Hastaların öleceğini bilen kedinin sırrı ne?

CHIP Online
10-02-2010, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Oscar basit bir kedi değil. O, ölümü yakın olan hastaları ayırt edebiliyor. Peki Oscar'ın sırrı ne?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/hast ... sirri-ne_18157.html

Resimlerle: Bilimin cevap bulamadığı 10 basit soru

ABD'de Rhode Adası'nda ortaya çıkan bir kedi sıra dışı yeteneği ile tüm dünyayı şaşırttı. Oscar adı verilen bu kedi ölümü yaklaşan insanları hissedebiliyor ve onların yanına giderek, hasta ölene kadar yanından ayrılmıyor. Oscar şu anda bir hastanede yaşıyor ve hastane yetkilileri tarafından özellikle ölümü bekleyen hastaların bulunduğu bir koğuşta besleniyor.

Fakat Oscar ile ilgili iddialar oldukça çeşitli. Bir kısım kişi Oscar'ın hastaların yakında öleceğini bir şekilde anladığını ve o yüzden hastaların yanından ayrılmadığını söylerken, diğer bir grup ise ölümlere kedinin yol açıyor olabileceğini düşünüyorlar.

Bu konuda en çok kafa yoranlardan birisi ise Brown Üniversitesi'nde görevli Dr. David Rosa. Kediyi ve yaşadığı sıra dışı olayları yakından inceleyen Dr. Rosa yakın zamanda Oscar hakkında bir kitap da yazdı. Yazdığı kitapta Oscar'ın bu yeteneğinin sırrını tam olarak açıklayamasa da, en muhtemel neden olarak ölüme yakın insanların salgıladıkları ve insanların ayırt edemedikleri özel bir koku olduğu, Oscar'ın bu kokuya tepki verdiğini gösteriyor. Ayrıca Dr. Rosa bu yeteneğin Oscar'a özel olmadığını da düşünüyor. Oscar'ın farkı bu özelliğini bizim algılayabileceğimiz şekilde gösteriyor olması...

Tüm konu: Hastaların öleceğini bilen kedinin sırrı ne?

Resimlerle: Bilimin cevap bulamadığı 10 basit soru

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Bu teori size de akla yatkın geliyor mu?

Ahmet Ertuğrul
10-02-2010, 23:26   |  #2  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,651 mesaj

Sorunun cevabı haberin içinde gizli aslında: "Oscar şu anda bir hastanede yaşıyor ve hastane yetkilileri tarafından özellikle ölümü bekleyen hastaların bulunduğu bir koğuşta besleniyor."

uGuR.uK
11-02-2010, 00:32   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj

Ahmet cevaplamış gayet güzel :)
hem tamam hayvanların hissetme yetenekleri bizden çok daha iyi olabiliyor ama böylesinide hiç duymamıştım daha önce..

emrah33
11-02-2010, 01:27   |  #4  
emrah33 avatarı
Yıllanmış Üye
802 mesaj

Hadi ya kedilerden tırstım şimdi bu haberi okuyunca...

By_Kert
11-02-2010, 08:51   |  #5  
By_Kert avatarı
Yıllanmış Üye
728 mesaj

Onlar bizim görmediğimiz şeyleride görüyorlar bunun birçok örneği var o sıra azraili görüp kendinden geçiyordur ;)

uGuR.uK
11-02-2010, 12:13   |  #6  
Yıllanmış Üye
8,316 mesaj
Alıntı: By_Kert  
Onlar bizim görmediğimiz şeyleride görüyorlar bunun birçok örneği var o sıra azraili görüp kendinden geçiyordur ;)
kendinden geçmekten ziyade nasıl bi azrail görüyorsa yanına gidip takılıyor sürekli Gülümseme nankör kedileri bile çekiyorsa kendine cool bi tip olsa gerek, elde kutlama çatapatları, yolluk atıştırmalıklar vs... Dil çıkarıyor

Son Düzenleme: uGuR.uK ~ 11 Şubat 2010 12:14
CharShe
11-02-2010, 13:25   |  #7  
Yeni Üye
38 mesaj

Bir ara, ABD'de yaşayan bir yaşlı hanımın, kanser olduğu ve erken teşhis sayesinde sağlığına kavuştuğuna dair bir gazete haberi okumuştum. Köpek, yaşlı hanımın omuz ya da göğüs bölgesine doğru (hatırlamıyorum şimdi) havlıyormuş. O yaşlı hanım da olayı önceleri anlamamış. Neden sonra doktora gitme ihtiyacı hissettiğinde, hayvan gene aynı şekilde davranınca incelemeye almışlar yaşlı hanımı. Sonrasında da zaten kanser teşhisini koymuşlar. Bu ve yukarıdaki durumda da hayvanların, insanlardan yayılan alışılmadık kokulara tepki verdikleri sonucu ortaya çıkmaz mı? Sonuşta bizim duyamadığımız sesleri duyuyorlar, bizim alamadığımız kokuları alıyorlar. İnsanlarla bir arada uzun süre yaşamış olan hayvanlar, onlardaki koku ve yapı değişikliklerini çok kolay fark edebiliyorlar bence..

Ahmet Ertuğrul
11-02-2010, 13:36   |  #8  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Olabilir. Ama her şeye inanmamak lazım. Hele de söz konusu zaten ölümü bekleyen hastaların olduğu bir koğuşta kalan kedinin öleceklerin yanında daha çok oturması gibi bir iddiaysa.

O doktor konuyla ilgili bir kitap yazmış. Peki o bir hayvan doktoru muymuş? Bence değil. Zaten olmadığı yine haberde "kediyi ve yaşadığı sıra dışı olayları inceleyen" ibaresiyle belirtilmiş bence. Olsa bile sıra dışı olaylar hakkında tamamen varsayımlara dayalı yazılmış. Bilimsel, elle tutulur bir şey yok. Olsa bütün dünyada olay olurdu. "Ölümü tahmin eden kedi!" vay be... Daha insan beynini tam çözememişken hayvan davranışlarıyla ilgili yapılan yorumlar bana farazi geliyor. Konuşamayan bir canlının neyi ne için yaptığını bilmeye imkan yok.

Ahmet Ertuğrul
11-02-2010, 14:17   |  #9  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Bunu yabancı bir blogda görmüştüm sanırım. İlgi çekici bir başlığı vardı. Okuyalı baya oldu yalnız geçen sene içindeydi sanırım.

Ahmet Ertuğrul
11-02-2010, 17:25   |  #10  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

:D Sizi yanlışlamak için söylememiştim. Ben belki geçen sene içinde görmüş olabilirim ya da siz haklı olabilirsiniz. Bazen bir konu hakkında araştırma yaparken çok değişik bağlantılara rasgelebiliniyor.

Son Düzenleme: Ahmet Ertuğrul ~ 11 Şubat 2010 17:26