IBM'in Roadrunner'ı piyasadan çekiliyor

CHIP Online
03-04-2013, 18:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Birkaç yıl öncenin en hızlı "süper bilgisayarı" için yolun sonu beklenenden erken geldi!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/ibm ... ekiliyor_39537.html

Resimlerle: Dünyanın en hızlı 5 süper bilgisayarı!

IBM'in süper bilgisayarı Roadrunner hala hızlı, fakat günümüzün en iyisiyle kapışamıyor. Kesin olan bir şey var ki o da bilgisayar teknolojisinin en hızlı gelişen teknoloji olduğu. Sadece birkaç yıl öncenin en iyisi olan, bugün alt sıralarda yer alıyor. Buna en iyi örnek Los Alamos National Laboratory'den Roadrunner süper bilgisayar. Bilgisayar 2008'de çalışmaya başladığı zaman petaflop bariyerini (saniyede bir milyon milyar hesap) geçen ilk ve tek bilgisayardı.


Roadrunner halen hızlı bir bilgisayar fakat geçen Pazar günü üretiminin duldurulduğu açıklandı. Bilgisayar son beş yıldır Stoklama Yönetimi Programı'nda ana simülasyonlar ve diğer adlandırılmamış işler yapıyordu.


NNSA'da Stoklama Yönetimi Programı'nın başında olan Chris Deeney yaptığı açıklamada; "Roadrunner, programımız için güzel bir simülasyon sağlıyordu. Gelişmiş bilgisayar mimarisiyle mükemmel bir karmaşık kod entegre aracı.  Bizim için güvenilir ve etkili bir silahtı." diyor ve devam ediyor: "HPC değişikliklerine rağmen bize bazı karmaşık testlere gerek duymaksızın stoklama modernizasyonu yapmamızı sağlıyordu. Bu da bizi teknolojik gelişime rağmen üst sıralarda tutuyordu."


Roadrunner, hibrid bir tasarım olan 6563 dual-core genel kullanım AMD Opteron işlemci kullanıyor. Bu işlemciler, daha gelişmiş olanları Sony PlayStation 3 için de kullanılan PowerXCell 8i işlemciyle bağlantılıydı.


Bu bilgisayarın piyasadan kalkmasının diğer bir sebebi ise bu etkiliyici performansı elde etmek için harcadığı elektrik enerjisi. Şu an en güçlü bilgisayarlar arasında 20. Sırada bulunan Roadrunner, modern bilgisayarlardan daha az enerji, daha çok performans  konusunda çok gerilerde.

Tüm Konu: IBM'in Roadrunner'ı piyasadan çekiliyor

Resimlerle: Dünyanın en hızlı 5 süper bilgisayarı!

Kaynak: www.chip.com.tr