İki yönetici hesabı arasındaki ilişki

HPQ-User
03-07-2008, 12:29   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

Murat sormuş:
xp de iki yönetici hesabı var biri şifreli diğeri şifresiz. Benim istediğim şifresiz olan hesapda sadece tek bir kısıtlama yapmak. Şifreli olan yönetici hesabını silemesin ve şifresini değiştiremesin. Yani tüm yönetici yetkilerine sahip olacak ama diğer şifreli yönetici hesabına hiçbir şekilde müdahale edemeyecek.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Soru Türü: Yazılım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
windows xp

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1)

murkas
03-07-2008, 13:07   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj

Yardımın için teşekkür ederim ama bu benim istediğim cevap değil.

Denetim masası / yönetimsel araçlar / yerel güvenlik ilkesi / yerel ilkeler / kullanıcı hakları ataması Buradan hesap yetkileri daha detaylı olarak değiştirilebiliyor
Ancak benim istediğim yetkilendirme bu ayarların içindede yok.
Bana tam olarak Yukarıda bahsettiğim yetkiyi tarif edebilirmisiniz.

murkas
03-07-2008, 13:50   |  #3  
Taze Üye
4 mesaj

Sorumu tam anlatamamıştım galiba. Tekrar izah edeyim
iki hesap var ikiside yönetici biri şifreli biri şifresiz. şifreli olan şifresiz hesabın tüm dosyalarını görebiliyor ve şifresiz hesabıda istediği gibi değiştirebiliyor.
şifresiz hesap ise tüm yönetici haklarına sahip ama şifrelinin dosyalarını göremiyor. benim istediğimde bu zaten ancak şifresiz hesap yönetici yetkisine sahip olduğu için isterse şifreli hesabın şifresini sıfırlayabilir ve dosyalarını görebilir. işte benim istediğim şifresiz hesap yönetici olarak kalacak ama şifreli hesabın şifresini sıfırlayamayacak veya silemeyecek. sizin yukarıda bahsettiğiniz "şifre değiştirilemesin" seçeneği kısıtlı kullanıcılar için geçerlidir. yönetici yetkisine sahip bir hesap için birşey ifade etmez. anyamadığınız yer varda sorarsanız tekrar izah ederim.
kolaygelsin

Optimum
03-07-2008, 15:30   |  #4  
Üye
73 mesaj

Belki bu işinize yarayabilir.

Maalesef Windows'un en kötü yanı yetkisi zayıf hesapların bir çok önemli programda iş yapamaması ve bu yüzden adminler uzun süre çaresizce onlara admin yetkili hesaplar açarak riske girmek zorunda kaldılar. Neyseki artık bu kısıtlı programlar azaldıda adminler rahat nefes aldı.

Sizin durumunuzda sisteme iki farklı yetkili girdiğinde isteyen istediğinin şifresini sıfırlayabileceği için biraz cinlik yaparak bunu kısmen önleyebilirsiniz.

1.Önerim : Admin dışındaki kullanıcıyı power user yaparak onun kullanmasına engel olan program klasörünü ona tam yetkiyle açmak. Buna sistem klasörleride dahil olabilir.

Bunun amacı şudur; Kişi power user olduğu için bir çok programı kurma yetkisine sahip olacaktır zaten. Eğer Autocad eski versiyonlar gibi illah admin yetkisi ile çalışacağım diye tutturan programlar için bunu yapıyorsanız o programı ilgilendiren tüm klasörleri mousun sağ tuşuyla güvenliğe girerek o kişiyi tam yetkilendiririrseniz sorun çıkmadan çalışacaktır. Hala sorun çıkıyorsa windows'u bile tam yetkilendirmeyi deneyebilirsiniz.

2.Önerim: Kullanıcı tam yetkili bir kullanıcıda olsa document and s... de admin kullanıcısını sadece admin girebilecek şekilde ayarlarsanız başkası giremez ve silemez.
Bunuda yine sağ tuşla güvenliğe girip sadece administrator kalacak şekilde diğerlerini silin sonra gelişmişden sahipliğe girerek buradada sadece administratoru bırakın oldu bitti. O anlayana kadar aylar geçer gider.

Umarım yardımcı olmuşumdur.
Önerim tabiki 1.seçenektir.

murkas
03-07-2008, 16:39   |  #5  
Taze Üye
4 mesaj

Şu anda benim böylebir problemim yok zaten ama çözmek istediğim bir problemdi. Alternatif yolları biliyorum ama belki bunun windowsta bilmediğim bir ayarı vardır diye sormuştum. AdRaMiTi konuyu halen tam anlamadım ama

3.Şifreli onu görüyor,Şifresiz onu göremiyor diye bir kaide yoktur Elbelt görür ancak göstermeyi biliceksin..

göstermesini biliyorum ben zaten göstermemesi için ayarlamıştım. sorumdada istediğimde zaten bu diye belirtmiştim. Yinede cevapların için teşekkürler
Optimum demek istediğimi tam anlamışsın ayrıca teşekkürler
Anladığım kadarıyla windows xp bunu desteklemiyor.

Optimum
03-07-2008, 17:27   |  #6  
Üye
73 mesaj

Aslında çözümsüz değil ama iyice kendini vermeyince aklına gelmiyor. Regeditten'de yapılıyordu galiba ama tam denemeden söylemek istemem.

3.Alternatif olarak bir önerim daha var ama net olarak istediklerini karşılarmı bir bak istersen.

Başlattan çalıştıra "secpol.msc" yazın çıkan pencerede "Kullanıcı hakları ataması"na gelin. Sağ tarafda çeşitli hakların kime verileceği işaretlidir. Burada üzerine çift tıklayıp administrators yazanları kime verecekseniz ona çevirin.

İnşallah bu çözer..

Optimum
03-07-2008, 19:04   |  #7  
Üye
73 mesaj

Çözümü tam olarak buldum.

15-20 dakikam gitti ama olsun umarım değer.

1-Başlattan gpedit.msc yazıyoruz grup ilkesi ekrana geliyor.
2-En alttaki yönetim şablonlarına giriyoruz.
3-Microsoft yönetim konsolu ve sınırlanan izin verilen ek bileşenler
4-Bilgisayar yönetimine çift tıklayıp devre dışı bırakı seçiyoruz.

Bundan sonra kapatıp açıyoruz ve kullanıcı isterse admin yetkili olsun yönetim konsoluna giremediği için şifre değiştiremiyor ve diğer tehlikeli işleri yapamıyor. Bu pencereyi iyi incelerseniz daha işinize yarayacak dünya kadar ince ayar var ama dikkatli olmanız gerekmekte yoksa çok başınız ağrıyabilir.

murkas
03-07-2008, 19:23   |  #8  
Taze Üye
4 mesaj

Teşekkür ederim. Bayağı çalışmışsın. Bence elbette değer. Bu hem benim sorunumu çözer hemde xp de önemli bir yer öğrenmiş olduk.