HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) ve iyi yazılım firmaları
HBYS nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevabı, sıra bekleyen hastalara, HBYS programını kullanlar, yani sistem çalışmıyor diyenler verebilir !
Bugün Türkiye genelinde halen izlediğim bu HBYS platformlarını üreten firmalar hakkında bildiğim bazı kişisel görüşlerimi paylaşacağım. Müdahil olduğum bu sektörün ileri gelen firmalarınıda bu sayede kısaca anlatma fırsatım olacak.O halde yazının devamı için devam ediniz...
Türkiyede belkide dünyada HBYS yazılımları kadar komplike bir yazılım sistemi daha yoktur.Ayrıca zaten bu denli yoğun bilgi üreten Sağlık sektörü gibi bir sektörde yoktur.Ham madde olan bilgi ne kadar iyi işlenirse ve ne kadar iyi organize edilebilirse elbette verim o kadar artar.Bir hastanın acile gitmesi yada bir polikinik muayenesi ile başlayan bilgi serüveni iyi bir hbys yazılımı için bir kaç dakika alırken, yatan hastalar ,ameliyatlar, kurumlarla bütünleşik çalışma özelliğinde olmayan vede labaratuar cihazlarıyla tam entegre edilememiş bir program, koskoca bir hastaneyi 15 dakika içinde bilgi çöplüğüne çevirebilir.
Günümüzde global yazılım standartları tüm yazılım sektörü tarafından uygulanma zoruluğunu beraberinde getirdi.Bir yazılımın üretilmesi tek başına artık pek anlam ifade etmiyor ayrıca üretilen yazılımın güncellenebilir,geliştirilebilir olması ve kod tarafında kullanılan dilin güncel olması gayet önemli kılmakta. HBYS yazılımlarında buna ek olarak Devlet kurumlarının sağlık sektörüne getirdikleri ek standartlar ilede bu yarış çoktan başlamıştı.2010 yılı için HBYS yazılım üreticileri içlerinde bu ipi başarı ile göğüsleyen, güçlü ekipler bir çok hastane bilgilerini tam entegre olarak çalıştırmayı başardılar.Tam entegre bir HBYS programı için genel tanım "idari kadroların kullandıkları modüllerden, hastalarla ilgili modüllere, bağlantılı cihazlar vede dış kaynaklarla organize olarak çalışmak demektir." Bu tam entegreli Hastane bilgi yönetim sistemlerinin en iyileri teknik açıdanda üst seviyede standartlar kullanarak başarılı oldular.