İETT trafiği HP teknolojileriyle rahatlatacak!

maviay67
28-07-2008, 21:21   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
11 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

AkYolBil Projesi’ni hayata geçirerek gerçek zamanlı yol ve seyahat bilgileri elde etmeyi ve bu bilgileri yolcularla paylaşmayı hedefleyen İETT, proje kapsamında ihtiyaç duyduğu tüm ürün ve çözümler için HP’yi seçti.

1996 yılında GPS teknolojisini kullanarak araç izleme altyapısı için fizibilite çalışmalarına başlayan İETT, Belbim A.Ş. ile işbirliğine giderek Akıllı Bilet (Akbil) Projesi’ni hayata geçirdi. 2002 yılında da, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) tabanlı yolculuk bilgileri sağlamaya yönelik Yolbil Projesi’ni geliştirdi. Projenin fizibilite çalışmalarının ardından kurum, ilk olarak Bilgi Teknolojileri altyapısını yeniledi. Ardından İETT, Karaköy’de bulunan ana yönetim binasında, HP ürün ve çözümlerini kullanarak Veri Yönetim ve Yedekleme merkezi oluşturdu.

Akbil ve Yolbil projelerini aynı çatı altında birleştirme kararı alan İETT, geçmiş çalışmalardan duyduğu memnuniyetin ve toplam sahip olma maliyetinin uygunluğu sonucunda, AkYolBil Projesi’nde de HP’yi tercih etti. Kurumun proje kapsamında ihtiyaç duyduğu tüm ürün ve çözümler HP ve Yıldız Bilişim Grubu şirketlerinden Datateknik ile aynı çatı altında birleşen HP Yetkili İş Ortağı BizProSistem tarafından sağlandı.

İETT, yolculara gerçek zamanlı ulaşım bilgileri ve tüm toplu ulaşım araçlarında kullanılabilecek ortak bir kart sunmaya yönelik geliştirdiği AkYolBil Projesi’ni, gelecek yıldan itibaren 750 durakta uygulamaya koyacak. Bu sayede İstanbullular binmek istedikleri otobüslerin hat numaralarını, ne zaman geleceğini, varsa eğer gecikme bilgilerini ve hatta doluluk oranlarını dahi öğrenme imkânına sahip olacak. Aynı zamanda İETT, araç ve personeli üzerindeki denetimini arttırarak kaynakların etkin kullanımını sağlayacak.

İETT Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Projeler Grubu Yöneticisi Dr. Abdullah Önder Türkoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: “AkYolBil Projesi ile İstanbul içinde sorunsuz ve akıcı bir toplu ulaşım sağlamayı hedefliyoruz. Bu noktada, yatay olarak genişleyebilen ve toplam sahip olma maliyeti düşük altyapı çözümlerine sahip olmak bizim için büyük önem taşıyor. HP, proje kapsamında teknoloji desteği vermenin yanı sıra, sistem mimarisinin optimizasyonu konusunda da bize yol gösterdi. HP ve Datateknik (BizProSistem) ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan başarılı sonuçlar elde ettik.”

Projenin ilk ayağında İETT, HP ve Datateknik (BizProSistem) ekipleri tarafından sistem mimarisi belirlendi. Yapılan konfigürasyon belirleme çalışmaları sonucunda İETT, HP sanallaştırma çözümleri ile toplam sahip olma maliyeti düşük bir sisteme sahip oldu. Veritabanı uygulamaları için HP StorageWorks EVA disk sistemlerine bağlı çalışan HP Integrity rx6600 sunucular tercih edildi.

Veri depolama alanında ise HP StorageWorks sistemleri kullanıldı. Sistemin güvenliği ise HP Data Protector Yazılımı ile sağlandı. Olası bir felaket anında İETT’nin herhangi bir hizmet kesintisi ya da veri kaybı yaşamaması için de firmanın verileri, HP StorageWorks MSL 6060 Tape Library çözümü ile Karaköy’deki ana yönetim binasına yedeklendi.

Proje kapsamında Türkiye’de bir ilke de imza atıldı. İETT’nin Karaköy’de bulunan Veri Yönetim ve Yedekleme merkezi ile Kağıthane’de bulunan Filo Komuta Kontrol Merkez Binası arasına, 25 km’lik bir fiber kanal döşenerek, iki merkez arasında data replikasyonu sağlandı. Bu sayede İETT, olası bir felaket anında iş akışında herhangi bir kesinti yaşamayacak. İETT’ye, sistemlerinde meydana gelebilecek herhangi bir arıza durumunda, HP Toplam Bakım Hizmetleri kapsamında 6 saatte müdahale ve 7x24 teknik destek garantisi verildi.

HP Türkiye Kritik Sistemler Satış Müdürü Emre Bilgi de, projeyle ilgili görüşlerini şöyle ifade etti: “İETT’nin iş süreçlerinde kesintiye asla tahammülü yok. Bu nedenle, veritabanı uygulamaları için çift çekirdekli Itanium 9000 serisi işlemci ve HP-UX işletim sistemine sahip HP Integrity rx6600 sunucuları önerdik. Bu sunucular üzerinde 6 farklı işletim sistemi, farklı bölümlemelerde dış destek olmaksızın çalışabiliyor. Bununla birlikte, veritabanı kümeleme ortamının kesintisiz çalışması için de HP-UX ServiceGuard Extension for Oracle 10g yazılımını kullandık. Bu sayede müşterimiz, gereksinimlerine en uygun yanıtları almış oldu.”

bektash
28-07-2008, 23:26   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,997 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

istanbullular rahatlayacak desene

BBB
02-08-2008, 15:10   |  #3  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
99 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2004

cok gecikmis ve alt yapisi da hazir degil daha plan asamasinda halbuki batili ülkelerin neredeyse tamaminda uzun yillardir duraklardaki on line monitörlerden bir sonraki ve daha sonraki duraga ulasacak ulasim araclarini sakat ve bebek araclarina uygunlugunu saniye saniye gecikme suresini zaten izliyebiliyorsunuz.

Sonra sorun bu alt yapiya sahip olmakla cözülmüs de olmuyor eger ulasim araclarini kullanan toplu tasima araclarinin söförleri hali hazirdaki vatandasin araclarin kalkis saatlerine iliskin bilgilenebilecegi kagitlara bile tahammul edemeyip söküp alabiliyorlarsa haraket amirleri görevlerini geregi gibi yerine getiremiyorlarsa trafik ve arac alt yapisinin bozukluguna aksamalarda siginilabiliyorsa dünyanin en gelismis sistemi de gökten zembille indirilse ibrahime inen koc misali bicak kesmese bizimkiler kesmenin bir yolunu bulur alim allah.

alper_035
03-08-2008, 02:22   |  #4  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
83 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

Bırakında yararlansın adamlar hergün işkence çekiyolar zaten :):) İzmir cennet valla

Kapalı Hesap (34907)
03-08-2008, 09:48   |  #5  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 5
1,440 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

İstanbul'da yaşayanlara sabır,İzmir'de yaşayanlarada arıtılmış SU içmelerini tavsiye ediyorum.,