hdd'ten elektrik geliyor

Burgut
08-04-2008, 16:14   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
237 mesaj

Kardeşim eski bilgisayarı düzenlerken güç kaynağının kasaya elektrik kaçırdığını gördük. Sanıyorum anakartı da bu esnada mahvettik. Harddiski zorla toparladım. Ancak kontrol kalemi ile kontrol ettiğimde yine elektrik olduğunu gördüm. Ancak bu sefer "insanı çarpacak" derecede değil. Ölçü aleti olmadığı için voltajı tespit edemedim. Şimdi ben bu harddiski kasaya monte etmek istiyorum, ama bir yandan da çekiniyorum. Acaba diğer donanımlara herhangi bir zarar verir mi?

Son Düzenleme: Serkan Karadaş ~ 08 Nisan 2008 19:19
Borga-x
08-04-2008, 16:20   |  #2  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj

Buda sorulacak sorumu. Sankı çamasır makınasından bahsedıyorsun. Tabıkı butun donanımların zarar gorur. PSU'nda kesın bır sorun var. Sakın o PSU'yu kullanma. Yoksa butun sıstemın barbeku olur.
(Tabı ıcınde sağlam parça kaldıysa)

Son Düzenleme: Borga-x ~ 08 Nisan 2008 16:20
Banned
08-04-2008, 16:44   |  #3  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

Kontrol kalemi  ile elektrik olduğunu gördüm diyorsunuz da yanız şöyle bir proplem var; kontrol kalemleri 6 volt üzeri her ac voltaj değerlerinde yanacak şekilde dizayn edilmiştir bu sebeble kontrol kaleminden alınan elektrik birşek ifade etmez.Ayrca hdd kasadanda elektrik alıyor olabilir buna kesin kanaat için hdd nin sadece bağlantılarını bağlayıp kendisini ayırarak ölçüm yapmak lazım. Diğer taraftan bir elektrik bağlantılarında araştırma yapmak lazım. Bağlantılardan bir tanesi topraklamasıdır. ve bu topraklama ile olası kaçağı topraklama hattına iletir.Eğerki bu bağlantının herhangi bir yerinde  proplem varsa ki bu prizden başlayıp parçaların içlerine kadar devam eder hiç bbir donanımda sorun olmayıp bu hattan kaçak oluyor olabilir.

Çözüm;

1.Öncelikle prizdeki toprak hattında bir kaçak olup olmadığını kontrol edin.
2.Prizde kaçak olmadığını gördük psu yu tamamen kasadan ayırarak kapağını açın.a.) girişteki elektriği ölçü aleti ile kontrol edin sadece tek 220 volt olduğuna emin olun b.) psu çıkışlarını teker teker kontrol ederek tek kobloda üzerinde yazılan değerlerde elektrik olduğunu konrol edin.
3. Her aşamada mutlaka toprak hattında elektrik olmadığını gözzlemlemeye çalışın
4.Diyelim psu standart elektriği alıyor ve üretiyor  toplayıp kasaya takın ve anakart haricindeki tüm donanımı çıkartarak elektirği verin kasada ölçüm yaparak herhan bir kaçak olup olmadığını gözlemleyin, eğerki yoksa bunu her donanımı tek tek ekleyip her donanım eklemeden sonra ölçüm yaparak sisteminizi toplayın. Hangi donanımı taktıktan sonra kasada elektrik olursa kaçak o donanımda yada kablosunda demektir.Bilmem yardımcı olabildim mi? Not;  amatör kullanıcılar için küçük ölçü aletleri 8-15 ytl civarında.

Burgut
08-04-2008, 17:06   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
237 mesaj

Borga kardeşim, senin ya yaşın çok ufak, ya da anlamadığın konularda fikir yürütmeye çalışıyorsun ya da "iş olsun" diye yazıyorsun. "Forum başkatibi" filan olman da beni ilgilendirmez.. Ben 36 yaşımdayım, neredeyse doğduğum zamandan beridir elektronik aletlerle içli dışlıyım. Manisa'daki depomda muhtemelen senin hiç görmediğin ölçü aletlerim de var. İşlerim yoğun, yeni evlendim ve babam yeni vefat ettiği için şimdilik böyle geçici tedbirlerle idare ediyorum. Yazdığın cevapları hiç beğenmiyorum bilesin. Ayrıca bilgisayarım barbekü olursa içinde sen pişesin! Amin! Güç kaynağını daha yeni değiştirdim. Ona rağmen elektrik var kasada! Senin dediğin noktaları geçeli sene-i devriyesi oluyor.. "khramn" isimli arkadaşa da verdiği teknik bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Çok faydalı bilgiler vermiş. Aynen uygulayacağım.. Umarım herkes sizin gibi duyarlı ve işbilir cevaplar yazarlar. Saygılarımla..

aliguney
08-04-2008, 18:45   |  #5  
Yeni Üye
34 mesaj

Kardeş beni güldürdün Allah'da seni güldürsün. böyle bir sıkıntı ile zamanında bende karşılaşmıştım. pc ye dokununca elektrik çarpıyordu beni. muhtemelen şebeke elektriğini aldığın pirizde topraklama sorunu var.
ben elektrikçi ile görüştüğümde bu topraklama işi uzun olduğu için sattığı prizin arkasına bir kablo bağlayarak faz ve nötürü şu uçlara bağlayacaksın demişti. bende ona göre yapmıştım sorun düzelmişti. kolay gelsin. iyi çalışmlar.

Banned
08-04-2008, 19:36   |  #6  
Banlandı
47 mesaj

dikkat et elektirik çarpmasın

omer_6134
08-04-2008, 20:25   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
2,788 mesaj
Burgut
Borga kardeşim, senin ya yaşın çok ufak, ya da anlamadığın konularda fikir yürütmeye çalışıyorsun ya da "iş olsun" diye yazıyorsun. "Forum başkatibi" filan olman da beni ilgilendirmez.. Ben 36 yaşımdayım, neredeyse doğduğum zamandan beridir elektronik aletlerle içli dışlıyım. Manisa'daki depomda muhtemelen senin hiç görmediğin ölçü aletlerim de var. İşlerim yoğun, yeni evlendim ve babam yeni vefat ettiği için şimdilik böyle geçici tedbirlerle idare ediyorum. Yazdığın cevapları hiç beğenmiyorum bilesin. Ayrıca bilgisayarım barbekü olursa içinde sen pişesin! Amin! Güç kaynağını daha yeni değiştirdim. Ona rağmen elektrik var kasada! Senin dediğin noktaları geçeli sene-i devriyesi oluyor.. "khramn" isimli arkadaşa da verdiği teknik bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Çok faydalı bilgiler vermiş. Aynen uygulayacağım.. Umarım herkes sizin gibi duyarlı ve işbilir cevaplar yazarlar. Saygılarımla..
Ben olsam kiminle konuştuğuma dikkat ederdim Gülümseme
Senin yaşın ufak demişsin.Evli ve kızı da var ;)
Anlamadığın konulara fikir yürütüyorsun demişsin Borga abinin her konuda bilgisi var sanırım. Gülümseme
Manisa'daki depomda muhtemelen senin hiç görmediğin ölçü aletlerim de var demişsin yanlış hatırlamıyorsam makine mühendisi

Alibaba
08-04-2008, 20:43   |  #8  
Yıllanmış Üye
427 mesaj

topraklamayı nötr üzerinden yapmak hiç sağlıklı değil. düşük eğitim seviyeli elektrikçiler genelde bu tip uyanıkça ama tehlikeli çözümler öneriyor. topraklamalı tesisat uzun zamandır kanuni bir zorunluluktur. toprak hattı kopuksa veya eksikse döşemek o kadar da karışık bir iş değil. toprağa bakır kazık-levha çakılıp toprak hattı buna bağlanacak. su borusuna vs bağlayan cahil elektrikçiler de var. doğabilecek sonuçları düşünebilmeleri zor. konuya teoride ve pratikte çok hakim değilseniz elektrikle oynamayın, şartname dışı iş yaptırmayın. elektrik görünmez ama kolayca yakar, yıkar, öldürür.

Borga-x
09-04-2008, 09:26   |  #9  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Burgut
Şimdi senin büyük olup olmaman beni bağlamaz. İkincisi yanlış cevap vermiş olabilirim. Ben hiçbir zaman kesin böyle olacak şu şöyle olacak demiyorum.
Bu arada Başın saolsun babanı kaybetmene üzüldüm.
Guc kaynagını değiştirdiğini ılk yazında belırtmemişsin
Falan fılan benım yazılarımı da beğenmek zorunda değilsin. Ne yapmak istersen onu yap. Senın o depondakı cıhazların hepsını bılırım ben benım babam elktronik mühendisi..
Hadı kolay gelsın

murat guler
09-04-2008, 17:32   |  #10  
Yıllanmış Üye
176 mesaj
Burgut
Neden bu kadar sinirlendigini anlamadım dogrusu.Borga iyi niyetle yardımcı olmaya çalışmış, sense buna beddua ile karşılık veriyorsun.Verilen tavsiye tam olarak sorununu çözecek nitelikte olmayabilir ama bu böyle manasız bir gerginlik yaratmayanı gerektirmez.”Tavsiyenin sorunumu çözmeyecegini düşünüyorum,şu sebeplerden dolayı…..”yazarsın,biter gider.Ayrıca arkadaşın begenmedigin görüşleri ile ilgili birkaç örnek verip konularla ilgili kafandaki dogruları da yazarsan senin Borga’yla ilgili genel düşüncende haklı olup olmadıgını anlarız.Detay vermeden “Yazdığın cevapları hiç beğenmiyorum bilesin” gibi ifadelerin pek bir kıymeti yok açıkcası.Kişisel görüşüm, Borga forumun genç üyelerine devamlı yardımcı olmaya çalışan iyi niyetli-donanımlı bir arkadaş ve ona karşı tavrının da gayet kaba oldugunu belirtmeliyim.Mesajının sonuna da “saygılarımla” yazmışsın,belli ki gayet saygılı birisin.Mantıklı bir gerekçeye dayanmayan bu gibi ani öfke patlamalarının sende genel bir durum oldugunu tahmin ediyorum.Yeni evlenmişsin,Allah gelin hanıma sabır versin.

Son Düzenleme: murat guler ~ 09 Nisan 2008 17:57