İnternette doğru bilginin varlığı kadar eline klavye alanın birşeyler yazdığı ve benim bilgi kirliliği dediğim yanlış bilgilerde var işte bir sitede makale okurken yazılmış bir yorum dikkatimi çekti.
İşi bilmeyen biri olsaydım buna inanır yanlış şeyler öğrenirdim.Bir de mühendis gibi yazmış bir de lanet olası
Aynen yapıştırıyorum
Evlerimize gelen hatlar mesela 1024K ücreti ödüyoruz.Peki neden sn. de 1024K yani 1 mb indiremiyoruz...10 da 1 oranında download yapabiliyoruz...
Bu altyapı ile alakalıdır.Herkes ortak bir havuzdan dağıldığı için kullanıcılara sabit bir hız gitmez.
Oysa lease line, frame relay, metro ethernet, g.shdsl gibi sabit hız alınan genelde kurumsal veya fabrikaların kullandığı hatlar bu havuzdan ayrılır ve static ip veya static ip'siz bir hat ile sabit simetri bir hız verilir...Bu daha sağlıklıdır.Lakin aylık fiyatları daha yüksektir.
Burada yapılacak tekşey mahküm edildiğimiz bu hatların daha da yüksek geniş bantlara çıkartılmasını ve evlere gelen 2 uç bakır kablo modeli artık fiberlere dönüştürülmesini beklemektir.Superonline bunu yapıyor olmasına rağmen daha önünü açacak ve rant kavgalarını aşabilecek bir politikaları olduğunu hiç sanmıyorum...
O yüzden herkesin eli kolu telekom'a mahküm maalesef...
2009'da mesela bir proje vardı.Elektrik kablosu üzerinden yüksek bant radyo, tv, internet götürülecekti.Herkesin evinde elektrik var.Ayrıca herkese kablotv veya fiber de götürülemiyor ama elektrik gidiyor.O zaman altyapın hazır.Ve bakıyorum Türkiye'de elektrik kabloları zaten toprağa da gömülüyor...Eeeee yapın faaliyete geçirin...
Şimdi,yazarımız
a- 1mbit'in (1024kbit) daha saniye de 122 kb ettiğini bilmiyor.Bu altyapı ile değil matematik ile ilgilidir.
1 mbit=1.000.000 bit ise
8 bit 1 byte ise
1.000.000 bit/8=125.000byte
125.000 byte/1024=122,070 kbyte eder
b- 10mbit fiber internete geçince saniye de 10 mb indireceğini zannediyor.
c- Herkesin internetinin ortak bir havuzdan geldiğini zannediyor.O zaman bir kaç milyon insan download yaparken diğer birkaç milyon insan sıra beklemeliydi
d- Elektrik kablolarıyla internet gelmesi şu an için bir hayal.Evdeki prizlere gerekli donanım taklıarak ağ kurulabiliyor ama o an o hat üzerinden başka bir alet elektrik kullanırsa parazit meydana geliyor.O zaman siz eve gelen ana hattı sadece internet için kullanmalısınız ki bu da mümkün değil.Mümkün olsaydı TEDAŞ enyi mi,çoktan bu ISS furyasına katılırdı.
Neden internet için telefon hattı kullanıldığını biliyormusunuz.Üzerinden çok düşük frekansta elektrik sinyali geçtiği ve bu geçen elektriğin splitter gibi küçük bir alet ile ayrışmasının kolay olduğu için.220 volt ile gelen veriyi ayıramaz aksine kaybedersiniz.(Bu konu daha detaylı bir konu ama girmiyor yüzeysel geçiyorum)
Sonuçta;
İnternetteki herşey doğru değildir...
Sonuçta interneti her türlü insan kullanıyor
Bilen de yazar,bilmeyende
Hiçbirimizde bilmediğimizi kabul etmeyiz.Her konuyu biliriz :)
Şimdi sorsan otomobil desen "difransiyel" "aks" diye başlar çünkü 15 sene sanayide çalışmıştır :)