Adamım.eyvallah abi bende seni severim öncelikle senle biraz da HDD konularında bilgiler almak için böyle bir kıyaslama yaptım evet haklısın erişim süreleri var bunu gözden kaçırmadım tabiykide ve kullandığım işlemci i3 ve 1156 soket bir sistem kullanıyorum yukardaki benim HDD im aslında daha yavaş sonuçları çıkardı ancak ssd kullandığım için performans da artış oluyor ve pc ye dün format attım ahcı mod u yeni duydum bende 60 gb corsaır in sata 2 ssd si var elimde ahcı dan önce derecelendirmede 6.9 veya 7.1 arası bir puan alırken ahcı mod yapıp dün format attım ve w.7 64 bit kurduğum ssd windows u 32 saniyede açtı ve derecelendirme de 7,6 puan aldı
Seni çok severim bilirsin.
Ancak gözünden kaçan bazı şeyler var.
Öncelikle erişim hızına dikkat etmelisin. Senin HDD 15.3ms iken benimkisi 2 kat hızlı erişiyor 7.1 ms
Burst oranı dersen seninkinden yine çok. Bu oran daim çalışma esnasında önem taşımaktadır.
En önemlisi de CPU kullanım oranı. Bu seninkisinde %10.6 iken benimkisinde sadece %2.1 Cache belleği çok olan HDD lerde CPU ya bu şekilde yük bindirmesi gayet doğaldır.
Ortalama yazma ve okuma oranlarının seninkisi ile benzer olmasının sebebi ise Benim diğer HDD lerle iletişim sorunlarının olmaması için IDE modunda konfigüre etmemden kaynaklanmaktadır. Çünki işletim sistemim XP. Bu yüzden AHCI gibi yüksek performans gerektiren modları kullanamıyorum.
Fiyat konusuna gelirsek. Benim HDD 200 dolar civarında. 7200RPM disklerin 150 dolar civarında olduğu düşünülürse 50 dolarlık fark birşey ifade etmemelidir.
Performans testine gelirsek.
Gerçek anlamda bir video render yaparken HDD nin önemi çok büyüktür. Bilgiler hdd den kare kare alınarak üzerinde işlem yapılarak hdd üzerinde oluşturulan TEMP dosyasına kaydedilerek işlenir. Bu testi eski bir SATA2 diskle (32MB cache) kıyasladığımda eski sata disk 1.5 saatlik 720 X 576P AVI dosyalarını 35 dakikada VOB a render ederken aynı sistem ile bu harddiskle sadece 20 dakikada render etmiştir.
Aynı zamanda 12 GB işletim sistemi diskinin bir antivirüs ile çok yüksek analiz seviyesinde taranması eski sata2 disklerle 2.5-3 saat kadar sürerken Bu harddiskle 1-1.5 saat gibi sürmektedir.
Sistem açılış kapanış, dosya erişim gibi sürelerin de etkenliğini düşünürsek bence işletim sistemi için alınabilecek ve kullanılabilecek tek disk bence budur. Çünki üst seviye disklere geçildiğinde SCSI veya SAS gibi fiyatlar bir anda 5-10 katı fırlıyor.
ha söylemeyi unuttum arızalanan samsung HDD ise sata 2 1tb ve 32. mb cache belleği vardı ama ortalaması 130 mb idi arızadan değişimle gelen HDD ise sata 3 ancak anakartım sata 2 ve 100 mb ortalama aldı acaba sata 3 anakartlı sistemde bu oran kaç mb ortalama ya çıkar
buda ssd nin abi buyur bak
[url=http://bit.ly/c25MCx][/url]
varsa başka bilgiler edinmek isterim ben mesela ahcı modu yeni öğrendim ve dün yaptımsaygılarımla glscgn
harddisk alacağım nasıl bir şey almalıyım
- 1
- 2
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 4
4,414 mesaj
Kapalı Hesap
4,414 mesaj
bu arada söylemeyi unuttum neden sen ahcı mod u kullanamıyorsun xp de bu özellik yokmu birde neden w.7 kullanmıyorsun ve anakart işini ne yaptın hallettin mi ? yeni sistem toplıyacaksın galiba
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
bu arada söylemeyi unuttum neden sen ahcı mod u kullanamıyorsun xp de bu özellik yokmu birde neden w.7 kullanmıyorsun ve anakart işini ne yaptın hallettin mi ? yeni sistem toplıyacaksınBilgisayarım LGA 775 Q8200 işlemcili. En önemlisi ses kaydı için creative X-Fi ses kartı kullanıyorum. Bu kartın win7 sürücülerini bulamadım. Firmadan sürücüleri buldum ama bu seferde X-Fi programları uyumsuz çalıştı. Vista ile manyak güzel çalışıyorken win 7 de sorun çıkartıyor. Bu yüzden 300 dolara aldığım win7 ultimate i geri vermiştim.
XP AHCI modu desteklemiyor. AHCI win7 de kullanılabiliyor.
Sistemi yenilemeyi düşünüyorum ama 1 aydır arıyorum iyi bir anakart bulamadım. Biliyorsun belli şartnamalerim var. Anakartta kullanılacak arabirimler çoğunlukta.
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
Sendeki SSD nin verilerine dikkat edilirse okuma ve yazma hızları nerdeyse eşit olmasına karşın erişim süresi nerdeyse normal hdd lerin 100 katı düşük. İşte bu yüzden SSD büyük fark atıyor.
Kapalı Hesap
4,414 mesaj
Bilgisayarım LGA 775 Q8200 işlemcili. En önemlisi ses kaydı için creative X-Fi ses kartı kullanıyorum. Bu kartın win7 sürücülerini bulamadım. Firmadan sürücüleri buldum ama bu seferde X-Fi programları uyumsuz çalıştı. Vista ile manyak güzel çalışıyorken win 7 de sorun çıkartıyor. Bu yüzden 300 dolara aldığım win7 ultimate i geri vermiştim.abi valla sana anakart önerirdim fakat bu ses kartı pcı slot ları filan anlamıyorum çok birde tabi kaç slot yer kaplıyor oda var peki elindekileri komple satıp uyumlu yeni parçalar alsan çok zarara girer misin mesela donanım haberde parça parça satabilirsin önreniğin anakart - işlemci -ram 3 lüsünü sattın mı gerisi kolay ekran kartı filan kolay gider bide sen deki kasayı ve psu yu merek ediyorum doğrusu
XP AHCI modu desteklemiyor. AHCI win7 de kullanılabiliyor.
Sistemi yenilemeyi düşünüyorum ama 1 aydır arıyorum iyi bir anakart bulamadım. Biliyorsun belli şartnamalerim var. Anakartta kullanılacak arabirimler çoğunlukta.
Kapalı Hesap
4,414 mesaj
Sendeki SSD nin verilerine dikkat edilirse okuma ve yazma hızları nerdeyse eşit olmasına karşın erişim süresi nerdeyse normal hdd lerin 100 katı düşük. İşte bu yüzden SSD büyük fark atıyor.evet abi ssd ler hızlı oluyor baya herkese önerdiğim gibi sanada tavsiye ediyorum sistemde takılan HDD lerinde performansını ciddi bir biçimde arttırıyor bide yeni bir sistem kurup sata 3 ssd alsan çok süratli bir pc ye sahip olursun i5 2500 K fiyat performans da çok iyi mesela bide z68 çipsetli bir anakart beğen kendine asus olsun ama kaliteden şaşma bide sendeki ses kartını satıp yenisini aldın mı süper olur
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
101 mesaj
benim ssd var corsair 120gb 550 510 yardırır ozaman :)
Kapalı Hesap
4,414 mesaj
- 1
- 2