Intel & AMD: İyiler ve ucuzlar bir arada

CHIP Online
24-06-2010, 01:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Yeni sistem toplayanlar ve mevcut donanımını yükseltmek isteyenler için anakart rehberi burada!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/inte ... ir-arada_20767.html


Resimlerle: Donanım dünyasının en büyük 10 hayal kırıklığı

Şayet yeni bir sistem topluyorsanız herşeyden önce işlemci ile etkin şekilde çalışacak bir anakart seçmelisiniz. Bu nedenle sizlere küçük bir rehber olması açısından Intel ve AMD için en iyi ve en ucuz anakartları seçtik.

Hangi üreticiyi daha çok tercih ediyorsunuz? Intel mi? Yoksa AMD mi? Yıllardır hangisinin daha iyi olduğu tartışması süredursun, aslında her iki firma arasındaki rekabet stratejisini kısa bir cümleyle özetlemek mümkün: "Intel, işlemcilerinde sağladığı yüksek performansın gururunu yaşarken, AMD ise fiyat & performans dengesiyle kullanıcıları cezbediyor". Ve sonuç olarak her ikisi de oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip. Fakat işlemci tartışmasını şimdi bir kenara bırakıp, ilk olarak bilgisayarların önemli bir bileşeni olan ve genellikle hakettiğinden daha az ilgi gören anakartları konuşalım. Anakartlar bilgisayarların çekirdek bileşeni olmakla birlikte portları üzerinde barındıran, ekran kartımızı kullanmamızı sağlayan, işlemciyi çalıştıran yegane donanımdır. Ve o olmadan bilgisayar bir hiçtir!

Uygun fiyatlı veya performans canavarı
Bugünlerde dört farklı platform piyasaya hükmediyor. Intel, Soket 1156 mimarisi ile Core i3, Core i5 ve Core i7 işlemcileri için uygun fiyatlı çözümler sunarken, Core 2 Duo, Core 2 Quad und Core 2 Extreme işlemciler için daha önce geliştirdiği Soket 775 mimarisi de halen yaygın olarak kullanılıyor. En üst sınıf olan Soket 1366 mimarisini ise bu makalemizde hariç tuttuk. Çünkü henüz pek yaygın olmamakla birlikte bu mimariye sahip anakartların fiyatları da oldukça pahalı.

Karşı tarafta ise AMD'nin AM3 mimarili anakartları Athlon II ve Phenom II gibi tüm güncel işlemcileri esas alıyor. Daha uygun bir fiyat arayanlar ise bir önceki platform olan Soket AM2+ mimarisine sahip anakartları da düşünebilirler. Hatta biraz sabır ve araştırma ile 250$ - 300$ arası bir fiyata anakart, işlemci, bellek kombinasyonunu oluşturmanız mümkün.

Tüm konu: Intel & AMD: İyiler ve ucuzlar bir arada

Resimlerle: Donanım dünyasının en büyük 10 hayal kırıklığı


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Fiyat & performans açısından sizin tercihiniz hangisi?