Merhaba arkdaşlar pc'mde 1Tb lik seagate disk var alalı yaklasık 7-8 ay oldu fakat son 2 aydır arada bir cıkan tıkır tıkır sesler dikkatimi cekti bide 500gb lık 2 tane daha var ben onlardan sandım ama dğeilmiş kasanın sadece ön kapağını acıp harddskine elledigim zaman tıkıt tıkır ötmeye baslıyofana vuruyo sandım ama değilmiş azıcık bastırınca baslıyor tıkırdamaya szce neden olabilir
Hdd'ye Dokununca tıkır tıkır ediyor
bastırma sakın diskler dönrken okuma kafasını disklere sürttürürsen artık o hdd ni çöpe atabilirisn çalışırken darbe ve ya sallanma olmaması lazım çünkü çizilir mekanik bir arıza verirsin
Öncelikle sorun donanımsal olmaması için dua edelim.
Başlat > çalıştır > chkdsk yaz hard diskine checkdisk at.
Daha sonra hard diski Başlat > tüm programlar > donatılar > sistem araçları > disk birleştirisi ile birleştir.
Gene aynı sorunu veriyorsa büyük ihtimalle sorun donanımsaldır. Garantisi varsa değişim talep et.
HDDLife isimli programı bilgisayarına yükle. Faydalı bir yazılım hdd ile ilgili bilgileri detaylıca verebiliyor.
bu tık tık sesi böyle fındık kırarken çıkan sese benziyor mu ve ne kadar aralıka bu ses çıkıyor?
1 TB. disk sayısı oldukça fazladır. Bunu birde sürekli çalışan sistem diski olarak kullandıysanız ve kasanızda ısı proplemi varsa HDD kafayı yemeye başlamış demektir. HDD den tıkırtılar gelmesi miadının dolamaya başlaması demek.
Tavsiyem hiç düşünmeyin,dert etmeyin HDD yi hemen söküp paketleyip servisine gönderin onlar düşünsün. Gönderdiğiniz takdirde değişeceklerdir. Sonra çalışmaz duruma geldiğinde kesinlikle değişim yapılmayacak ve kullanıcı hatası ibaresi ile adresinize postalanaktır. Nedense HDD servisleri çalışmayan HDD leri gönderdiğiniz takdirde disklerin sabit disk oldğunu unutup düşürülmüş, çarpılmış gibi bahanelerle yüzsüzlük edip milleti zor durumda bırakmayı çok seviyor. HDD deki hatayı kabul ettikleri takdirde içerisindeki kayboln verilerden dolayı başlarının ağrıyabileceği ihtimali yüzünden arızayı kabul etmek istemyorlar. Dediğim gibi gönderin onlar düşünsün.
TBCMagicTik tik sesi Windows'un "endeksleme fonksiyonundan" kaynaklanmasi?Biraz dah acıklama yapabilirmisin yani diskte bi problem yokmu
Bende bir problem olmadığını zannetmiyorum. 500 lük yeni bir disk aldım disteki dosyalara girdiğimde disk çalışıyor ve tıkırtı sesleriyle açılıyor bu normal bişey plaka sayısı fazla dolayısıyla çalışırken ses yapması normal. eğer sendeki sorunda böyleyse tabi
kardesım ne yap bılıyormusun parmagını basırdıgında tıtreme tıkırtı yapıyorsa yanlarda 4 vida yuvası vardır herbırıne vıda bul vıdala...sonra 1 terabaytlık dısk ıllakı 160 gb lık dıskten cok tıtresım ve ses cıkartır..cunku senınkınde kucuk boyutlu olanlara nazaran 3 yada 4 adet ayrı disk ve okuma yazma kafası var ve bunlar es zamanlı hareket edıyorlar..yanı buda asagı yukarı kucuk boyutlu bır dıske gore ıkı kat ses ve tıkırdama demektır..yanı bunlar normaldır sen diskini kasaya ıyı sabıtle..kasadan kaynaklı bir titresim cıkartıyorsa harddıskın kasayla baglanti noktalarını yanı vida yerlerini arada bir kac kat kagit olacak sekilde vidala ve kasayla hard dısk arasındaki teması yumusat sesı gıdermene yardımcı olur.
bide arkadaşlar arada bir cok nadir cıkıyo sonra bi kere cıktımı biraz sıklasıyo 10-15 dk icinde 4-5 defa cıkıyo ama 24-48 saat icinde hiç duymadıgımda oluyo ama bide söyle bişey daha var bilgisayarı kapattıgım zaman sistem kapanınca sanki fana deyiyomus gibi kendi kendine yavaslayan bi tıkırdamada cıkıyo disk durunca oda gidiyo
yani
tıktıktık tık tık tık tık tık tık tık tık tık tık tık tık tık tık tık tık tık tık ve tık gibi
pc çalışırken hddyi kaynaştırırsanız okuma kafası yüzeye çarpar ve bilgilerin silinmesine neden olabilir
chkdsk hdd den gelen sesi azaltmaz bu bir
bir ikincisi ise hdd den senin işini görüyor demi gittiği yere kadar
dostum bak sen ne olur ne olmaz yedeklerini al benim harddisk te tıktık tık tık tık tık yapıyordu sanki fındık kırılıyormuş gibi bir ses hdd daha çok yeniydi.sen hd tune diye bir program var googlede arat bulursun onu yükle sonra orada badsector taraması yaptır bu arada bu taramayı yaptırırken hiç bu tık tık sesi çıkmazsa sorunun benimkinin aynısı sayılır ozaman.benimki çöktü gitti sonunda garanti kapsamında değiştirdim.
hddnin içini sök bakalım çalışırken kafaya dokun yine tıkır tıkır edecek mi
ŞAKA HA DENEME SAKIN :)
bence sen bir önceki sayfada reborn kardeşin tavsiyesine kulak ver. tıkırtı belki geçici olarak gitmiş de olabilir. oluyor öyle bazen
eğer disc problemli çıkarsa yinede garantiye gönder. en ufak bad sector varsa mesela yinede yenisi ile değişmek zorunda çünkü o bozuk alanlar sonradan büyür daha kötü olur