HARDDİSK SORUNU.

HPQ-User
13-06-2008, 19:40   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

AkbuluTR sormuş:
Öncelikle böyle bir hizmette bulundğunuz için teşekkürler. Yukarıda hakkında bilgilerini vermiş olduğum bilgisayarımın Hard Disk sorunu bulunmaktadır. Bilgisayarı başlattığım zaman hard diski görmesine karşın bilgisayar açılmıyor. Daha sonra çıkan siyah ekranda
c:\windows yükleniyor
şeklinde bir ifade çıkyor. bekliyorum 20-30 saniye sonra birçok hata  veriyor.
c:\windows\system32 bulunamadı
tarzında bir yazı ile  karşılaşıyorum. daha sonra bn bu harddiski SLAVE yaparak yeni harddiskime takılyorum(çalışan harddisk master halde). daha sonra pc açılıo. ardından bu bozuk harddisk F: sürücüsü olarak görülüyor.gir diyorum biçimlendirmek istiyormusunuz.(biçmlendirmeden girilmiyor galiba) sonradan NTFS olan harddiskimi FAT32 olarak biçimlendirdim. şimdi de slave ya da master yapmama rağmen hiçbir şekilde harddiskler görülmüyor. ikisini de tanıyor. ancak ikisinin de adının karşısında CAPABLE BUT DİSABLE yasıo.(bu yazı bilgisayarı ilk başlattııımda çıkan siyah ekranda görülmektedir). BENİM AMACIM BU BOZULAN   HARDDİSKİMDEKİ  BİLGİLERİ KURTARMAK.(YAKLAŞIK 30-35 GB) AYNI ZAMANDA BU BOZUK HARDDİSKTE c SÜRÜCÜSÜNDEKİ HİÇBİR ŞEKİLDE GÖRÜLMEMEKTE. AMA D SÜRÜCÜSÜNDEKİ BİLGİLER GÖRÜLMEKTEDİR. FORMAT AT DİYORUM ATIYOR. SONRA MAVİ BİR EKRAN ÇIKIYOR. VE FORMAT HAKKINDA HATA WERİYOR. (Norton Partition Manager programı işimi göremedi.Bilgilerinize)... ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER..

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
Microsoft XP Professional
Versiyon2002
service pack 3

İntel(R)
Penium(R) 4 CPU 3.00 GHz
3.00 GHz, 512 MB RAM
256 Ekran Kartı RADEON 9200 Family
Hard disk Drive SAMSUNG SP1644N

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Recep Baltaş
13-06-2008, 22:34   |  #2  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Öncelikle, önceden NTFS olan sonrasında ise FAT32 yaptığınız sabit diskinizdeki verilerinize elveda deyin.

İkincisi, "CAPABLE BUT DİSABLE" uyarısını, sabit disklerde bulunan ve diskin sağlık durmunu bildiren SMART teknolojisi devrede olmadığı için alıyorsunuz. Bu teknolojiden kimsenin haberi olmadığı için derveye sokmuyor. Bu özellik BIOS'tan açılabiliyor.

Eğer bu özelliği açsaydınız disk bozulmadan önce Windows size uyarı verecekti. (XP veriyor mu bilmiyorum ama Vista veriyor | Vista farkı işte :D)

Sorunun Master veya Slave ile bir ilşkisi yok diye düşünyorum. Bana kalırsa ilk diskiniz uçmuş ve geri dönüşü yok.

En azında BIOS'tan tekrar SMART'ı derveye soktuktan  sonra Windows'tan bir yazılımla (HD Tune gibi) SMART değerlerine baakbilirsiniz cihazların.


Özellikle mavi ekran alıyorsanız ilk disk ölmüştür. Buraya format atmadan önce gelmeliydiniz.