IBM'in Linux anketinden Windows çıktı

CHIP Online
24-05-2009, 14:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Linux'un büyük destekçilerinden olan IBM'in Linux araştırması hiç de istediği gibi sonuçlanmadı...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/IBM- ... ws-cikti_12926.html

Resimlerle: Windows içinden Linux'a

İngiliz araştırma kuruluşu Freedom Dynamics geçtiğimiz ay bir anket düzenledi. IBM tarafından sponsor olunan anket, kurumların Linux kullanım alışkanlıklarını tespit etmek ve Linux ortaya koymayı hedefliyordu. Fakat 1275 bilgi sistemleri yöneticisinin katıldığı ve sonuçları yeni açıklanan anketten IBM'i sevindirecek sonuçların çıktığını söylemek zor.

Yapılan ankete göre Linux kullanan kurumların yarısında, personelin sadece %20'si açık kaynak kodlu sistemi kullanıyor. Geri kalanlar ise Windows kullanıcısı. Kurumların ancak beşte birinde Linux kullanımı %80'e ulaşmış durumda.

Freedom'ın yaptığı analize göre kullanıcıların büyük kısmı Linux kullanmakta zorlanıyor ve evlerinden de alışık olduğu Windows'u tercih ediyorlar. Sadece ileri seviye bilgisayar kullanıcıları Linux'a daha sıcak bakıyor. Araştırmada Linux tercih edilmesinin en büyük sebebinin güvenlik olduğu, ardından ise fiyat avantajı geldiği ortaya çıktı.

IBM uzun süredir Linux'u yaygınlaştırmak için çaba sarf ediyor ama Freedom, Windows kullanıcılarının yoğun olduğu işletmelerde bu sistemi terk edip Linux'a geçmenin maliyetinin daha yüksek olacağını söyleyerek IBM'in umutları kırdı. Geçiş maliyetleri arttıran faktörlerin başında personel mutsuzluğu, alışma sürecinde iş aksaması ve eğitim masrafları gösteriliyor.


Tüm konu: IBM'in Linux anketinden Windows çıktı

İzleyin: iPhone'da Linux devri

Resimlerle: Windows içinden Linux'a

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce Linux'un yaygınlaşması için düşük maliyetli çözümler üretilebilir mi?

PcMaKeR
24-05-2009, 15:49   |  #2  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Hangi taş Kurşun geçirmez camdan yapılmış bir pencereyi kıracak ki. Penguen atıyorsa birde o taşı hiç kırılmaz.

OnlyMann
24-05-2009, 16:06   |  #3  
OnlyMann avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
2,779 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

Yazıda da denildiği gibi IBM çok uğraştı linuxun en azından Türkiye'de yaygınlaşması için hatta bir dönem ana sistem (Main Frame)ler de ücretsiz alan açıp internet uygulamalarının burada geliştirilmesini önermişti. ancak çok başarılı olamadı aslında hedefi ms uygulamasını bir derece (maliyet açısından) düşürmekti. ancak çok başarılı olamadı nedeni ise zaten kendi uygulamalarının kira maliyetleri çok yüksek ve kendisi bile bu maliyetlerin yüksekliğine inanamıyor. zaten linux uygulamalarının da kiralama karşılığında kullanılabileceğini düşünmüştü. ama tutmadı yada tutturamadı. çünkü kimse kurulu en azından hakim olduğu sorunlarına karşı müdahaleyi çabuk yapabildiği sistemden vazgeçmedi. Yani IBM ücretsiz değil de pahalının ucuzunu verme yoluna gitti ama başarılı olamadı bence.

Fattur
25-05-2009, 18:43   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Tartışıyoruz: Sizce Linux'un yaygınlaşması için düşük maliyetli çözümler üretilebilir mi?


Bu konuda kesin birşey diyebilmek mümkün değil ama bu dediğiniz zor birşey.İlk önce bir teşvik lazım.Mesela linux bilip uygulamada bize bildiklerini gösterene şu kadar para falan.Eğer ki öğretebilirse (ki bu uygulama tr'de gençler arasında çok tutar) bir sonraki adım şirketlerde linux bilen elemanlara normal maaşın %5'i oranında daha fazla maaş vermek vede çalışanlara linux öğretmelerini sağlamak olmalı.Daha sonra zaten herkes linux öğrenince -ama önce şirketlerin linux kullanılacak pilot bölgeler seçmeleri lazım.Linux sürümlerinden pardus kullanmaları tavsiyemdir...- bi problem kalmaz.Ama dediğim gibi bu işi sistemli yapmak gerekir...