Merhaba arkadaşlar. Chip' in bugün yazmış olduğu "Yeni Core i5 ve Core i7 işlemciler testte" adlı makalede öğrendimki yeni Core i7 işlemci Front Side Bus (FSB) veriyolu yerine Direct Media Interface (DMI) kullanıyormuş. Bu bahsi geçen Direct Media Interface (DMI) nedir acaba onu merak ettim. İnternette ve forumumuzda yaptığım aramalarda bu konuyla alakalı bir bilgiye ulaşamadım. Bu konuda bilginiz varsa ve benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Herkese iyi çalışmalar.
Intel Core i7 ile ilgili bir sorum var!
https://www.chip.com.tr/konu/yeni ... r-testte_15186.html
bu sayfayı okudunuz mu..?
Evet okudum. Benim linkini verdiğin sayfa zaten bu. Burada sadece terim geçiyor. İçeriği hakkında bir bilgi yok.
Çok kısa ve kabaca anlatmak gerekirse Nahalem mimarisi öncesi sistemlerde rem kontrolcüsü işlemcinin dışındaydı. İşlemci rem kontrolcüsü ile FSB üzerinden haberleşiyordu ve aslında bir nevi bu FSB hızı sistem hızını berliyor, darboğaza neden oluyordu. Yeni mimaride bellek kontolcüsünü içeri aldılar ve bu FSB darboğazı meselesini ortadan kaldırarak teorik olarak çok daha yüksek veri tranfer hızlarının önünü açtılar. AMD bunu çok daha önceden kullanıyordu. Ancak mevcut uygulamalar için 1333 MHz FSB bile fazlasıyla yeterlidir. Grafiklerde iki mimari farkını görebilirsiniz:
Süleyman'ın verdiği 1. resmi iyi incele Adem. Orda North bridge(kuzey köprüsü), South bridge(güney köprüsü) aslına anakart chipset dediğimiz şeyde bunlardan ibaret. Donanım parçaları arasındaki haberleşmeyi ve veri-giriş çıkışını(I/O) yapıyorlar veri yolları(Bus) ile...
Madem FSB bir darboğaz oluşturuyordu, Intel neden bu sistemi kullanıyordu şimdiye kadar peki?
Darboğaz teorik. Pratikte darboğaz yok çünkü daha geniş veri yolunu kullanmaya ihtiyaç duyacak, sistemi zorlayacak yazılım yok.
O zaman DMI 'in FSB' den pek bi farkı yok diyebilirmiyiz?
Diyemeyiz. Pratikte bugün fark yok demek yarın olmayacağı anlamına gelmez. Her zaman yeni nesil daha iyidir. Üstelik yeni CPU'larda epeyce tatminkar performans farkı var.
Tabi ki bilgisayar donanımını seçerken her zaman ilerisini de göz önünde bulundurmak lazım. Verdiğin bilgiler için çok sağol.