İnternet tarayıcıda 3D keyfi geliyor!

CHIP Online
16-09-2009, 11:15   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

3D grafikler web tarayıcılara beklenenden erken geliyor! Peki hangi tarayıcılar 3D desteği sunacak?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/inte ... -geliyor_15262.html

Resimlerle: 1991'den 2009'a tüm internet tarayıcılar

Daha önceki bir haberimizde [url="httpp"] internet tarayıcılara gelen 3D desteğinden [/url]bahsetmiştik. Ancak son gelişmeler bunun beklediğimizden de erken gerçekleşebileceğini gösteriyor.

İnternet tarayıcı üzerinden oynanan flash tabanlı oyunların bile inanılmaz popüler olduğunu düşünürsek, 3D hızlandırmaya sahip ve bütün platformlarda, kurulumsuz bir şekilde çalışabilecek; üstüne üstlük açık kaynak kodlu olacak bir teknoloji bu.

Apple tarafından KHTML'den oluşturulan, açık kaynak kodlu WebKit motoru bu bahsi geçen özellikleri sunacak. Birkaç gün önce güncellenen WebKit, artık WebGL'i de içeriyor. WebGL ise OpenGL ES 2.0'ın JavaScript kullanan bir internet tabanlı sürümü. Yetenek olarak internet tarayıcılarda Adobe Flash'ın pabucunu dama atabilecek seviyede bir standart.

WebKit kullanan Google Chrome ve Opera, ayrıca Gecko kullanan Firefox,  WebGL'i internet tarayıcılarına dahil etme kararını çoktan almıştı. Safari'nin de bunları takip etmesi beklenirken, Microsoft Internet Explorer'ın ne yapacağı henüz bilinmiyor.

Son olarak şunu da belirtelim ki, bu özellik beklediğimizden erken de gelse, düzgün çalışacak şekilde internet tarayıcılara dahil edilmesi aylar alacaktır.

Tüm konu: İnternet tarayıcıda 3D keyfi geliyor!

İzleyin: IE8: Tarayıcı performans testi

Resimlerle: 1991'den 2009'a tüm internet tarayıcılar

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: İnternet tarayıcı oyunları nasıl olacak?

Mustafa Akın
16-09-2009, 11:48   |  #2  
Mustafa Akın avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,236 mesaj

Pek hızlı çalışacağını sanmıyorum bu teknolojinin

M.G.G
16-09-2009, 12:17   |  #3  
M.G.G avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,367 mesaj

Ooo..Çoktan vardı :)

Qromodynmc
16-09-2009, 12:19   |  #4  
Qromodynmc avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 126
4,184 mesaj

shockwave player bu işi görüyo zaten..

DR44
16-09-2009, 13:44   |  #5  
Üye
70 mesaj

hayır arkadaşlar bence bu çok yeni bi sistem çünkü shockwawe 3D kazandırmıyo ki oyuna sadece ileri geri gitme özelliğiyle 3D hissi veriyo ve diğer web tabanlı oyunlardan biraz ayırıyo kullanıldığı oyunu bence iyi bir proje olabilir

Mustafa Akın
16-09-2009, 16:28   |  #6  
Mustafa Akın avatarı
Yıllanmış Üye
3,236 mesaj

Shockwave dandik grafiklerle çok takılıyordu umarım bu öyle olmaz

OSMAN BAĞÇEVAN
16-09-2009, 18:30   |  #7  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj

Tartışıyoruz: İnternet tarayıcı oyunları nasıl olacak?
internet hızına göre yavaşlık , hızlılık olur..herkes de yavaş olmaz..
bana göre mynet bana yetiyordu...internet tarayıcı da bir crysis oynayamayız..o yüzden pek ilgi alanıma girmiyor ! küçük oyunlar olacaktır onu da az bir kitle oynayacaktır..

Thrystan
16-09-2009, 20:19   |  #8  
Yıllanmış Üye
155 mesaj

Ben bundan birkaç ay önce İnternet Explorer ve Firefox ile 3D keyfini yaşadım. Quake Live'ı henüz denememiş arkadaşlara öneririrm. Javascript kullanılarak neler yapılabileceğinin en güzel örneklerinden bir tanesi.

Bir 3D grafik motoru bir internet browserına entegre edilirse fena olmaz. Bu arada Crysis gibi oyunları da browserdan oynamak için birkaç sene beklememiz yeterli.