Avrupa Alternatif Telekomünikasyon Operatörleri Derneği raporuna göre Avrupa'da genişbant abone sayısı 100 Milyona ulaştı.
Avrupa Alternatif Telekomünikasyon Operatörleri Derneği (ECTA), yılda iki kez yayımlanan ve Avrupa’da hızlı internet kullanımı ile rekabeti inceleyen raporunun sonuçlarını açıkladı. 2008 yılının ilk çeyreğinin verilerinden yola çıkan ECTA, raporunda, internet yaygınlık hızının arttırılması için düzenleyici kurumları rekabeti ve fiber erişimini desteklemeye çağırıyor.
Rapor, Avrupa’da hızlı internet abone sayısının 100 milyona ulaştığı ortaya konuyor. Ancak, çalışmada, 10 MB/sn den daha yüksek hızlı internet hizmetlerinin, neredeyse tamamının alternatif işletmeciler tarafından verildiği, yerleşik işletmecinin bu hizmetlerde payının çok düşük olduğu vurgulanıyor. Raporda, İsveç gibi hızlı internet konusunda öncü olan ve her on kişiden birinin hızlı internet abonesi olduğu bir ülkede bile, yüksek hızlı internet hizmetlerinin %70’inin alternatif işletmeciler tarafından sağlandığı, yerleşik operatörün sadece %20’lik bir paya sahip olduğu ortaya konuyor. ECTA, raporda, hızlı internet aboneliğinin yaygınlaşması için, rekabetin geliştirilmesine ve fiber erişimine öncelik verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Raporda, alternatif işletmecilerin hızlı internet hizmeti vermelerindeki en önemli engelin yerleşik operatörün altyapıyı elinde bulundurmasından kaynaklandığı vurgulanıyor. Avrupa’da internet hizmetlerinin yüzde 18’inin alternatif altyapılar ile sunulduğu, geriye kalan bölümünde de, yerleşik operatörün altyapısının alternatif işletmeciler tarafından hizmet vermek için kullanıldığı ortaya konuyor.
Çalışmada, ECTA, tüketicilerin hızlı internet hizmetleri alması için, düzenleyici kurumların en etkin erişim yöntemi konusunda ısrarcı olması gerektiğini belirtiyor ve rekabetin geliştirilmesi ile fiber erişiminin bu konuda en etkin yöntemler olduğunun altını çiziyor.
Rapordan çarpıcı veriler
- Avrupa’da hızlı internet hattı sayısı son bir yılda %20,9 arttı.
- İskandinav ülkeleri, hızlı internet konusunda liderliği koruyor. Danimarka’da nüfusun %36’sı hızlı internet abonesi, Hollanda, İsveç ve Finlandiya’da ise bu oran %30.
- İsveç’te nüfusun %10’u Yüksek hızlı internet (10 MB üstü) abonesi.
- Yüksek hızlı internet hizmetinin büyük bir kısmı alternatif operatörler tarafından veriliyor.
- İsveç’te nüfusun %5’i fiber erişim ile yüksek hızda internet hizmeti alıyor.
- IPTV konusunda en gelişmiş ülke Danimarka. Nüfusun %5’i IPTV hizmeti alıyor.
Avrupa ve Türkiye farkı
Rapordaki verilere bakıldığında Türkiye çok gerilerde kalıyor. Avrupa’da her on kişiden biri yüksek hızlı internet hizmeti (10 MB üstü) alabiliyorken, Türkiye’de abonelere sunulan en yüksek hız paketi 4 MB’i geçmiyor. Avrupa’da internet yaygınlık oranı %30’lara ulaşırken Türkiye’de bu oran %6
Avrupa’da hızlı internet hizmetlerinin % 17’si alternatif işletmecilerin kendi altyapıları üzerinden sunulurken, Türkiye’de böyle bir alternatif mevcut değil. Avrupa’da internet hizmetlerinin %83’ü DSL, %15’i kablo, %1’i ise fiber erişim ile verilmekte. Türkiye’de ise, %99,15’i DSL, %0,85’i kablo altyapısı ile sağlanmakta.