürler şimdiden.

volhaki
08-10-2011, 20:33   |  #6  
OP Taze Üye
9 mesaj

Teşekkürler arkadaşım deneyip bilgi vereceğim.

Kapalı Hesap (154666)
08-10-2011, 20:34   |  #7  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
Bu hard diski  sıfır olarak alırken teknik servis bunu slave yani ek hard disk olarak ayarlamıştı.. Şimdi ben eski ve 20 gb olan master hard diskimi iptal ettim.. Bu 160 gb ' lığı acaba master olarak kabul ettiremedimmi ben, hala kendini slave olarak mı görüyor.Jumperide arkadan okuyup yorumlayarak CABLE SELECT'E getirdim.. TECRÜBELİ ARKADAŞLARDAN YARDIM BEKLİYORUM .  Teşekkürler şimdiden.
CABLE SELECT modunda çoğunlukla özel kablo kullanılmaktadır.
Hdd nin arkasındaki jumperlerden master yap.
Bios üzerinden harddisk modunu ide yap çalışacaktır.

volhaki
08-10-2011, 21:27   |  #8  
OP Taze Üye
9 mesaj

Mr_yamyam nickli arkadaşım merhabalar,
Öncelikle ilgin için teşekkürler.
İlk başta hard disk jumperini  MASTER KONUMUNA GETİRDİM.
Daha sonrasını resimlerle anlatıp herkesle daha iyi anlaşacağımızı sanıyorum.
Anakart  asus ve bios görünmüm şöyle

1-Raid desteğini default olarak kapalıydı zaten.  Yani resimdeki gibi ''ITE IDE Conroller''  'ENABLED' durumda.
Yanda da açıklaması var '' ıf select ıde mode not support raid mode '' diye

2- ''IDE CONFİGURATİONDAN'' DA AŞAĞIDAKİ GİBİ HEM 'PATA' YI DENEDİM HEMDE ' SATA'YI AYRI AYRI.

3- Sonuç: Bilgisayar Windows'a giriyor fakat BİOSTA DONANIM GÖRÜNÜMÜ AŞAĞIDAKİ GİBİ
Yani HARD DİSK GÖZÜKMÜYOR.   ASUS İSE CD SÜRÜCÜSÜ.

dabbe1
09-10-2011, 01:01   |  #9  
dabbe1 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
2,665 mesaj

orada S-ATA+P-ATA mode var onu seç sen sata seçmişsin...

Kapalı Hesap (154666)
09-10-2011, 14:08   |  #10  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

İkinci resimdeki seçeneğin yanlış olmuş. Orası PATA olmalı.

volhaki
09-10-2011, 15:34   |  #11  
OP Taze Üye
9 mesaj

Arkadaşlar merhabalar tekrar,
Aslında resimin üstünde de belirtmişim, denedim  her birini ama  değişen bişey yok, enteresan bi durum aslında.. Yapılacak başka bişey de kalmadı. Aklıma sadece disk biçimlendirme falan geliyo ama pek anlamam.. WİNDOWSTAN C Yİ BİÇİMLENDİRSEM FALAN FAT 32 İLE KURSAM BİŞEYLER DEĞİŞİR Mİ Kİ SİZCE ?

volhaki
09-10-2011, 15:48   |  #12  
OP Taze Üye
9 mesaj

İptal ettiğim HARD DİSKİM de ATA idi.. ve aynı xp cdsi ile f6 RAİD DESTEĞİ istemiyordu. Bu da ATA ve RAİD desteği istedi, aksi takdirde hard diski göremedi zaten bilgisayar... Enterasanlığın başı burası aslında. Ben burda bi bit yeniği var diyorum ama,  netten araştırmalarıma göre raid desteği ile kurulsa dahi,  biosta görülmesi gerektiği sonucuna vardım.. bi garip durum :)

Kapalı Hesap (154666)
10-10-2011, 16:03   |  #13  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
İptal ettiğim HARD DİSKİM de ATA idi.. ve aynı xp cdsi ile f6 RAİD DESTEĞİ istemiyordu. Bu da ATA ve RAİD desteği istedi, aksi takdirde hard diski göremedi zaten bilgisayar... Enterasanlığın başı burası aslında. Ben burda bi bit yeniği var diyorum ama,  netten araştırmalarıma göre raid desteği ile kurulsa dahi,  biosta görülmesi gerektiği sonucuna vardım.. bi garip durum :)
Burada bazı şeyleri iyi anlamak lazım.
Raid, ide, scsı, ata, sas gibi deyimler arabirimdir. Bu arabirimlerin bazılarının sürücüleri direk anakart biosuna yüklenmiştir bazılarınki ise haricen yüklenmek zorundadır.. Hangisi bios üzerinden aktif edilirse o arabirim çalışacaktır. Anakartın raid desteği (arabirimi) yoksa bu anakarta raid programı kurulamaz.
Herhangi bir arabirime bağlı bir cihazın tanınması şu demektir.
Arabirim sistem ve cihaz arasında veri alışverişini yapar ve bu alışverişi farklı şekillerde yapar. Buradaki İDE, SCSI, ATA gibi deyimler bilgi alışverişinin nasıl ve ne şekilde yapıldığının bize anlatımıdır. Eğer bu arabirim bizim yönlendirmemizle bağlı cihaza farklı veri alışverişi yapıyorsa bir arabirime taktığımız cihazı göremeyiz. Çünki veri transferi anlaşılmamaktadır.
Bir ide arabirimli harddisk (PATA) sadece ide veriyolu ile haberleşebilir. Eğer ide veriyolunu biz SCSI, RAID ya da SATA gibi konfigüre edersek haliyle ide veriyolu ucunda bağlı olan cihazı görmeyecektir.

volhaki
10-10-2011, 18:49   |  #14  
OP Taze Üye
9 mesaj
Alıntı: mr_yamyam  
Burada bazı şeyleri iyi anlamak lazım.
Raid, ide, scsı, ata, sas gibi deyimler arabirimdir. Bu arabirimlerin bazılarının sürücüleri direk anakart biosuna yüklenmiştir bazılarınki ise haricen yüklenmek zorundadır.. Hangisi bios üzerinden aktif edilirse o arabirim çalışacaktır. Anakartın raid desteği (arabirimi) yoksa bu anakarta raid programı kurulamaz.
Herhangi bir arabirime bağlı bir cihazın tanınması şu demektir.
Arabirim sistem ve cihaz arasında veri alışverişini yapar ve bu alışverişi farklı şekillerde yapar. Buradaki İDE, SCSI, ATA gibi deyimler bilgi alışverişinin nasıl ve ne şekilde yapıldığının bize anlatımıdır. Eğer bu arabirim bizim yönlendirmemizle bağlı cihaza farklı veri alışverişi yapıyorsa bir arabirime taktığımız cihazı göremeyiz. Çünki veri transferi anlaşılmamaktadır.
Bir ide arabirimli harddisk (PATA) sadece ide veriyolu ile haberleşebilir. Eğer ide veriyolunu biz SCSI, RAID ya da SATA gibi konfigüre edersek haliyle ide veriyolu ucunda bağlı olan cihazı görmeyecektir.
   Hocam verdiğin bilgiler için teşekkürler,
Bilgiler gayet açık, mantıklı ve açıklaycı
 Şimdi bu bilgielr ışığında
1- Benim TEK bir tane hard diskim ve onunda İDE veri yolu ile çalışacağına göre, format sırasında sana göre neden raid arabirimine ihtiyaç duydu.
2- Acaba bu benden istediği raid veriyolu desteği, senin de en başta belirttiğin ve benim de araştırdığım birden fazla hard diskli durumlar için gerekli olan raid muhabbeti değil mi?
3-Eğer ben harddiski bilgisayarında beni yanlış yönlendirmesiyle yanlış arabirim ile tanıtıysam, bunu sana göre nasıl düzeltebilirim.
    Teşekkür ederim

Kapalı Hesap (154666)
10-10-2011, 22:58   |  #15  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
   Hocam verdiğin bilgiler için teşekkürler,
Bilgiler gayet açık, mantıklı ve açıklaycı
 Şimdi bu bilgielr ışığında
1- Benim TEK bir tane hard diskim ve onunda İDE veri yolu ile çalışacağına göre, format sırasında sana göre neden raid arabirimine ihtiyaç duydu.
2- Acaba bu benden istediği raid veriyolu desteği, senin de en başta belirttiğin ve benim de araştırdığım birden fazla hard diskli durumlar için gerekli olan raid muhabbeti değil mi?
3-Eğer ben harddiski bilgisayarında beni yanlış yönlendirmesiyle yanlış arabirim ile tanıtıysam, bunu sana göre nasıl düzeltebilirim.
    Teşekkür
Tek tek açıklamaya çalışayım.
1 Format sırasında raid istemesi tamamen sen raid kurmak istiyorum demenle olur. Biostan raid konfigürasyonunu seçmişsindir. Başka türlü istemez. Raid bilindiği üzere 2 ya da daha fazla hardiski sisteme bağlayarak işletim sistemini bu harddisklere belli konfigürasyonlarda yüklemektir.
2 Raid aslında bir bilgi akışıdır. tam olarak veriyolu denmese de birçeşit veri akışını düzenleyen yoldur. RAİD 0 da bilgilerin yarısı bir harddiske yazılırken bir kısmı da diğerine yazılır. Böylece daha hızlı okuma ve yazma gerçekleştirilir. RAID 1 ise tamamen güvenlik gerektiren uygulamalarda kullanılır. 1. harddisk sistemin ana harddiski olur 2. harddisk ise tamamen 1. nin yedeğidir.
3 Bios üzerinde yapılan değişiklikler en ideal olarak bios sıfırlanması ile yapılırsa da sıfırlama sonucunda bazı anakartlarda vermiş olduğun konfigürasyonları saklayabilir. Bu yüzden.
Bios pilini çıkart 1 dk bekle ve yeniden tak. (elbette bilgisayar fişten çekiliyken)
Bilgisayarı başlat. başlangıçta önce F1 e basmanı isteyecektir. Bunun yerine direk biosa gir ve default ayarlarını uygula. Sonra yeniden harddiskin olduğu bölüme gir. Burada öncelikle kullandığın harddiskin sisteme doğru bağlanmış olması ve jumper ayarlaının doğru yapılması gerekmektedir. Eğer harddiskin tüm bağlantılarını doğru yapmış ve ve biosu da doğru ayarlamışsan harddiskin görünecektir.
NOT: Daha önceki uygulamalarında harddiske zarar vermiş olma ihtimalin üzerine harddiskini öncelikle başka bilgisayarda denemelisin.