Sahip olduğum Ana Kart bu işlemci türleri ve teknolojilerini destekliyor:
LGA775socket for Intel® Core™2 Extreme
Core™2 Duo
Pentium® D
Pentium® 4
Celeron® D Processors
Compatible with Intel® 05B/05A/06 processors
Intel® next generation 65nm CPU
Intel® Hyper-Threading Technology
Şimdi kullandığım işlemciyse:
Intel Pentium 4
Processor Number: 640
Architecture: 90nm
Cache: 2MB L2
Clock Speed: 3.20 GHz
Front Side Bus: 800MHz
Supported: Hyper-Threading Technology / Enhaced Intel Speed Step Technology / 64 Bit
Bir ay öncesine kadar Windows XP kullanıcısıydım, çeşitli nedenlerle Windows Vista Home Premium 'a geçtim. XP de sistem performansım oldukça yüksekti, şikayetim yoktu. Vista 'ya geçişimle sisteme takviyeler yaptım; RAM 'i 2GB a yükselttim, GeForce 512MB 9400GT Ekran Kartı satın aldım. Buna rağmen işletim sisteminden, doğal olarak diğer programlardan da verim alamıyorum. Örneğin yalnızca Vista 'nın açılışı 2 dakikayı geçiyor. Vista 'nın pek de iyi bir işletim sistemi olmadığı biliniyor ama tanıdığım çoğu insanın bilgisayarında kurulu Vista Home Premium benimkinden bariz şekilde yüksek performanslı. Aklıma gelen ilk çözüm yolu işlemciyi de değiştirmek oldu. (Gerçi 533MHz frekanslı DDR2 Ram kullanmaktayım, bunun da etkisi olabilir) Bilmiyorum haklı mıyım?
Bunca bilgiden sonra sorum şu olacak:
Aşağıda linkini verdiğim işlemciyi satın almam sistemimde performans artışına neden olur mu? Olursa aşağı yukarı yüzde kaçlık bir artış olur bu? Çünkü mevcut işlemcim tek çekirdek de olsa 3.2 GHz lik bir saat frekansına sahip.
http://www.eksenbilgisayar.com/pinfo.asp?pid=12201
Şimdiden teşekkürler.