1ader sormuş:
Uzun süredir çift sabit disk kullanıyorum. Özelliklerini verdiğim konfigürasyona sahip bilgisayarı kullanmaya başladıktan kısa süre sonra, daha çok yedekleme amacıyla kullandığım 160 GB kapasiteli sabit diskimle (D: sürücüsü) sorun yaşamaya başladım; dosyaları okumaya çalışırken uzun süre bekliyor, kopyalama ya da taşıma yapmaya çalışırken dosyalar bozuluyor ve bazen de D: sürücüsünü hiç görmüyor ve tanımıyordu, bilgisayarın açılmasını beklerken 10 dakikaya yakın süre geçiyor, bu sırada sanki diski okumaya çalışıyor da yapamıyor gibi hissettiren periyodik vınlama sesleri çıkıyordu. Checkdisk gibi uygulamalarda genellikle "failure" mesajı alıyordum ve yine D: sürücüsü 'kayıp' oluyordu. Birkaç yıldır kullandığım sabit diskimin vadesini doldurmaya başladığını düşünüp 500 GB kapasiteli yeni bir Maxtor hard disk satın alıp onu D: sürücüsü olarak kullanmaya başladım ve bilin bakalım ne oldu? Aynı sorun devam etti. Bu sorunun en kötü yanı sürekli olmamasıydı, yani bilgisayar düzgün bir şekilde çalışırken zaman zaman (ya da sık sık) bahsettiğim arıza ortaya çıkıyordu, mesela bazen sabit diskten çıkan data kablosunu anakart üzerinde başka bir slota taktığımda sorun kayboluyor, kısa süre sonra tekrar başlıyordu. Garanti süresi dolmadığı için bilgisayarı aldığım satıcı firma yetkilileriyle konuşarak derdimi anlattım ve onların önerisi üzerine kasayı olduğu gibi kargoya verip gönderdim (bilgisayarı İstanbul'dan aldıktan sonra görevim gereği Türkiye'nin en doğudaki vilayetlerinden birine yerleştiğim için bu işlem çok külfetli ve masraflıydı, ancak başka bir seçeneğim yok gibi görünüyordu). Korktuğum başıma geldi, birkaç hafta sonra bilgisayarın sağlam olduğunu söyleyip geri gönderdiler. Öfkelenmenin bir yararı olmayacağı için bu durumu sineye çektim. Halen bahsettiğim sorun devam ediyor, bunun anakarta bağlı olabileceğine dair nesnel olmayan şüphelerim var, ama satıcı firma anakartı tanısal zımbırtılarla test edip sorun bulamadıklarını söyledikleri için bir şey yapamıyorum. Önerilerinizi dört gözle bekliyor ve şimdiden teşekkür ediyorum.
Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
İşletim Sistemi Microsoft Windows XP Professional
OS Servis Paketi Service Pack 3
CPU Türü DualCore Intel Core 2 Duo E7300, 2666 MHz
Anakart Adı Gigabyte GA-EP45-DS3R (2 PCI, 3 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Dual Gigabit LAN, IEEE-1394)
Anakart Çipseti Intel Eaglelake P45
Sistem Belleği 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
Görüntü Bağdaştırıcısı ATI Radeon HD 4800 Series (1024 MB)
3D-Hızlandırıcı ATI Radeon HD 4850 (RV770)
IDE denetleyici Intel(R) ICH10 Family 2 port Serial ATA Storage Controller 2 - 3A26
IDE denetleyici Intel(R) ICH10 Family 4 port Serial ATA Storage Controller 1 - 3A20
Depolama denetleyici ADANNEPR IDE Controller
Depolama denetleyici JMicron JMB368 Controller
Floppy Sürücüsü Floppy disk drive
Disk Sürücüsü MAXTOR STM3500320AS (500 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Disk Sürücüsü ST3250620AS (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Optik Sürücü HL-DT-ST DVDRAM GSA-4160B SCSI CdRom Device (DVD+R9:2.4x, DVD+RW:16x/4x, DVD-RW:8x/4x, DVD-RAM:5x, DVD-ROM:16x, CD:40x/24x/40x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
Optik Sürücü JAN PAV8XIJ SCSI CdRom Device
Optik Sürücü PHILIPS SPD6000L1 SCSI CdRom Device
SMART Sabit Disk Durumu OK
Bölümler
C: (NTFS) 232.9 GB (135.7 GB boş)
Toplam Boyut 232.9 GB (135.7 GB boş)
İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; tr; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5 (.NET CLR 3.5.30729)